BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
HABER /  GÜNCEL

İstifa etmeli mi ?

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başdanışmanı ve Siyaset Bilimcisi Prof. Dr. Hikmet Özdemir, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Recep Tay...

Abone ol

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başdanışmanı ve Siyaset Bilimcisi Prof. Dr. Hikmet Özdemir, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlıktan istifa etmesine gerek olmadığını söyledi.
Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından Başbakanlığı ve AK Parti Genel Başkanlığı’nı bırakması gerektiğine ilişkin yorumları değerlendiren eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal’ın Başdanışmanı ve Siyaset Bilimcisi Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Erdoğan’ın başbakanlıktan istifa etmesine gerek olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Hikmet Özdemir, konuyla ilgili şunları söyledi: “Anayasa’da yemin merasiminin ardından yeni cumhurbaşkanının göreve başlamasına hükmedilmiştir. Madde metninde yer alan ’cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişkisi kesilir ve milletvekilliği sona erer’ ifadesi yeminle beraber bir anlam taşımaktadır. Fiilen cumhurbaşkanlığı görevine başlamamış bir kişiye anayasanın bu hükmünün uygulanması 367 mantığı (Abdullah Gül’ün 2007 yılında meclis tarafından seçimi ile alakalı gündeme getirilen Anayasa’yı yorumlama biçimidir) ile maddeleri yorumlayan kafaların ürünüdür. Kaldı ki şu anda görevli bir cumhurbaşkanı olan sayın Abdullah Gül vardır ve onun süresi 28 Ağustos günü bitecektir. Dolayısı ile halkoyu ile seçilen Sayın Cumhurbaşkanı yemin ederek görevi devralır. Daha önce başbakanlıktan istifa etmesine gerek yok. Anayasal sorumluluğu 28 Ağustos 2014 devir teslimi ile başlar. Diğer yorumlar geçmişte olduğu gibi zorlama yorumlardır."
(İHA)