BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26
HABER /  DÜNYA

DEAŞ'tan katliam tarifesi helikopter düşürmeye altın

IRAK'ta elde edilen belgelere göre DEAŞ, militanları elinde tutmak için katliam tarifesi hazırlamış. Buna göre kimyasal silah kullanmak gümüş, helikopter düşürmek ise altınla ödüllendiriliyordu

Abone ol

Rusya'nın uluslararası televizyon ağı RT'nin Irak'ta ele geçirdiği belgeler, DEAŞ’ın eylem türlerine göre militanlarını ödüllendirdiğini ortaya koydu. Buna göre kimyasal silah kullanmak gümüş, helikopter düşürmek altınla ödeme yapılarak ödüllendiriliyordu.

DEAŞ’e katılımın zorla ya da sözde cihat inancıyla olduğu kanısına rağmen mali teşviklerin de önemli rol oynadığına dikkat çeken RT, Musul'da ele geçirdiği belgelere göre katılımın ancak tavsiye mektubuyla mümkün olduğunu, yeni gelenin askeri ve şeriati eğitimiyle ilgili sıkı değerlendirmeden geçirildiğini belirtti.

ÇAYLAKLAR SIKI GÖZETİM ALTINDA
Konuşlandırma, silah-cephane, tedarik ve ölümlerin takibini yapıp kayıtlarını tutan DEAŞ komutanları, örgüte kabul gören çaylağı da sıkı gözetime alıyordu. İnançlı ve sadık şekilde hizmet edenler ise ödüllendiriliyor ya da ödül vaadiyle karşılanıyordu. Örneğin uçak düşürene otomobil vaat ediliyordu. Düşman helikopteri ya da insansız hava aracı düşürmenin ödülü en az 7 altın dinardı.

Kimyasal silah kullanmanın DEAŞ nezdinde önemli bir hizmet olarak görülmediği kimyasal donanımlı bir roket fırlatanın 10 gümüş dinarla ödüllendirilmesinden anlaşılıyor. RT, Irak hükümetinin bir araştırmasının DEAŞ’ın hardal gazı ve diğer kimyasalları Kerkük, Felluce ve Tıkrit'te kullandığını saptadığını kaydetti.