BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu Esad'ı hedef aldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam yönetimine sert çıktı. Davutoğlu'nun hedefinde Beşar Esad vardı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de her gün bir insanlık trajedisi yaşandığını belirterek, ''Buna bizim kayıtsız kalmamız mümkün olamaz. Sadece Esed yönetimi değil. Dünyanın neresinde olursa olsun kendi halkına zulüm eden hiçbir yönetimi meşru bulmayız'' dedi.

Davutoğlu, Trabzon Müzesi Kostaki Konağı'nda yaptığı basın toplantısında, sözlerine Trabzon'un Araklı ilçesinde meydana gelen heyelan sonucu hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyerek başladı.

"Suriye'de gelinen son durumun sınırların ötesinde bütün insanlığı ilgilendiren bir insanlık trajedisine dönüştüğünü" ifade eden Davutoğlu, şunları belirtti:

''Suriye'de yaşanan olayların, gerek BM gözlemci heyeti tarafından gerekse diğer kaynaklardan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, bu katliamların sürüyor olması hepimizi kaygılandırıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptığı açıklamada da insanların katliamına neden olan bu rejimin meşruiyetinin kalmadığını vurguladı. Biz de bu görüşe katılıyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin, "Çin Suriye konusunda geri adım atacak mı? Vetosunu kaldırması beklentimiz var mı?" sorusu üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu meselesinde kaygılarının Çin ile ortak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Çin için de Türkiye için de Ortadoğu'da istikrar önemlidir. Çünkü Ortadoğu'nun her istikrarsızlığı Çin ve Türkiye için enerji kaynakları noktasında ciddi sıkıntıdır. Her iki ülke bu istikrarsızlığın düşürülmesini istemektedirler. Bugün Esed yönetimi bir istikrar değil istikrarsızlık faktörü haline gelmiştir. Çin ve Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğüne halel gelmesini istemiyoruz. Suriye bizim dost ve kardeş ülkemizdir. Rejim, yönetim ne olursa olsun Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Her iki ülke de Suriye'de sürmekte olan bu katliamlara karşı net bir tutum içindedir.''

''Kofi Annan planının yürümesi için uluslararası baskının arttırılması gerektiğini düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine Davutoğlu, ''Biz bu tutumu paylaşıyoruz. Annan planı ile Suriye rejiminin katliamlar için zaman kazanmasından duyduğumuz rahatsızlığı her türlü platformda dile getiriyoruz. Her gün bizdeki mülteci sayısı artıyor. Suriye'de her gün gözümüzün önünde bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Buna bizim kayıtsız kalmamız mümkün olamaz. Sadece Esed yönetimi değil. Dünyanın neresinde olursa olsun kendi halkına zulüm eden hiçbir yönetimi meşru bulmayız'' yanıtını verdi.