BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.510,47
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu'ndan çiftçiye mazot müjdesi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, çiftçiye mazot müjdesi verdi, vergiyi sıfıra indireceklerini söyledi.

Abone ol
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kapanan madenleri yeniden açacağını söyledi. CHP iktidarında Türkiye Kömür İşletmeleri'nde çalışan işçiler nasıl çalışıyorsa Türkiye'de madenlerde çalışan işçilerin aynı şekilde çalışacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, çiftçiye verilen mazotun vergisini de sıfıra indirileceğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda partisinin düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, 8 Haziran'da yaşanacak bir Türkiye için hazır olduğunu söyledi.  Güzel bir Türkiye inşa edeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
 
"İşsizliğin olmadığı bir Türkiye, yoksulluğun olmadığı bir Türkiye'nin mücadelesini veriyoruz. Bu tablonun adı refahı tabana yaymaktır, refahı tepede toplamak değil. Yıl 2002, Türkiye nüfusunun yüzde 1'i toplam servetin yüzde 39'una sahip, yıl 2014 aradan 12 yıl geçti Türkiye nüfusunun yüzde 1'i toplam servetin yüzde 54,3'üne sahip. O nedenle bu tabloyu değiştireceğiz. İşsizliğin, yoksulluğun olmadığı bu tabloyu değiştireceğiz. Bunun adı refahı tabana yaymaktır, siyaseti halk için yapmaktır. Herkesin kazanabileceği, yaşanabilecek bir Türkiye'yi yeniden inşa etmektir. Nasıl yapacağız, refahı tabana nasıl yapacağız. Rahmetli Ecevit'in dediği gibi ne ezen ne ezilen, insanca, hakça bir düzeni nasıl kuracağız. Bunun birinci yolu asgari ücreti arttırmaktır."
 
CHP iktidarında asgari ücretin bin 500 lira olacağını ve vergiye tabi olmayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
 
"Koro halinde ne diyorlar, 'Vay efendim asgari ücret nasıl bin beş yüz lira olur. Bu işçiye zulümdür' diyorlar. Kim? Maliye Bakanı. Buradan yuh çekmeyelim ama bir gerçeği anlatalım hep beraber. Siz kahvede, sokakta anlatmalısınız, caddede anlatmalısınız. Ben kendisine şunu söyledim, 'Sen ayda 14 bin lira alırken zulüm değil de işçiye bin beş yüz lira verirken mi zulüm oluyor, bunun hesabını versin bakalım."
 
İşsizliğin en büyük bela olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, işsizlik sorununu çözmeyen bir ülkenin her gün bir tehlikeye açık olduğunu savundu.
 
Herkesin çalıştığı, herkesin ürettiği, herkesin alın teri döktüğü ve karşılığını aldığı, evine akşam huzur içinde gittiği bir Türkiye inşa etmeyi istediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Asgari ücretin kaynağını soruyorlar. 949 lira zaten alıyor. Hesabını yapalım. 5 kişilik bir aile düşünün. Sabah, öğle, akşam bir çay bir simit ediyor 10 lira.  3 öğün 30 lira ediyor. Ay 30 gün, ediyor 900 lira, geriye 49 lira kalıyor. Bin beş yüz lira işçiye zulümdür diyenler dinlesinler. 49 lirayla ev mi geçindirilir, ev kirasını mı ödeyecek, mutfak masrafını mı ödeyecek. Çıkıp birisi anlatsın. Anlatamazlar onların böyle bir derdi yok" diye konuştu.
 
"BENİM DERDİM VATANDAŞ"
 
CHP'nin derdinin Türkiye'nin vatandaşı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, hakça bölüşüm olduğunda, refah tabana yayıldığında derdin de çözüleceğini ifade etti.
 
Sorunu çözmenin ikinci yolunun emeklilerden geçtiğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
 
"İktidara göre emeklilerin bir eli yağda, bir eli balda. Emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye dedik. Hemen koro halinde bağırdılar 'kaynağını nereden bulacaksınız' diye.  Hayatımda duyduğum en ayıp soru. Ya zaten emekliye ne veriyorsun Allah aşkına? 8 milyon emeklinin geliri aylık bin liranın altında.  Bu ülke büyümüşse emeklinin alın teri, gözyaşı var.  Bu ülkenin, bizim başta CHP'nin emeklilere vefa borcu var. Madem ki Gazi Mustafa Kemal 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir' diyorsa ben de bu meydandan ilan ediyorum. Emeklilerinin kimsesi Cumhuriyet Halk Partisi'dir, CHP'dir diyorum.
 
