BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.242,15
HABER /  SEÇİM

Dış basın seçim sonuçlarını nasıl gördü?

Türkiye'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dünya basını da yakından takip etti.

Abone ol

Bir çok basın ve yayın kuruluşu Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerde ilk sırada olduğunu yazarak Erdoğan'ı zaferini ilan ettiğini aktardı. Alman Bild gazetesi haberi "Sultan kazandı" başlığıyla dıyırdı.

İşte dış basından notlar:

WALL STREET JOURNAL

Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi şimdiye kadar açılan sandıklarda oyların yüzde 50'den fazlasını alan Erdoğan'ın zaferini ilan ederek gücünü pekiştireceğinin olası olduğunu yazdı.

Gazete Erdoğan'ın yerel siyasette düşük bir profili olan diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu ile Kürt nüfusunun umudu genç siyasetçi Selahattin Demirtaş'a karşı yarıştığını ifade ederek 60 yaşındaki Erdoğan'ın kamu oyunu bölmesine karşın Türkiye'nin bugüne kadar gelen en popüler politikacısı olduğunu yazdı.

FINANCIAL TIMES

İngiltere'de yayınlanan Financal Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın bugün yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde gittiğine vurgu yaparak ilk sonuçlara göre Erdoğan'ın yarışı önde götürdüğü ve oyların yüzde 50'sinden fazlasına sahip olarak ikinci tura kalmasına gerek olmayacağını yazdı.

Seçimlerin ülke için potansiyel bir dönüm noktası olarak görüldüğü yorumunu yapan gazete, Ortadoğu ve Avrupa'nın ortasında kalan Türkiye'nin Amerika ve Avrupa Birliği ilişkilerinin soğuk olduğunu yazdı.

WASHINGTON POST

Amerikan Washington Post gazetesi de henüz resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ülkenin ilk doğrudan yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde olduğunu belirterek Erdoğan'ın Türkiye'nin güçlü lideri olarak yerini sağlamlaştırdığını yazdı.

Gazete, Türkiye'deki haber ajanslarına dayanarak açılan oyların yarısından fazlasını alan Erdoğan'ın karşısındaki rakibi İhsanoğlu'nun yüzde 35, Selahattin Demirtaş'ın ise yüzde 8 oranında oya sahip olduğunu aktardı.

DEUTSCHE WELLE

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ise oylarının neredeyse tamamının açıldığı Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın lider gittiğini belirtti.

Yayın kuruluşu, 60 yaşındaki Başbakan Erdoğan'ın oyların yüzde 53'ünden fazlasını alarak beş yıllık cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının büyük olası olduğunu aktardı.

ALMAN BASINI: “ERDOĞAN AÇIK BİR ZAFER KAZANDI”

Alman basını Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını ilk haber olarak duyurdu. Haberlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın açık bir zafer kazanarak Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı olduğu bildirildi.

Die Welt: "Erdoğan Cumhurbaşkanlığını Yüzde 50'den Fazla Oyla Kazandı"

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi bitti. Başbakan Erdoğan seçimi birinci turda net bir sonuçla kazanarak yeni cumhurbaşkanı oldu.

Bild: "Sultan Kazandı"

Cumhurbaşkanlığı seçiminin favorisi önde. Otoriter devlete giden yol açılmış görünüyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mutlak çoğunlukla seçimi kazandı.

Die Zeit: "Erdoğan Yeni Cumhurbaşkanı Oluyor"

Sonuçlara göre Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazandı. Erdoğan seçim zaferinin ardından İstanbul'da bir camide dua ettikten sonra Ankara'ya gidecek.

Taz: "Erdoğan İlk Turda Zafer Kazandı"

Başbakan seçimde oyların büyük kısmını aldı. Seçimin ikinci turu yapılmayacak.

N-tv: “İlk Turda Açık Başarı”

Erdoğan Türkiye'nin cumhurbaşkanı oluyor. Erdoğan seçimi ilk turda kazandı. Muhalefet seçim kampanyasındaki engellerden şikayet etti.

Der Stern: "Tartışmasız ve kutuplaştırıcı: Güç adamı Erdoğan"

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeni bir Türkiye vaat eden Erdoğan'ın gücüne güç katacaktır. 2002 yılından bu yana AKP hiç bir seçimi kaybetmedi. Erdoğan'ın seçimi ilk turda kazandı. Erdoğan uzlaşma arayan bir diplomat değil. Aksine: O savaştan korkmayan ve Türkiye'yi kutuplaştıran bir güç adamı.

Frankfurter Allgemeine: "Erdoğan'ın zaferi"

Bu onun siyasi kariyerinin doruk noktası. Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk doğrudan seçilmiş cumhurbaşkanı olarak hayatının en önemli hedefine ulaşmıştı.

