BIST 9.879
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.458,83
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Kim olursa olsun angajman kurallarımız belli

Başbakan, Rusya'ya ait bir savaş uçağının Cumartesi günü Türk hava sahasını ihlal etmesi ile ilgili olarak ilk kez bir açıklama yaptı. Davutoğlu, "Kim olursa olsun angajman kurallarımız bellidir" dedi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'ya ait bir savaş uçağının Cumartesi günü Türk hava sahasını ihlal etmesi ile ilgili olarak ilk kez bir açıklama yaptı. Habertürk televizyonuna konuşan Davutoğlu, "Kim olursa olsun angajman kurallarımız bellidir" dedi.

Davutoğlu, "Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye'nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun" diye konuştu.

Rusya nezdinde gerekli diplomatik girişimlerde bulunduklarını söyleyen Davutoğlu, Rus makamlarının olayın "şehven" gerçekleştiğini kendilerine bildirdiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu ayrıca Rus uçaklarının Suriye'de masum halkın toplandığı yerleri bombaladığı yönünde iddialar olduğunu da belirtti.

Davutoğlu, "IŞİD’e karşı müdahale ise hep beraber verelim. Ama halka karşı rejimin yanında durmak ihlal yapılan yerler sınır bölgeleri IŞİD, DEAŞ yok ılımlı muhalefet var. DEAŞ’ın bulunduğu bölgede operasyonlar yapılmıyor. Bu konuda Rusya ile kanallarımız açık. Gerekenleri konuşuyoruz. Umarım yanlış tutumlardan vazgeçerler" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Türk hava sahasının ihlalinin önceki gün TSİ 12.08'de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde gerçekleştiğini, bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağının önlemede bulunması üzerine Rus uçağının Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk ettiğini açıklamıştı.

Olay üzerine Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağrılmış. Rusya protesto edilnimişti.

Rusya: Navigasyon hatası

Hürriyet Daily News'dan Sevil Erkuş'un haberine göre, Rusya Türkiye'ye ihlalin "navigasyon hatası"ndan kaynaklandığını bildirdi.

Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği yetkilileri de aynı gazeteye yaptıkları açıklamada, Moskova'daki Türk askeri ataşesinin hatayla ilgili olarak bilgilendirildiğini belirtti.

Hürriyet gazetesinin Moskova Temsilcisi Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre, Türk Dışişleri’nin notasına Kremlin’den "Türkiye ile ilişkimiz çok yönlü. Bu yüzden zedelenmez" yanıtı geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dimitri Peskov, Kremlin’de düzenlediği günlük basın brifinginde, Türkiye’nin verdiği notaya da değindi.

Peskov, “Türkiye ile aramızdaki ilişki çok yönlü ve geniş alanları kapsıyor. Adı geçen uçak vukuatıyla ilgili Ankara’daki büyükelçimiz gerçekten Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştır. Ancak biz bu olayın ikili ilişkileri zedelemeyeceğini düşünüyoruz. Ankara’nın bize verdiği notada birtakım veriler sıralanmakta. Biz bu verileri inceledikten sonra Türkiye’ye daha detaylı yanıt vereceğiz” dedi.