Onların düşündüğü şu, kendileri gibi düşünüyorlar. Ceplerinden dolar fışkırıyor. 'Herhalde verilen bu parayı emekli götürecek, İsviçre'deki bankalara yatıracak'. Vallahi billahi yatıramayacak. Zaten geçinemiyor emekli. Alacak parayı doğru bakkala, manava gidecek, alıveriş yapacak, kim kazanacak emekli kazanacak, esnaf kazanacak, sanayici kazanacak. Herkes kazanacak, bir grup kaybedecek, hortumcular. Bu kadar basit. Bizim hedefimiz zaten herkes kazansın. Hortumcular kaybetsin."
 
CHP Genel Başkanının 11 milyon emeklinin hakkını savunan bir tek partinin genel başkanı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sizden bir şey istiyorum, bir tek fire olmasın. 'Ben de torunlarıma harçlık vereyim, Kurban Bayramı'nda onurlu bir insan gibi kurbanımı keseyim' diyorsanız adres belli, CHP" diye konuştu. 
 
TAŞERON İŞÇİLERE SÖZ VERDİ
 
Taşeron işçinin de insan olduğunu, haklarının bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Taşeron işçiliği kaldıracağız, kadro vereceğiz. İşçi yine orada adam gibi çalışacak diyoruz. Bunun kaynağı sıfır, zaten sen parayı taşerona veriyorsun.  Ben diyorum, devlet doğrudan işçiye verecek. Devletin karı var, taşerona ödenen yüzde 18 KDV var çünkü" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'de 5 milyon insanın borç batağında olduğunu ileri süren Kemal Kılıçdaroğlu, "Ya kredi kartı borcunu ödeyemiyor ya bankadan dünya kadar tüketici kredisi çekmiş ödeyemiyor. Ben boşuna mı diyorum, 'Bunlar Türkiye'yi yarı açık cezaevine döndürdüler. 500 bine yakın vatandaş mahkum olmuş, cezaevine girmek için sıra bekliyor. Bu kavgayı görmezden gelebilir miyiz. Bunu da çözeceğim. Faizlerin en az yüzde 80'ini sileceğim" dedi.
 
"SOMA'DAKİ OCAKLAR YENİDEN AÇILACAK"
 
Soma'da madendeki taşeron sistemini kaldıracaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Madenler zaten anayasaya göre devletin. Çalıştıracaksa eskiden Türkiye Kömür İşletmeleri nasıl çalıştırıyorsa aynı şekilde çalıştıracağım. İşçi güvenle yer altına inecek. Onun da can güvenliği olacak. Meraklanma Soma, senin sorununu çözmek, madenleri yeniden açmak, güvenle çalışacağın koşulları yaratmak benim boynumun borcudur. Bunu yapacağım."
 
İşsizlerin, emeklilerin, atama bekleyen 350 bin öğretmenin hakkını savunduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Açık ve net söylüyorum 6 milyon 200 bin işsizimiz, 17 milyon yoksulumuz var. Yanlış dış politika nedeniyle 2 milyon Suriyelimiz var. 2 milyon Suriyeliye ödenen 5,5 milyar dolarımız var. Ödendi bu para. Aylığı bin liranın altında olan 8 milyon emeklimiz var. Bu sorunlar varken ve iktidara 13 yıllık kredi açılmışken ben sizden sadece ve sadece 4 yıl için yetki istiyorum" dedi.
 
Bütün projelerini ayrıntılarıyla hesap ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse merak etmesin ben mütevazi bir insanım ama bir konuda hayır. Gitsinler istedikleri sosyal güvenlik uzmanına sorsunlar, 'Bu ülkenin bütçesini en iyi bilen 10 kişiden biri kimdir.' Hepsi de diyecek ki 'Kemal Kılıçdaroğlu'dur'. 22,5 yılımı devlete verdim, çalıştım. Helali hoş olsun. Bu manzara bizim hak ettiğimiz bir manzara değil' diye konuştu. 
 
Petrolün yurt dışından geldiğini kendisinin de bildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse zarar etmiyor. Kardeşim sen elmasta, yakutta, pırlantada vergiyi sıfırladın da ben de mazotta vergiyi sıfırlıyorum. Aramızda bu kadar fark var. Sen birilerini düşünüyorsun ben çiftçiyi, tarlada çalışanı, üreten insanı düşünüyorum. Aramızda Ağrı Dağı kadar fark var. Sen bir yerdesin, ben bir yerdeyim, halkın yanındayım" ifadelerini kullandı.