Der Spiegel: "Türkiye güçlü adamdan yana oy kullandı"

Türkler, Başbakan Erdoğan'ı salt çoğunluk ile ilk turda yeni cumhurbaşkanı seçti. Erdoğan gelecekte muhafazakâr İslami fikirlerini uygulamaya devam edecek. Başkanlık sistemi, onun daha otoriter olmasına yol açacak.

BBC: 'TAYYİP ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ KAZANDI'

Türkiye'nin cana yakın başbakanı Tayyip Erdoğan resmi olmayan sonuçlara göre ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Tüm oyların sayıldığı seçimlerde Erdoğan rakibinin aldığı yüzde 38 oya karşılık oyların yüzde 52'sini aldı. Başbakan 'insanlar arzularını gösterdi' dedi. Seçimden önce Erdoğan, ülkenin sembolik başkanlığını güçlendirmek istediğini söylemişti.

GUARDIAN: 'DÜŞÜK KATILIM ARASINDA ERDOĞAN GALİP ÇIKTI'

Dönüm noktası sayılan cumhurbaşkanlığı seçimleri düşük katılımlı kalırken Türkiye'nin başbakanı gücünü pekiştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı olacak gibi görünüyor.

DAILY TELEGRAPH: 'ERDOĞAN GÜCÜNÜ ARTIRMAYI GARANTİLEDİ'

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'de beş yıllık liderliğini sağlamlaştırırken ilk kez doğrudan yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Oyların neredeyse tamamı sayılırken Erdoğan oyların yüzde 52'sini alarak rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 13 puan ilerisinde yer aldı. Türk diplomat İhsanoğlu, oyların yüzde 38.8'ini aldı.

HUFFINGTON POST: 'ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ KAZANDI'

Türkiye'nin Başbakanı Tayyip Erdoğan, pazar günü yapılan ülkenin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Resmi olmayan sonuçlar Erdoğan'ın en az beş yıl daha ülkenin idaresinde kalacağını gösteriyor.

EL CEZİRE: 'ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ KAZANDI'

Başbakan Erdoğan resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 52'sini alarak Türkiye'nin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Pazar günkü seçimler Erdoğan'ın 10 yıldan fazla süren iktidarını beş yıl daha garantiliyor.

FINANCIAL TIMES: 'ERDOĞAN SEÇİMİN KAZANANI OLARAK SESLENİYOR'

Türkiye'nin başbakanı Tayyip Erdoğan pazar günkü seçimlerde ülkenin ilk doğrudan seçilen cumhurbaşkanı olarak zaferini ilan etti.

İTALYAN BASINI: "ERDOĞAN, SULTANLARIN ZAMANINDA BİLE GÖRÜLMEMİŞ BİR GÜÇLE DEVLETİN TEPESİNE GELİYOR"

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri, İtalya basınında da geniş yer buldu. Ülke basınında sıcağı sıcağına verilen haberlerdeki bazı yorumlar şöyle:

ANSA:

Erdoğan, birinci turda seçildi. Ankara basınına göre İslami Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda oyların yüzde 50'sinden fazlasını aldı.

LA STAMPA

Erdoğan öngörüldüğü üzere cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda seçildi. Devletin tepesi için ilk kez yapılan seçimler, 2012'den beri gücün sahibi olan ılımlı İslam partisi AKP'nin lideri, 21'inci yüzyılın yeni sultanını taçlandırdı. Erdoğan ilk olarak sembolik değeri yüksek bir eylemde bulunarak, Eyüp Sultan Camisi'ne gitti: Konstantinopol'ü alan 2. Mehmet'in isteği üzerine inşa edilen camide yeni sultanlar, gücü elde etmeden önce buraya geliyordu.

Yeni cumhurbaşkanı, Atatürk'ün, Osmanlı'nın kalıntıları üzerine kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına denk gelen 2023'e kadar bu görevde kalma isteğini dile getirdi. 60 yaşındaki İslami lider Erdoğan, 12 yıldır laik muhalefete karşı 8'inci kez zafer elde ediyor. Bu başarı, İslami ve otoriter bir sürüklenişten korkan muhalefeti alarma geçirdi.

Erdoğan devletin tepesine, sultanların zamanından beri görülmemiş bir güçler bütünüyle geliyor: parlamentoyu, yargı gücünü, ana akım medyayı, polisi, orduyu ve gizli servisi kontrol ediyor, ekonomiyi domine ediyor.

Erdoğan'ın yeni zaferine, ülke için büyük belirsizlik karışıyor, Suriye ve Irak sınırına yayılan IŞİD cihatçıları, İstanbul'u 'kurtarmakla' tehdit ediyorlar. Ankara'nın sultanı için bir bumerang, muhalefet birçok kez onu, Suriye'deki silahlı cihatçı gruplara, Beşar Esad ve Suriyeli Kürtlere karşı yardım ederek ateşle oynamakla suçladı.

