BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47

Derya Billur ve IC Gren Palace Hotel

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş IC Green Palace Hotel Genel Müdürü Derya Billur ile bir araya geldi. Bu hafta sizlerle arkamıza anlayışla, önümüze inançla, etrafımıza sevgi ile bakalım dedirten İsmi saygıyla anılan ve örnek gösterilen arkasından da adam gibi adamdır  denilen Derya Billur’u ve turizm ile ilgili renkli dünyasını paylaşacağım.

 

Kapıdan Çıkarken Güllerle Sularla Uğurlanmayı Bileceksiniz

25 Yıla Neler Sığmadı ki

Tiyatro okumak istiyordu ama…

Konservatuar sınavlarının 2.elemesinde performansı iyi olmasına rağmen sınavı geçemedi o dönemki koşullara yenik düştü ama üniversite sınavında Hacettepe Ünv. Turizm Bölümünü kazandığında onu bekleyen turizmdeki başarı öyküsü de geleceğinin sürprizi oldu.

 

1987 yılında İberotel Palmiye İlk Durağı idi

Öğrenimime devam ederken Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal Döneminde bir yandan çalışmaya başladım ve o zamanlardan anlamıştım ki turizm de yol ayrımları ve şeçimler yapmalıyım ve mutlaka bir yeri seçip, bir yerden yükselmeliyim.

İber Otellerinde başlayan öyküm aslında ikinci bir okul gibiydi. Mutfak bölümleri, depo, muhasebe, barboy, kasaphane gibi birçok bölüm de görev aldım ve 25 yıllık turizm yaşamımın ortalama 10 yılını bu bölümlerde çalışarak geçirdim. Gastronomi çok ilgimi çekti, sektördeki çıkış noktamda yiyecek-içecek müdürü  olarak başladı.

Yabancı genel müdürlerimle çalışırken Alman disiplinini, İspanyol rahatlığını, Arap uyanıklığı, İngiliz centilmenliğini ve daha birçok şeyi öğrendim.

TUİ’nin İber otellerinde ilk işe başladığımda şeçilmiş olarak kariyer planlamam yapılmıştı ve benim için hedefte genel müdürlük vardı.

Ben bu planı iyi değerlendirdim, önüme sunulanın  bir hediye paketi olmadığının farkındaydım. Tabi ki farklı olmam gerekiyordu hızlı karar verebilme yeteneği, öz güven ve farkındalığı çok çalışarak ama çok çalışarak gösterdim.

 

Hizmet etmeyi bilirseniz çabuk yol alırsınız

Kendimden ne varsa vererek yol aldım ve kendime de çalıştığım yerlerde ne varsa katmasını da bildim. 7/24 yaşayan canlı dinamikleri olan bir sektör neyin ne zaman olacağı hiç belli değil her an her şeye hazırlıklı olmalısınız. Misafir- personel-otel üçlemesinde her yeni süreç yeni gelişmelere gebedir. 

Kuşlarla konuşup Onları Bile Mutlu etmeyi Öğrendi

Çevrem mutsuz ise ben hiçbir şeyden keyif almam. Diyalogda ve kalabalıkta karşımdakini rahatlatmayı çok severim. Kuşlarla bile iletişime geçebilecek kadar esprili bir yanımda vardır.

 

Evini Otel Olarak Görmeyen Gerçek Otelci Olamaz,

Oteli de kendi Evi Gibi Görmemelidir.

Turizmde ince bir çizgi vardır. Evinizi Otel gibi görecek ve düşüneceksiniz oteli de kendi eviniz gibi görmeyeceksiniz. İyi bir otel yöneticisinin olması gereken prototip budur iş hayatıyla ev hayatını mutlaka ayırmak gerekiyor.

 İber Otellerinde 10 yıl, Aqua Marin Kemer, Magic Life Seven Seas, Side Kaya Hotel

IC Green Palace, Sungate Port Royal otellerinde yöneticilik yapan Derya Billur, IC Green Palace Hotel de Genel müdürlük görevine devam ediyor.

 

Eşim ile Birlikte Yol Kat ettik 

Eşim Şule Billur ile birbirimize çok destek olduk kariyer planlamamızı ve yıllarımızı iyi belirledik ve bu yıllara güzel şeyler sığdırdık. Evde iş konuşmayız, birimizin konuştuğu yerde diğeri susmayı hep bildi , özellikle kış aylarında sık sık seyahatler edip dünyayı geziyoruz. İkimizde otelcilikte genel müdürlük göreviyle yoluna devam eden örnek gösterilen bir çiftiz.

 

Türkiye Turizminde Tarihi Altyapı ve Kültür Göz Kamaştırıyor

Deniz, kum, güneş üçlemesin de güney sahillerimiz oldukça başarılı iken dünyanın hiç bir yerinde ne Ayasofya, ne Efes, ne Aspendos ne de Kapadokya var. Ama turizm endeksli şehir planlamamızda çok ciddi çalışmalar yapmalıyız.

