BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.436,07
HABER /  GÜNCEL

Yeni yasa ile Çin geride kalacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'nde yatırıma ve istihdama verilen desteği Çin ile kıyasladı.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'nde yatırıma ve istihdama verilen teşvikle, Türkiye'nin, iş gücü maliyetlerinde Çin'den daha büyük rekabet yapılabilir duruma geldiğini belirterek, ''Çin'de çalışanların ücretleri 350-400 dolara gelmiştir. Bizde ise 350 doları işveren, 250 doları ise devlet ödeyeceği için işveren sadece 350 dolardan sorumlu olacak'' dedi.

Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu'na katılmak için Kars'a gelen Çağlayan, Forumdan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Forumun ilkinin, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia, kadın olduğu için pozitif ayrımcılık yaparak Gürcistan'da yaptıklarını belirten Çağlayan, ikincisini bugün Kars'ta, üçüncüsünü ise Azerbaycan'da gerçekleştireceklerini söyledi.

Yeni Teşvik Sistemi'nin, 6. bölgede olan Kars'a çok büyük avantajlar sağlayacağını vurgulayan Çağlayan, 15 ilin yer aldığı 6. bölgeye de yine pozitif ayrımcılık yaparak, önemli teşvikler verdiklerini ifade etti.

Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'nin, Cumhuriyet tarihinin en babayiğit teşvik sistemi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''6. bölgeyi adeta bir vergi cennetine çevirmek istedik. Bölgede yatırım yapanlar, yanlarında çalıştırdıkları işçiler için önemli teşviklerden faydalanacak, ancak çalışanlarımızın maaşlarından bir kuruş bile geriye gidiş söz konusu olamaz. Bazen bunu sırf muhalefet etmek için adına söyleyen bir iki sendikacı var. Onlar da bu işi öğrensinler diye söylüyorum. İşçimizin hakkından bırakın geri gitmeyi, onların devrinde bunlar oldu, biz sürekli daha ileri seviyeye götürecek çalışmalar yapıyoruz.

Yeni Teşvik Sistemi'nde yatırıma ve istihdama verilen teşvikle, Türkiye, iş gücü maliyetlerinde Çin'den daha büyük rekabet yapılabilir duruma gelmiştir. Çin'de çalışanların ücretleri 350-400 dolara gelmiştir. Bizde ise 350 doları işveren, 250 doları ise devlet ödeyeceği için işveren, sadece 350 dolardan sorumlu olacak.''

''Davos Başbakanımızın ayağına geldi''

Dünya ekonomileri büyük krizler yaşarken, Türkiye'nin adeta parmakla gösterilen bir konuma geldiğine değinen Çağlayan, bunda AK Parti hükümetlerinin çalışmalarının çok büyük katkısının olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3,5 yıl önce Davos'ta bir tavır sergilediğini anımsatan Çağlayan, ''Bu tavır kişisel değildi. İnsanlık alemine yapılan bir zulmü protesto etmek içindi ve 'Bir daha Davos'a gelmeyeceğim' demişti. Allah'ımıza şükürler olsun, Başbakanımız Davos'a gitmedi ama Davos, Başbakanımız ayağına, İstanbul'a geldi'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, İstanbul'da gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda bir çok ülkenin Başbakan Erdoğan'la görüşmek için adeta sıraya girdiğini de sözlerine ekledi.