BIST 8.736
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.240,27
HABER /  SEÇİM

Demirtaş'tan İzmirli seçmene baraj uyarısı

İzmir Gündoğan Meydanı'nda seçim mitingi düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçmene 'baraj' uyarısı yaptı.

Abone ol

7 Haziran seçimleri için mitinglerini sürdüren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda 20 binden fazla kalabalığa konuştu.

Demirtaş'ın hedefinde AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan vardı.

Demirtaş, "Bakın matematik hesaplar ortada. AKP gece gündüz çalışsa 1 puan oyunu artıramaz. Her gün düşüşte inşallah baş üstü kafa üst düşmeye devam edecek. Ama bir puan bile oy artıramayan AKP, HDP'yi barajın altında bırakırsa HDP yüzde 9'luk oyu AKP'nin hanesine yazılıyor. Bunun için HDP'ye çirkinleştirici kampanyalarla 65-70 milletvekili bedava almak varken niye HDP'yi alalım diyorlar. Hesapları bu kadar ucuz işte buna da demokrasi diyorlar" dedi.

CYPRAS DEĞİL BOURNOUS GELDİ 

Demirtaş'ın konuşmasından önce, alanı dolduran partililer, HDP bayrakları, pankartlar ve dövizlerle sloganlar attı. İki müzik grubu, Türkçe, Kürtçe, Lazca ve Rumca şarkılar seslendirdi. Alanda yine sık sık Selahattin Demirtaş'ın seslendirdiği seçim şarkısı da çalındı. Bu arada HDP İzmir mitinginin konuğu ise, Yunanistan'dan Syriza Partisi Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Komite Üyesi Yuannis Bournous oldu.

Konuşmaya başlamadan önce güvercin uçuran Yuannis Bournous, "Bugün Syriza ve Yunan Hükümeti kemer sıkma politikalarına son vermek ve halkımıza itibarını, dayanışma gücünü ve demokratik haklarını yeniden kazandırmak için mücadele ediyor. Bursa'da da direnişini sürdüren emekçi kardeşlerime en samimi dayanışma dileklerimi göndermek istiyorum" dedi.

Yuannis Bournous, konuşmasını Nazım Hikmet'in "En güzel deniz henüz gidilmemiş olanıdır. En güzel çocuk henüz büyümedi. En güzel günlerimiz henüz yaşamadıklarımız ve sana söylemek istediğim en güzel söz henüz söylememiş olduğum sözdür" dizeleri ile bitirdi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'A BÜYÜK SEVGİ GÖSTERİSİ

Bu arada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, alana gecikmeli geldi. Yola çıkan partililer, uyarılara rağmen miting alanına geçmeyip Selahattin Demirtaş'a dokunmak istedi. Demirtaş da bu yoğunluktan kürsüye ulaşmakta zorluk çekti. Güçlükle çıktığı kürsüde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bir kez daha Gündoğdu Meydanı'nda Türkiye'nin özgür yarınları için, barıştan, kardeşlikten bahsedecek yarınları için bir aradayız" sözleriyle alandakileri selamladı.

HDP'nin tıpkı Türkiye gibi çoksesli olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yığınla sorun devretmiş AKP'ye artık ülkeyi teslim edemeyiz. Tabiri caizse anayasa diktatörlüğü rejimi altında ülkemizi felakete sürüklemelerine izin veremeyiz. Bizler HDP'nin neşesi, gölgesi, güneşi, serinliği, çok sesliliğiyiz. Tıpkı ülkemiz gibi rengarenk, bütün soluklarımızla bir araya geldik. 'Türkiye nasıl bir ülke?' dendiğinde 'HDP gibidir' demek lazım. O nedenle HDP bu kadar zengin bir parti. Biz gücümüzü de zenginliğimizi de sizlerin farklılığında alıyoruz. Türkiye nasılsa partimiz de öyle oldu. Artık parlamento da tıpkı Türkiye gibi güçlü, kardeşçe el uzatan bir ülkeye uyanacağız. Daha güçlü bir demokrasiye kavuşma imkanımız olacak. Bunun için HDP'yi izlemeye, HDP'ye gönül vermeye HDP'ye oy vermeye devam edin" dedi.