REPUBBLICA:

Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Ülke tarihinin ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, İslami muhafazakar Başbakan, ikinci tura gerek kalmadan yüzde 52 ile zafer elde etti. İlk durağı ise, sultanların ve halifelerin camisi oldu. Skandallara ve meydanlardaki protestolara rağmen bu onun, üstü üste 8'inci seçim zaferi oldu ve "Demokrasiyi geliştireceğiz" dedi. Bazı analistler, Erdoğan'ın zaferiyle Türkiye'nin yüzünün ve rejiminin değişeceğini söylüyor. Parlamenter sistemden, 'Putinci' bir başkanlık sistemine, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün, Osmanlı'nın kalıntıları üzerine oluşturduğu kurumsal laik yapıdan İslami ve otoriter bir çizgiye.

CORRIERE DELLA SERA

Türkiye değişmedi. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi ve camiye gitti. İstanbul'un meşhur banliyösünden gelen 60 yaşındaki Başbakan Erdoğan, sıkı bir söylemin sahibi: "Demokrasi bir tramvay gibidir, nerede inilmek isteniyorsa inilir."

DANİMARKA BASINI

Jyllands Posten Gazetesi : "Erdoğan kazandı"

Oyların hepsi sayıldığında çok açık bir şekilde Erdoğan ülkenin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. En yakın rakibinden yüzde 13 daha fazla oy olan Erdoğan rakiplerinin söylediği gibi daha çok otoriter olacaktır. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı makamından yararlanacaktır. Destekçisi dini muhafazakârlar Erdoğan'ın Türkiye'yi değiştirme çabalarının doruk noktasını görecekler. Ilımlı İslamcı Başbakan Erdoğan, Atatürk'ün Osmanlı İmparatorluğu yıkıntıları üzerine kurduğu modern Türkiye'de elitler ve laiklerin hâkimiyetini kırmayı başardı. Bu nedenle rakipleri onu Modern Sultan olarak ve NATO, AB gibi kuruluşlardan Türkiye'yi uzaklaştıran kişi olarak görüyor.

Politiken Gazetesi: "Erdoğan oyların yarıdan fazlasını alarak Cumhurbaşkanı Seçildi"

Erdoğan ülkeyi Atatürk'ün laik hedeflerinden uzaklaştırdı. Cumhurbaşkanlığı makamı bugüne kadar tören makamı gibi kullanıldı ama Erdoğan yapmak istediklerini doruk noktasında gerçekleştirmek için kullanacak. Erdoğan anayasayı kendisine daha çok yetki verilecek şekilde değiştirecek, Putin modelini uygulayacaktır.

Berlingske gazetesi: "Erdoğan Türk Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı"

Recep Tayyip Erdoğan Pazar akşamı kendisini Türkiye'nin halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı ilan etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından Erdoğan'ın en yakın rakibine yüzde 13 oy farkı atarak, yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Erdoğan halkın arzusunun yerine geldiğini söyledi.

Ekstra Bladet gazetesi: "Erdoğan bundan sonraki Cumhurbaşkanı seçildi"

Türkiye'nin Başbakanı Pazar günü yapılan seçimde oyların yarıdan fazlasını kazanarak Cumhurbaşkanı seçildi. Bekir Bozdağ, AK Partili Başbakan'ın oyların yüzde 52'sini alarak Cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Rakipleri Erdoğan'ı 'Modern Sultan' olarak görüyorlar. Erdoğan 1923 yılından sonra Osmanlı yıkıntıları üzerine Atatürk'ün kurduğu modern Türkiye'de laikler ve elitlerin etkisini kırdı. Türkiye'yi Atatürk'ün ilkelerinden, NATO ve AB'den uzaklaştırdı.

NORVEÇ BASINI

VG Gazetesi: "Erdoğan'ın zaferi ilan edildi"

Tayyip Erdoğan Türkiye'den doğrudan halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan'ın resmi ofisinden seçimi kazandığı haberi duyuruldu. Rakipleri 2003 yılından beri Başbakanlık yapan Erdoğan'ın makamını ve yetkilerini kötüye kullanacağı endişesini taşıyorlar. Bir yıl önce Gezi parkı gösterile ile başlayan tepkiler devam ediyor.

Aftenposten Gazetesi: "Erdoğan istediği makamı elde etti"

Pazar günü yapılan seçimlerde zafer elde eden Erdoğan Atatürk'ü oynamak istiyor. Her şey, Erdoğan'ın 10 yıl Cumhurbaşkanlığı makamında oturarak Atatürk'ten daha çok yetki sahibi olacağını gösteriyor. Erdoğan Gülen Cemaatine yüklenerek yolsuzlukları örtbas etmek istiyor. Erdoğan politikasında değişiklik yapmayacağının sinyalini verdi. Türkiye uzmanı Einar Wigen, 'Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı makamını muhalefet hediye etti' diyor.