BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş Davutoğlu'ndan oy istedi

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Elazığ'da hükümete yüklendi, Davutoğlu'ndan oy istedi.

Abone ol
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan oy istedi. Başbakan'ın meydan meydan gezerek kendisini bitirmeye çalıştığını iddia eden Demirtaş, AK Parti mitinglerinde başkanlık sistemiyle ilgili bir açıklama yapmadığını, Davutoğlu'nun böyle bir durumda kendisinin de gideceğini söyledi.
 
Demirtaş, Elazığ'da partisince İstasyon Meydanı'nda düzenlene mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bütün ezilenlerin, yoksulların, işçilerin, gençlerin, kadınların, çitçilerin, esnafın, iş verenin umudu olarak yola çıktıklarını ve geldikleri noktada Edirne'de, Karadeniz'de, Akdeniz'de uzattıkları dostluk eline dostça tutunanlar olduğunu söyledi.
 
HDP'nin Türkiye'nin dört bir köşesinde aynı umudu, aynı heyecanı yaşayarak, yaşatarak, büyüterek devam ettirdiğini belirten Demirtaş, bütün ülkede özüyle, sözüyle yürekten bir birliği sağlamak için yollarda olduklarını vurguladı.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN AÇIKLAMA 
 
Selahattin Demirtaş, bu kişilerin taşeron işçi dedikleri asgari ücretlilerin bir yıldaki gelir vergisi kadar vergi ödemediklerini öne sürerek, şunları kaydetti:
 
"Siz maaş alırken peşin vergi ödersiniz. Siz maaşınızı devletten de alsanız özel sektörden de alsanız önce vergiyi kesiyorlar, geriye kalanı size veriyorlar. Onlar, gelir vergisi bile veremiyorlar. Bir sakız alsanız yine vergi veriyorsunuz. Yani maaşınızdan vergi kesiliyor, harcarken de vergi kesiliyor. Bu adaletsizliği de bitirmemiz lazım. 'Doğrudan ve dolaylı vergiler' deniyor buna ve bunun yüzde 70'ini siz ödüyorsunuz, fakir fukara siz ödüyorsunuz. Biz, zenginden daha fazla vergi alacağız. Çok kazanandan daha fazla vergi alacağız ki üstümüzdeki vergi yükü de azalmış olsun."
 
ÇÖZÜM SÜRECİ
 
Çözüm Sürecine de değinen Demirtaş, "Öncelikli hedefimiz barış olacak. Yani dağlarımızda kurşun sesi değil, kuş sesi olsun. Dağlarımızda ölüm korkusu değil, dağlarımızda bahar havası olsun istiyoruz ve bunu inşallah en kısa sürede sağlayacağız. Asla Çözüm Süreci'nden, barış sürecinden vazgeçmeyeceğiz. İstikrarımızı, huzurumuzu sağlayacağız ki bizler bu ülkede adil, eşit, kardeşçe bir yaşamı kuracağız ki karnımız da doysun, göç etmeyelim" şeklinde konuştu. 
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Elazığ'da, Ankara'da, İstanbul'da oy istediğini ancak niye oy istediğini kendisinin de bilmediğini iddia eden Demirtaş, şunları söyledi:
 
"AK Parti'nin kazanması 'başkanlık' demek, hükumet ortadan kalkacak. Ülkenin başbakanını düşünün ki meydan meydan gezip kendini bitirmeye çalışıyor. O yüzden ona diyorum ki 'bize oy ver, akıllı ol bize oy ver.' HDP çıksın, barajı aşsın ki sen de paçayı kurtar. Yoksa gideceksin, başbakanlık gidiyor. Yoksa başkanlık gelecek ama kendisi de bunun farkında oda biliyor ki, başkanlık gelirse kendisi gidecek. 20 küsur miting yaptı, bir tanesinde bile başkanlıktan söz etmedi, Ahmet Davutoğlu. Hani başkanlığı savunuyordunuz, ağzından bir tek kelime duymadık. Sayın Ahmet Davutoğlu, başkanlığa karşıysan çık cesurca, açıkça söyle. Eğer onun başkan olmasını istemiyorsan çık açıkça söyle, korkma. 'Seni başkan yaptırmayacağız' de..."
 
KÜRTÇE KUR'AN MEALİ
 
Kürtçe Kur-an'ı Kerim meali konusuna da değinen Demirtaş, "Diyanet İşleri Başkanlığı '10 bin tane yeni Kuran'ı Kerim meali bastık' diyor. Bak ben dedim ki 'bir numune acele yetiştirmişler kendisine, mitingde kullansın' diye. Dün beni doğruladılar aslında. Halka dağıtamamışlar henüz, basmışlar doğru ama depodadır, tek bir kişiye bile dağıtamamışlar. Kime vermişler, Cumhurbaşkanının mitingine yetiştirmişler sadece. İşte böyle bir Diyanet İşleri Başkanlığı var" ifadelerini kullandı.