7 Haziran seçimlerinin cumhuriyet tarihinin görüp görebileceği en kritik seçim olacağını da anlatan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "7 Haziran sonuçları itibariyle en büyük kırılmayı yaratacak seçim olacak. 7 Haziran akşamı ülkemizin dört bir köşesinde kırılma özgürlükten yana olacak. HDP'nin tarafından yana olacak. 7 Haziran sadece parlamentoda bizi kim yönetecek seçimi değil. Çocuklarımız, torunlarımız bu ülkede nasıl yaşayacaklar bir karar vereceğiz. Gündoğdu Meydanı'ndaki resim, barajın talan olduğunun fotoğrafıdır. Ülkenin dört bir köşesinde her birimizin inancına, kimliğine, yoksulluğuna hakaret edenler kendi hayal dünyalarını, dar ufuklarını partizanca yaklaşımlarını ülkenin 81 vilayetinde egemen kılmaya çalışanlara demokratik cevap vermek lazım. Ülkemizin 81 vilayetinin her biri kendi rengi ve sesi ile güzeldir. 81 ili birbirine benzetmeye, tek bir vilayetmiş gibi tek renge çevirmeye çalışanlara ülkemizin renkli çiçek bahçesini soldurup karanlık Türkiye yaratmaya çalışanlara karşı herkesi HDP'de buluşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

BİZLERİ UTANMADAN SIKILMADAN YUHALATIYORLAR

AK Partili yöneticilerin konuşmacıların utanmadan bin 800 TL olan asgari ücret vaadini yuhalatmasına tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş şöyle devam etti:

"AKP utanmadan sıkılmadan meydanlarda yuhalatıyor. Maalesef yuhalayanların çoğu asgari ücretle çalışanlardır. Kendi emeğinizle karnınızın doyacağınız, işsiz kalmayacağınız, iş cinayetlerinde hayatınızın sudan ucuz olmadığı bir gelecek kurabilir. Bunlar lütuf değil, size ait olanı sizin hakkınızı size vereceğiz. O sizin gasp edilmiş hakkınızdır. Sadaka değil bunlar. Bunları yapabilmek için ülkemizde acil bir ihtiyaca, barışa bir an önce ulaşmamız lazım. Ülkenin hiçbir yerinde şiddet çatışma olmamalı. Yeni anayasa ile darbe anayasasında kurtulup sivil ve özgürlükçü anayasa olması lazım. Her bir yurttaşa insanlığın düştüğü yerde yeniden insani değerlerimizi ayağa kaldıracağız diyoruz. Bu topraklar çöl değil, kutup değil. Onlarca medeniyet görmüş, ilk insanlığın var oldu, ilk defa tarımın yapıldığı, ilk defa yerleşimin oluştuğu topraklar. Bütün insanları beslemiş topraklar üzerinde aç susuz perişan yaşamaya mahkum değiliz. Ülkenin bütün kaynaklarını çalıp çırpmasınlar istiyoruz."

