BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

KKTC'ye kürtaj akını endişesi

Türkiye'de bitmek bilmeyen kürtaj polemiği KKTC'ye de yansıdı. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Suphi Hüdaoğlu'nun uyarısı var.

Abone ol

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Suphi Hüdaoğlu, kumarhanelerde olduğu gibi kürtajda da Türkiye'nin arka bahçesi olmak istemediklerini söyledi. Hüdaoğlu, "Umarım Türkiye'de kürtaj yasaklanmaz. Eğer yasaklanırsa KKTC'ye kürtaj için akını olacak." dedi.

Türkiye'de bitmek bilmeyen kürtaj polemiği KKTC'ye de yansıdı. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Hüdaoğlu, günlerdir devam eden tartışmaların yanlış bir şekilde sonlanmasından endişe duyduklarını dile getirdi. "Toplumsal sorunlar çözülmeden kürtajın yasaklanması çözüm olmayacak." diyen Hüdaoğlu, bunun sonucunda insanların ilkel yollara başvurabileceğini savundu.

Türkiye'de kürtajın yasaklanması durumunda, kürtaj için çevre ülkelerde giderilmeye çalışılacağına vurgu yapan Hüdaoğlu, "Türkiye'de bunu gerçekleştiremeyenlerin, Yunanistan ve ya balkanlara giderek kürtaj işlemini yaptıracaklarını düşünüyorum. Aynı tüp bebek uygulamasında olduğu gibi… Tüp bebek Türkiye’de yasaklandığı zaman KKTC’ye de çok sayıda aile tedavi olmak için geldi. Yasakla bunu çözemeyeceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye'de kumarhanelerin yasaklanmasından sonra KKTC'de açıldığını, kürtajda da böyle bir durumun yaşanacağını savunan Hüdaoğlu, "Türkiye’den çok sayıda insan kumarhane turizmi adı altında buraya geliyor. Kumar cenneti yaşatılıyor. Bu konuda KKTC, Türkiye’nin arka bahçesi oldu. Kürtajda da böyle bir şey istemiyoruz. Türkiye’nin arka bahçesi olmak istemiyoruz. Umarız Türkiye böyle bir yasak oluşturmaz. Ama Türkiye böyle bir yasak alırsa da öyle gözüküyor ki, KKTC’ye bir kürtaj akını olacak. Buradaki kadın doğum klinikleri daha yoğun bu işle uğraşacaklar." sözlerini sarf etti.

Kürtajı zorunlu olmadıkça tasvip etmeyen bir hekim ve grup olduklarını belirten Suphi Hüdaoğlu, şunları söyledi: "Eğer toplum korunma yollarını iyi uygulayamıyorsa, bu cinsel istismarlar tecavüzler olarak görülüyorsa, çocuk yaşta evlilikler oluyorsa ne yazık ki kürtaj, bazen annenin hayatını kurtarabilecek bir müdahale olabiliyor. Bu nedenle Kıbrıs’ta ilk 10 hafta annenin tercihine bağlı olarak kürtaj yapılabiliyor. Türkiye’de de bugüne kadar öyleydi. Umarım bu tartışmalar yanlış yerlere gidip de yasaklanma gelmez. İnsanlar çok ilkel koşullarda gebelik sonlandırmaya çalışacaklar ve kadın ölümleri artacak."

KKTC'de kürtajın yasaklanamayacağını söyleyen Hüdaoğlu, "Çünkü hem meclis hem de toplum bu konuda daha fazla tepki gösterir diye düşünüyorum. Eğer böyle bir şey olursa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız." dedi.