BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.446,62
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan o adaylar Gülenci iddiasına yanıt

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'ye adaylık başvurusunda bulunanların yarısı hakkında söylenen iddialarla ilgili konuştu.

Abone ol

Davutoğlu, Ak Parti’ye adaylık için başvuranların yüzde 50’sinin Gülen cemaatine yakın isimler olduğu iddiasını ‘Tuzluklar süzgeçlere takılır’ diye yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, New York’tan dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sohbette yer alan Miliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, açıklamaları gazetinin manşetine taşıdı.

TUZLUKLAR BU SÜZGEÇLERDEN GEÇEMEYECEK KADAR BÜYÜK NESNELERDİR
Başbakan Davutoğlu ‘Ak Parti’ye adaylık başvurusu yapanların yüzde 50’sinin Gülen cemaatine yakın olduğu’ iddialarının anımsatılması üzerine şunları söyledi: “Öncelikle böyle bir veri nerden geldi ona bakmak lazım. Böyle bir şey mümkün değil. Aday adaylığı demokratik bir hak ama aday olmak partinin karar vereceği bir iştir. Adaylığa geçişte en kurumsal çalışan parti AK Parti’dir. Bahsettiğiniz kişilerin temayüllerden geçmesi mümkün değil. Hadi geçti diyelim. Alt komisyon, sonrasında üst komisyon var, sonrasında da biz varız. Bu süzgeçlerden sonuç almaları mümkün değil. İllerde sivil toplum kuruluşları arasında da bir temayül yapacağız. Tuzluklar bu süzgeçlere takılırlar. Tuzluklar bu süzgeçlerden geçemeyecek kadar büyük nesnelerdir. Kendilerini belli ederler, geçemezler. Elekten tuzluk geçmez, merak etmeyin. Gerekli tedbirleri aldık. Ben ayrıca paralel yapının HDP, CHP ve MHP’de kendine yer aradığını düşünüyorum. Her üç parti ile de paralel yapının ilişkisi var. Bu da doğal bir durumdur. CHP yüzde 35 alırsa HDP yüzde 10 alırsa yüzde 45 yapıyor. Üzerine de MHP’yi koyun. Böyle bir dizayn yapılmış. Kılıçdaraoğlu’na da bunun için yüzde 35 hedefi koydular. Ve o da bu tuzağa düştü.”

Davutoğlu’nun, gündemdeki kritik başlıklara ilişkin görüşleri özetle şöyle:

TAKDİR SAYIN GÜL'ÜN KENDİSİNİNDİR

(Cumhurbaşkanlığından vekilliğe geçiş biraz garip olmayacak mı, sorusu üzerine) “Örnekleri Avrupa’da var. Eski başbakanlar eski cumhurbaşkanları arasından böyle örnekler var. Takdir Sayın Gül’ün kendisinindir. Bunun doğruluğunu, yanlışlığını tartışmak bizim haddimiz değildir. Bence davet dışarıdan birine yapılır. Burası onun kendi evidir.”

DÜNYADAKİ TÜRKİYE KARŞITI ALGI OPERASYONU
Dünyadaki Türkiye karşıtı algı operasyonuna yeni bir argüman olarak bunu gündeme getiriyorlar. Yabancı yatırımcılar ve onların Türkiye analistleri ile konuşuyoruz. Onlara ‘Geçen hafta cumartesi günü Türkiye’de ne oldu, bana söyler misiniz?’ dedim.

Kendi aralarında tartışıyorlar. Hiçbiri bilemedi. Türkiye uzmanları bu soruma cevap veremedi. ‘Bakınız cumartesi günü Türkiye’de 30 yıldır devam eden çatışmayı sona erdirecek silah bırakma çağrısı yapıldı. Hiçbirinizin nasıl haberi olmaz’ dedim. Ekonomik analiz yaparken her türlü açıklamayı değerlendirme ölçütü olarak kabul ediyorsunuz ama 30 yıldır akan kanı bitirecek bu açıklama radarınıza girmiyor. Benzer silah bırakma çağrısı Kolombiya, Sri Lanka’da, Filipinler’de yapıldığında dünyada birinci haberdi. Niye Türkiye için bir numaralı haber olmadı? Olumlu haberler radarınıza girmiyor ama CHP ile ilgili temelsiz iddialar gündeminize gelebiliyor.

Çözüm süreci ile Türkiye’nin yatırım güvenliği artmıştır. Son çağrı ile yatırımcı için bir coğrafya risklerden arındırılıyor ama sizin bundan haberiniz yok, dedim. Bunun getirdiği siyasi istikrar ekonomiyi şaha kaldırır. Hesabımıza göre, sadece savunma konsepti dahilinde bu sorun nedeniyle yaptığımız harcama 500 milyar dolardır. Bunu anlatmak için başbakanın New York’a gelip tek tek anlatması mı gerekiyor? Uluslararası medya bunları görmüyor, göstermiyor.
Bunun da arkasında Türkiye karşıtı uluslararası lobiler var. Medyayı kontrol eden bu lobiler olumlu bir durumu göstermek istemiyor. Normalde, o çağrının bizim kredi notumuza ve görünümümüze hemen etki etmesi lazım. Bu bile çok net bir gösterge.”