İstanbul dahil Antalya , Bodrum ve Çeşme gece yaşamı ve eğlence hayatında daha başarılı ve aktif olmalıyız. Çevre bilincimizi de ülke çapında mutlaka ve mutlaka kuvvetlendirmeliyiz.

Balık çiftlikleri Akdeniz’i öldürüyor, suni yemin fosfatlı suya karışması denize zarar veriyor.

Antalya Turizm Cenneti Olmalı Şantiye Merkezi Değil !

Antalya şehir merkezinde şuan da adeta bir şantiye merkezi görüntüsü hakim  birde buna tabela kirliliği eklenince gerisini siz düşünün. 

1990 yıllarda başlayan her şey dahil sistem

Her şey dahil sistem o yıllar dahilinde belki turizmi optimal noktaya çekti, paketin hızlı satışı ve yüksek doluluk iştah kabarttı fakat otelciliğin mantığında paket hizmet doğru değil ama alışkanlıklar ve trend şuan için her şey dahil der. 

Genç turizmcilere Derya Billurdan tavsiyeler

Bu işte çok uzun, ince ve karanlık bir yolda yıllarını geçireceklerini bilerek bu yola baş koyan her genç  meslektaşımız genel müdür olacak dersek tamamen gerçek olmaz ama hedeftir.

3 yıl 5 yıl turizmi deneyip, sonrada kendilerine uygun olmadığını düşünüp sektör değiştiren arkadaşlarımızın bu zaman diliminde harcadıkları vakte çok üzülüyoruz. Biraz daha sabretmeyi bilseler mutlaka başarılı olacaklarına inanıyorum. Dost acı söyler…

her şey çok güzel demek çok kolay ama gerçekleri savunmak söylemek ve icraatı belirlemek güven özveri ve tecrübe ister.

Başarıda Bencil Olmamak Gerekiyor

Otelcilik operasyondur bilgisayarda çok iyi sistem tabloları hazırlayabilirsiniz ama pratikte gerçeğe dönüşmez ise Türkiye gerçeğiyle örtüşmezse başarısız olur.

Bizi biz yapan ekibimizdir. Hiçbir zaman padişahına inanmayan yeniçerilerden olmadık. Kendi başarımın içerisinde %10 benim başarımsa %90’ı ekibimin başarısıdır. Birebir ekibimi takip ederim şuanda bir genel müdür. 2 genel müdür yardımcısı 3 tane de yiyecek içecek müdürü çıkarabilecek durumdayız. Örneğin genel müdür yardımcım Erçin Yalçın Bir yıl içerisinde çok rahat genel müdürlük yapabilir. Kendisine sürekli iş takipleri yaptırırım. Servis elemanlarımızdan da başarılı arkadaşlarımız var.

Alacarte şefi Ertan Karadağ şef star yarışmasında en iyi servis elemanı ödülünü aldı. Arkadaşlarına da örnek oluyor, hepsi artı değerler.

Aynı zamanda farklı tesislerde görev yapan çok değerli meslektaşlarımızı da övgüye değer buluyorum. Örneğin; Geylan Dursunoğlu Türk turizminde bulunduğu konum, geçmiş ve geleceği ile örnek bir kişiliktir, kendisini çok başarılı bulurum. Türk Turizmine çok güzel değerler kattığına inancım sonsuzdur…

 

IC Green Palace da Yeşilin ve Huzurun Tam Ortasındayız

İbrahim Çeçen Yatırım Holding bünyesinde 1969 yılından beri toplu konut, hastane,

okul, hükümet binaları, liman havaalanı, alt yapı tesisleri enerji santralleri, turizm sanayi tesisleri ve yurtdışı faaliyetleriyle grup olarak ülke kalkınmasında önemli ölçüde katma değer ve istihdam yaratmıştır.

Bizlerde kendi alanlarımızda bizlere verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirerek

Ülkemize hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyoruz ve otelimize gelen misafirlerimize de yaşatıyoruz.

Gökkuşağının Güzel Renkleri Ancak Yağmurun Prizmasından bakıldığında görünür…

Küçükle küçük, büyükle büyük kimseyi geri çevirmeyen tüm mesai arkadaşlarının saygı ve sevgisini kazanmış dertlerine derman olmuş ve olmaya da devam eden çözümlerin yöneticisi Derya Billur hayata gülümsemeyi başarabilenlerden…

 

IC Green Palace Hotel ile ilgili ayrıntıları paylaşacağım başka bir yazıda bulaşmak üzere, Derya Billur ve ekibine dostlukla şimdilik veda ediyorum.

Tatil tadında kalın