BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,78
ALTIN 2.441,07
HABER /  EKONOMİ

Dolar altın borsa referandum kararını verdi (Dolar kaç TL çeyrek ne kadar?)

Dolar bugün kaç TL, çeyrek altın fiyatı ne kadar sorularının yanıtları haberimizde. Dolar ve altın fiyatlarında bugün düşüş trendi sürerken, Borsa İstanbul tarihi yükselişte. Yorumlar ise piyasaların referandumda evet kararı verdiği yönünde.

Abone ol

Dolar/TL bugün bankalararası piyasalarda 3,71'in altını gördü.

Piyasalarda küresel bazda jeopolitik riskler izlenirken, yurtiçinde referandum süreci takip ediliyor. Bankalararası piyasalarda 3,7060'a kadar gerileyen dolar/TL 3,71 civarında seyrediyor. Dolar güne 3,72'nin üzerinde başlamıştı. Euro 3,93'ün hareket ediyor.

Analistler, azalan dolar talebiyle birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değerlendiğini belirterek, bu durumdan en fazla Güney Afrika Randı, Rus Rublesi ve Türk Lirası'nın pozitif yönde etkilendiğini ifade etti.

ABD Merkez Banksı yetkilileri ile ABD Başkanı Donald Trump'ın söylemlerinin dolar/TL'nin yönü üzerinde etkili olacağını belirten analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 3,7430 seviyesinin önemli direnç, 3,7050 seviyesinin ise destek konumunda olduğunu söyledi.

Dolar geçen hafta 3,75 seviyesini test ettikten sonra cuma günü 3,73 civarından kapanmıştı.

ALTININ GRAM FİYATI 150 LİRANIN ÜZERİNDE

Güne yükselişle başlayan altının gram fiyatı, 150,7 lira seviyelerinde işlem görüyor. Çeyrek altın 248 liradan satılıyor.

Dün 149,5 liraya kadar gerileyen gram altın, akşam saatlerinde kayıplarını telafi ederek yükselişe geçti ve günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 150,4 liradan tamamladı. Gram altın dün akşam saatlerinde başlayan yükseliş eğilimini bugüne de taşıdı ve 150,7 lira seviyelerinde dengelendi.

Kapalıçarşı'da çeyrek altın 248 lira, Cumhuriyet altını da 1.009 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise dün günü 1.254,89 dolardan tamamlamasının ardından bugün 1.255 dolar civarında işlem görüyor.

Uzmanlar, teknik açıdan gram altında 150,2 lira seviyesinin destek, 150,9 lira seviyesinin direnç konumuna geldiğini belirtiyor.

BORSA İSTANBUL UÇUŞA GEÇTİ!

Öte yandan, referandum için geri sayım sürerken, uluslararası yatırım bankaları ile kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu raporları, iç piyasada bayram etkisi yarattı. Referandumdan 'evet' çıkma olasılığının güçlendiği ve bu ihtimalin erken seçim riskini azalttığına vurgu yapan değerlendirmelerin yanı sıra, Türkiye'nin büyüme tahminlerinin yukarı revize edilmesi, bankacılık sektörüne ilişkin olumlu yorumlar ve bazı sektörlerde vergi indiriminin uzatılması Borsa İstanbul'u adeta uçurdu. Borsada endeks günü yüzde 3.1'lik artışla 91 bin 240 puandan tamamladı. Borsa İstanbul dün dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken, bankacılık endeksindeki artış yüzde 5.8'e ulaştı. Borsaya 1.2 milyar TL'ni üzerinde net para girişi gerçekleşti.

NİHAT ZEYBEKCİ: Piyasalar artık 16 Nisan'ı güçlü bir şekilde satın almaya başladılar ve devam edecek.

SIFIRCI KREDİ KURULUŞLARI ÇARK EDİYOR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin bu yıl ve 2018'e ilişkin büyüme tahminlerini yükseltmesinde, 2016 büyüme rakamı etkili oldu. Moody's'den yapılan açıklamada, "Ekonomide yavaşlamaya rağmen veriler beklediğimizden güçlü gerçekleşti. 4'üncü çeyrek GSYH büyümesinin harcamalar analizi, hanehalkı harcamasındaki düşüşün tersine çevrilmesindeki çabanın başarılı olduğunu gösteriyor" denildi. Açıklamada, geçen yıl Türkiye'nin büyüme hızının azalmasının temel nedenlerinin daha çok yapısal olduğu, bölgedeki yerel ve jeostratejik gerilimlerin de etkisinin hissedildiği belirtildi. Moody's, 18 Mart'ta Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatif, 24 Eylül'de ise yatırım yapılabilir seviyedeki notu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmişti. Büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından yabancı devler de Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme tahminlerini yukarı çekmişlerdi. Goldman Sachs'tan yapılan açıklamada, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 2.9 büyüyerek beklentileri geride bıraktığını, buna göre 2017'ye dair büyüme beklentilerinin de yüzde 1.8'den yüzde 2.3'e çıkarıldığı bildirilmişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan Chase de 2017 büyüme tahminini yüzde 1.8'den yüzde 2.6'ya çıkardığını duyurmuştu. Analistler yapılan yukarı yönlü ayarlamalara rağmen 2017 büyüme tahminlerinin halen Türkiye ekonomisinin potansiyeline göre düşük seviyelerde kaldığını belirtiyorlar.

PİYASALAR 16 NİSAN'I GÜÇLÜ ŞEKİLDE SATIN ALIYOR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de partisinin Denizli İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, piyasalardaki yükselişle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçen hafta döviz kuru ve ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunduğunu anımsatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Piyasalar artık 16 Nisan'ı güçlü bir şekilde satın almaya başladılar ve devam edecek, o yönde gelişmeler olacaki Referandum öncesi çıkışa geçen piyasalarda borsa yüzde 3.10 arttı, dolar düşüşe geçti. 16 Nisan güçlü bir şekilde alınmaya başlandı."