BURSA'DAKİ İŞÇİLERE SELAM GÖNDERDİ

Bursa'daki otomotiv firmalarında yaşanan işçi protestolarına da değinip onlara destek verilmesini isteyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bursa'daki metal işçilerinin başlattığı direniş tam da 'kendi emeğime sahip çıkıyorum' direnişidir. İzmir emekçileri oradaki işçilere ses vermeli. Bursa'daki işçi kardeşlerimiz sizin sesinizi duymalı. 'İzmir'de de işçiler ayakta' diyebilmeli. Ancak böylesi dayanışmalarla ülkemizi düze çıkarabilecek. AKP'nin kışkırtıcı söylemlerine kanmayın. Kimliklerimizi, inançlarımızı, mezheplerimizi yuhalatıyorlar. Sakın ola ki tuzağa düşmeyin. Onlar yuhalattıkça siz kardeşlerinize sarılın, kardeşliğinizi görün. Meydanlarda bizi yuhalatıyorlar. Sakın ola ki bu tuzağa düşmeyin. Onlar yuhalattıkça siz sarılın, onlar düşman yapmaya çalıştıkça siz karşınızdakinin elinden tutun inanancına, mezhebine göre ayrım yapmayın, oy verdiği partiye göre ayrım yapmayın. HDP'nin düşüncesi bu olamaz. Çünkü 8 Haziran'da bu ülkede birlikte yaşamaya devam edeceğiz. 8 Haziran sabah İzmir'de birbirimizin yüzüne bakacak yüz kalmalı. İzmirliler daha güçlü bir inançla 8 Haziran sabahına uyanmalı biz onun için çalışıyoruz. AKP'li CHP 'li, MHP'li hangi parti olursa olsun düşmanlaştırmayın" dedi.

CUMHURBAŞKANI'NA SERT ELEŞTİRİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ı şöyle eleştirdi:

"Bilin ki AKP'nin çirkin iftira kampanyaları oy verenlerin düşüncesi değil. Başbakan'dan Cumhurbaşkanı'na HDP'ye saldırarak baraj altında bırakma oyunlarına, ülkeyi felakete sürüklenmeye çalışıyorlar. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı parlamentoda Türkiye'nin 4'üncü büyük partisi yer alamasın diye elinden geleni yapıyor. Şu halimizle biz 10 milyonluk nüfusu temsil ediyoruz. HDP dışarıda kalırsa bu nüfus ne olacak? HDP girmese peki parlamento kimin parlamentosu olacak? Madem ismi millet meclisi, milletin bütün unsurları orada olmalı. Bir cumhurbaşkanının görevi siyasi kışkırtma olmamalı. Madem meydan meydan dolaşıp '77 milyonun cumhurbaşkanıyım' diyorsun peki baraj altında bırakmaya çalıştıklarının nasıl cumhurbaşkanı olacaksın? Hangi yüzle bunu söyleyeceksin? 'Ben diktatör değilim' diyor ama HDP'ye 'aman oy vermeyin' diye adım adım dolaşıp tahrik mitingleri yapıyor. AKP işi gücü bırakmış, bize oy verin çalışması değil, HDP'ye oy vermeyin kampanyaları yapıyorlar. Bu nasıl bir demokrasi anlayışı? Bu HDP nasıl bir korku salmış bunların yüreğine? HDP nasıl bir gümbür gümbür geliş ortaya kormuş da böyle. İşin kolayını buldular. Neden yapıyorlar? İzmirli kardeşlerim duysun. Bakın matematik hesaplar ortada. AKP gece gündüz çalışsa 1 puan oyunu artıramaz. Her gün düşüşte inşallah baş üstü kafa üst düşmeye devam edecek. Ama bir puan bile oy artıramayan AKP, HDP'yi barajın altında bırakırsa HDP yüzde 9'luk oyu AKP'nin hanesine yazılıyor. Bunun için HDP'ye çirkinleştirici kampanyalarla 65-70 milletvekili bedava almak varken niye HDP'yi alalım diyorlar. Hesapları bu kadar ucuz işte buna da demokrasi diyorlar. Üstelik iğneli demokrasi diyorlar. Bütün Türkiye bu matematiği iyi hesap etmeli. Evet bizler bugüne kadar parti olarak aşamadık tamamı bizim eksikliğimizdi, yüreğinize dokunamadık. Kendimizi anlatamadık. Bu suç ve hata bizimdir. Ama şimdi 81 vilayette bütün Türkiye'ye elimizi uzattık."

