BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Gül'den AB'ye çağrı

Cumhurbaşkanı Gül Slovenya gezisinde gelişen Türkiye'yi anlattı. Avrupa'ya 'bunları gör ve taktir et' çağrısında bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreciyle ilgili ''Türkiye, bir nevi bütün çevresine bir ilham kaynağı olmaktadır. Avrupa'nın bunun da farkına varması ve takdir etmesi gerekir'' dedi.

Gül, Brdo Kongre Merkezi'nde Slovenya-Türkiye İş Konferansı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye önemli katkılar sağlayacak bir ülke olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakere sürecinin devam ettiğini, büyük ülkelerin müzakere süreçlerinin farklı bir şekilde cereyan ettiğini anlatan Gül, geçmişte İspanya ve İngiltere'nin de aynı süreci yaşadığını söyledi.

Gül, ''Ama bu süre içerisinde zaman zaman karşılaştığımız gerçekten hak edilmemiş engeller, görülmez, endirekt engeller bizi rahatsız etmektedir ama tüm bu konularda Slovenya'nın desteğini görüyoruz'' dedi.

Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunda müzakerelerini güçlü bir şekilde devam ettirdiğini, tam üyeliğin gerçekleşmesi halinde AB'nin mevcut pastasını büyüteceğini vurgulayan Gül, şöyle konuştu:
''Bazıları, 'Avrupa'da bir pasta var. Türkiye girecek bu pastadan pay alacak. Dolayısıyla bizim pastamız, bize düşen hisseler küçülecek' diye düşünüyor. Doğrusu hiçbir şeyin farkında olmayan insanlar böyle düşünebilir. Ama birazcık Türkiye'yi bilen, Türkiye'nin dinamizmini bilen, Türkiye'nin büyük potansiyelini gören, Türkiye'nin Avrupa Birliğine neler katacağını bilen insanlar, Türkiye'nin Avrupa Birliğine katkı getireceğini çok açık görmektedirler.''

AVRUPA'NIN TAKDİR ETMESİ GEREKİR

Yapılan stratejik araştırmaların da bunu ortaya koyduğunu ve bu doğrultuda Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ''Evet'' denildiğini kaydeden Gül, AB'nin hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları gibi yönlerden büyük bir güç olduğunu, Türkiye'nin bu değerleri paylaşan ve gerçekleştiren bir ülke olduğunu söyledi.

Bu değerleri gerçekleştiren bir ülkenin çevresine de aynı değerleri yaydığını belirten Gül, ''Kim etkilenmez şeffaflıktan, kim etkilenmez kadın erkek eşitliğinden, kim etkilenmez hukukun üstünlüğünden? İyi şeyler herkesi etkiler. Dolayısıyla Türkiye bu anlamda bir nevi bütün çevresine bir ilham kaynağı olmaktadır. Avrupa'nın bunun da farkına varması ve takdir etmesi gerekir'' diye konuştu.

Türkiye'nin 71 milyon nüfusa sahip büyük bir ülke olarak Sloven iş adamları için iyi bir yatırım fırsatı sunduğunu vurgulayan Gül, turizm alanında da iki ülke işadamlarının birlikte çalışabileceklerini söyledi.

HİÇBİR ŞEKİLDE BAŞKA ÜYELİKTEN SÖZ EDİLEMEZ

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediklerini yineleyen Türk, ''Biz tam üyelikten bahsediyoruz. Hiçbir şekilde başka üyelikten söz edilemez. AB bunu anlamak zorunda. AB'nin çıkarına olan şey Türkiye'yi AB'nin parçası haline getirmektir'' dedi.

Türkiye'nin büyüyen, problemlerini saklamayan ve ele alan bir ülke olduğunu, Atatürk'ten beri kendilerinin paylaştığı değerleri benimsediğini vurgulayan Türk, bunların önemli artılar olduğuna işaret etti.
Türkiye ile Slovenya arasındaki işbirliğinin artırılmasının önemine işaret eden Türk, özellikle üçüncü ülkelerde iş ortaklıkları kurulabileceğini söyledi.

Ülkesinin Avrupa Birliği içinde Balkan ülkelerine yönelik vizenin kaldırılması için çaba gösterdiğini hatırlatan Türk, buna yönelik desteklerinin süreceğini bildirdi. Türk, bunun insan ve dolaşım hakları ile ilgili olduğuna işaret etti.

Soyadının Türkiye'de büyük ilgi görmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Türk, Türkiye'yle işbirliği konusundaki gayretlerinin süreceğini ifade etti.