BIST 9.717
DOLAR 32,60
EURO 35,02
ALTIN 2.451,69
HABER /  DÜNYA

ÇÖZÜM SÜRECİ TUNCELİ TURİZMİNİ COŞTURDU

Silahların susmasıyla birlikte bahar havası esen Tunceli’de, Keban Baraj Gölü’ne feribotla mavi yolculuk düzenlendi. Mavi yolculukta Pertek ...

Abone ol

Silahların susmasıyla birlikte bahar havası esen Tunceli’de, Keban Baraj Gölü’ne feribotla mavi yolculuk düzenlendi. Mavi yolculukta Pertek Kalesi, tarihi camiler, çiçekli kırlar, şifalı bitkilerin bulunduğu yamaçlar ziyaret edildi.
Tunceli’de, çözüm süreciyle birlikte yakalanan bahar havasını fırsat bilen ve kendilerine Dersim Gezginler Grubu adını veren doğa aktivistlerinin Keban Baraj Gölü’ne düzenlediği Mavi Tur’a, yurdun çeşitli yerlerinden gelen 60 kişi katıldı. Saat 07.30’da Sanat Sokağı’nda bir araya gelen grup, 3 minibüs ile Pertek’e hareket etti. Diğer il ve ilçelerden gelen kişilerle Pertek’te buluştuktan sonra feribotla Pertek Kalesi’ne gitti. Kale gezisinden sonra feribota dönen grup yolculuğunu sürdürdü. Bir saatlik feribot seyahatinin ardından şifalı bitkilerin bulunduğu koya demir atan grup, yamaçlarda yetişen şifalı bitkileri topladı. Davul zurna eşliğinde zaman zaman halayların çekildiği yolculukta grup üyeleri şifalı bitkileri topladıktan sonra çiçeklerle bezenmiş Til köyü kıyılarında demir atarak, sahildeki çiçekli kırlarda fotoğraf çekimleri yaptı. Öğle yemeği sonrası yapılan çay ikramı ile güvertede, güneş şemsiyesi altında çaylarını yudumlayan ziyaretçilerin ortaya çıkardığı manzara Ege’de düzenlenen Mavi Tur’u aratmayan görüntülere sahne oldu. Heyetin yolculuğu akşam saatlerinde Pertek Feribot İskelesi’nde sona erdi.
Tura katılanlar tarihi Pertek Kalesi’ne ve gördükleri doğaya hayran kaldıklarını ifade etti ve insanların gelip burayı ziyaret etmeleri çağrısında bulundu. Feribota kadar gelerek ziyaretçileri karşılayan Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, feribotların kalkış noktasının ilin giriş noktası olduğunu dile getirerek, “Tunceli’ye gelen insanlara burada arama ve kimlik kontrolleri yapılır, gıda ambargosu uygulanırdı, insanlar burada sıraya dizilirdi. Karne tipi uygulamalar vardı. Şimdi bunların hiç biri yok" dedi.
Tunceli’nin kent müzesi olmayan ancak inanç noktaları ve tarihi yerleri açısından çok zengin bir il olduğuna vurgu yapan Çetin, sadece Pertek ilçesinde tescilli onlarca kültürel, inançsal yapı olduğunu söyledi. Çetin, "10’a yakın kale, tarihi camilerimiz, türbelerimiz, ziyaretgahlarımız, ulu çınarımız ve köylerimizde tarihi mezar taşlarımızla, mağaralarımız var. Dersim coğrafyasının birilerinin korktuğu, çekindiği ve soğuk baktığı coğrafya değil, 72 milleti de bir sayan, felsefesi eşitlik ve cevheri mertlik üzerine kurulan hazinesi bilgi meyvesi de insanları, sadece kendi etinden kemiğinden olanları değil, tüm insanları seven bir coğrafya olduğunu, burada gelip yaşayabilir. Pertek Belediye Başkanı olarak bu noktada ayak izi olanlara teşekkür ediyoruz ve Dersim’de sizlerin de ayak izi olsun diyerek insanları buraya çağırmanızı bekliyorum" diye konuştu.
Tunceli Üniversitesi Pertek Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu öğretim görevlisi Ruhan Alan ise, Dersim bölgesinin Açıkhava aktivitelerinin yapılması açısında çok elverişli bir bölge olduğunu dile getirdi. Alan, “Turizm çeşitliliği açışından da çok uygun bir yer. Şu an katıldığımız gezinin adı “Barışa destek için sen de gel” Gezide her şey çok iyi. Akdeniz ve Eğe bölgesinin geneline baktığınız zaman, en küçük koya dahi çok rahat yatırım yapılıyor. Yöre halkının yatırım açısından imkanı olanları hiç düşünmeden gelip yatırım yapabilirler. Ülkemizde şu an yeni bir süreç yaşanıyor, umarız bu sürecin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi illerine faydalı olur. Dersim haklı da bundan nasibini alır” ifadelerini kullandı.
Geziyi düzenleyen grubun lideri olan Malik Kaya, Dersim Gezginler grubu olarak barış kardeşlik ve dostluk için yaptıkları gezi organizasyonlarını sürdürdüklerini söyledi. Kaya, "Yıllardır kan ve gözyaşı ile gündemde kalan Tunceli, bundan böyle yapılan bu gezi haberleriyle anılacaktır. Bu günkü gezimiz Pertek, Çemişgezek arasında feribotla yaptığımız ‘Mavi Turdur’. Gezide coşkulu bir hava var. Atmosfer çok güzel. Çevre il ve ilçelerden katılımlar var. Grup olarak üç yıllık bir geçmişimiz var. Bundan önceki gezilerimize bu yöre insanlarından oluşan 15-20 kişi katılıyordu. Silahların susmasıyla katılımlar arttı" şeklinde konuştu.
Diyarbakır’dan gelerek geziye katılan emekli öğretmen Kazım Arşin, internetten görerek katıldığı geziyi çok beğendiğini söyledi. Arşin, "Burada bir sürü arkadaşla tanıştım. Kaleyi gördüm, muhteşemdi. Diyarbakır ve Bingöllülere gelip buraları görmeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.
Bu tür gezilere yıllardan beri katıldığını ancak ilk defa kendini bu derece özgür hissederek gezinin tadını çıkardığını dile getiren Fetiye Tosun, tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yerde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Tosun, "Ancak çatışmalı ortam nedeniyle buralar keşfedilememiş. İnanılmaz keyif aldın kendimi Antalya sahilinde hissettim. Ege’de Mavi Tur’a da katıldım tek fark şimdi burası biraz soğuk olduğu için giyiniğiz” diye konuştu.
Geziye Sinop ve Bitlis’ten katılan üniversite öğrencileri ise Pertek Kalesi ve doğasını çok beğendiklerini dile getirerek insanların gelip buraları görmesi çağrısında bulundu.
Keban Baraj Gölü yapılmadan önce Murat Nehri’nin kıyısında sivri bir kayanın ucunda bulunan kalenin bugün etrafı sularla çevrili bir ada görünümündedir. Kalenin içinde bir sarnıç mevcuttur. Çevresinde çinili odalarda 1071 yılından sonra yöreye hakim olan Mengüçoğulları tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Kale Osmanlı döneminde Halit Bin Velit tarafından onarılmış, daha önce kalede bulunan karakuş heykeli kaldırılarak Arapça yazılmış bir kitabe konulmuştur.