ÇOK SESLİ TÜRKİYE İÇİN YOLA ÇIKTIK
Çok sesli bir Türkiye diyerek yola çıktıklarını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Partinin baraj altına kalması umudun bitmesi, geleceğe dair karamsarlığın kalıcı hale gelmesi demektir. Bizler kendimize istemiyoruz. Türkiye geleceğine oy verin. Türkiye bedavacılarını sandığa gömün. Biz baraj altında bırakmak için olmadık oyunlarla iftiralarla kampanya yürütüyorlar. Sakın ola ki bunların kara propagandalarını dinlemeyin. Bakın Türkiye'de elektrik çok pahalı, onlar televizyona çıktığında elektriği ziyan etmeyin, kapatın ya iki dakika kara geçersiniz. Onların mikrofonları elinde sizin ekranlarınız da size bağırarak çağırarak öfkeyle hakaret etmeleri izlemeyin hem onlardan kurtulursunuz hem de elektrik parası cebinize kalır. Ziyan olur ziyan izlemeyin dinlemeyin. Yalandan başka bir şey konuşmuyorlar. Türkiye'yi IŞİD vari bir anlayışla yönettirmeyeceğiz. Parlamento onların elinde, yargı, üniversiteler, kolluk onların elinde. Her yerde AKP'nin baskısı, damgası var. Her yer AKP devletine dönüştürülmek isteniyor. Her şehirde sadece AKP'liler gibi yaşayabilirsiniz, bizim gibi düşüneceksiniz. Eğer yapmıyorsanız vatan hainisiniz diyorlar. Böyle anlayış felaket getirir. Suriye'ye felaket getiren böyle anlayıştı. Kibirle yukarıdan bakarak halkı küçümseyerek asla halka barış getiremezler. Bizler ülkemizin Suriye gibi olmaması için uğraşıyoruz. IŞİD barbarlığının nasıl büyük bir tehdide dönüştüğünü ibretler izliyoruz. Irak'ın en büyük şehirlerinin birini eline geçirdiler. Suriye'nin önemli kısmında tecavüz, barbarlık ordusu hakim. Şimdi zannediyor musunuz ki IŞİD Türkiye yüzünü dönemeyecek. Zannediyor musunuz ki hedefleri arasında Türkiye yok. IŞİD'in durdurulduğu tek yer var Rojava ve Kobani. Nasıl başardılar? HDP gibi olarak başardılar. Orada Türk, Türkmen, Alevi ayırım yapmadılar, yan yana durdular. Birlikte direndiler birlikte yönetme hazırlığı yapıyorlar. Eğer AKP karanlığı IŞİD tarzı yönetimi ülkemize dayatacaksa biz de HDP renkleriyle direnmek zorundayız. Türkiye IŞİD vari anlayışı, benden olmayan düşmandır diyen, tekbirci anlayışı geliştirmeyeceğiz" dedi.

ARTIK PARMAK SALLAYAMAYACAK
7 Haziran seçimlerinde Ak Parti'nin güçlenerek çıkması durumunda her şeye müdahale edileceğini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş şöyle devam etti: "İzmir dahil her yere daha fazla müdahale edecek. Bakın sokakta nasıl yürüyeceğiniz, termik, nükleer santrali nereye yapacağı, hangi ağacı keseceğine o karar veriyor. AKP'nin yaydığı kaygı karşısında titreyelim diye uğraşıyorlar. Şu gördüğünüz doğa, insan gibi yaşayan canlıdır. Bütün canlılara sahip çıkarak insan gibi kalabiliriz. Çevresini katledenler kendilerini insanlarını katlederler. Kesilen ağaçlar da yok edilen doğadır, kesilen insandır. Kestikleri insan onurudur. Bir de bunun adına modernleşme, kalkınma diyorlar. Büyümek ekonomik gelişme böyle değildir. İzmirliler olarak bu bizim hükümetimiz değil dememize rağmen onlar sizi yönetiyorsa bunda bir terslik var. Bunun çözümü demokrasidir. 7 Haziran'a 15 gün var. Eğer HDP baraj altında kalırsa AKP'nin karanlığı devam edecek. Bize verdiniz oyun her birinin karşılığını göreceksiniz. Meydanlarda alanlarda ne konuştuysak yapacağız. 7 Haziran'da Oradan çıkıp parmak sallayamayacak, onun yüz ifadesini değiştireceğiz" diye konuştu.