BIST 10.301
DOLAR 32,27
EURO 34,80
ALTIN 2.402,71
HABER /  DÜNYA

ÇAYKUR’DA GREV

Tek-Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, bugün Çaykur’da başlattıkları grevin, kendileri ile uzlaşılması halinde 1 dakika içerisi...

Abone ol

Tek-Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, bugün Çaykur’da başlattıkları grevin, kendileri ile uzlaşılması halinde 1 dakika içerisinde bitirilebileceğini söyledi.
Tek Gıda İş Sendikası tarafından Çaykur’da örgütlü olduğu 60 yıl üzerine ilk kez bugün uygulamaya koyduğu grev, Çaykur işçilerini ikiye böldü. Çaykur bünyesinde Tek Gıda İş Sendikası’na üye Çaykur işçilerinin tamamı greve destek vermedi.
Çaykur Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenleyen Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, beş yıldır yapılamayan toplu iş sözleşmesinden doğan sosyal haklarını alamadıkları için greve gittiklerini belirterek “2009 yılından bu tarafa sendikamız üyesi Çaykur işçileri toplu iş sözleşmesi haklarından mahrum kalmışlardır. Kamu Çerçevesi Protokolü kapsamında imzalanmış toplu iş sözleşmesi ücretleri üyelerimize avans olarak ödenmiş, sosyal yardımlar ödenmemiş, toplu iş sözleşmesi haklarından genel anlamda 5 yıldır mahrum bırakmışlardır” dedi.
Türkel, 5 yıldır alamadıkları sosyal haklarının yanında günlük 17 TL civarında bir maaş artışı talepleri olduğunu belirterek “Biz açık yüreklilik ile söyledik. Pazarlık için karşımıza her hangi bir rakım ile gelinmedi. Çaykur neyi verebilecekti peki. Bizim günlük ortalama 17 TL civarında bir talebimiz var. Peki Çaykur buna karşılık olarak işçisine kaç lira vermeyi taahhüt ediyor. ‘Veremeyiz efendim hiç yok’ Ne vereceksiniz değimiz de ‘kamu protokolü çerçevesi’nin dışına çıkamayız diyorlar. Açık yüreklilikle tüm samimiyetimiz ile söylüyorum. Grevi bitirebilmek Kamu İşverenleri sendikası ile Çaykur yetkililerinin elindedir. Çaykur’un kaldıramayacağı hiçbir talebin içerisinde olmadık” diye konuştu.

DESTEK VERMEYEN İŞÇİLERE SİTEM
Türkel, konuşmasında greve destek vermeyen işçilere sitemde bulunarak, “Grev çok uzun soluklu bir mücadeledir. Bugün 50 kişi ile başlar yarın 150, öbür gün 350 kişi olur. Tüm Çaykur işçilerine bir kaz daha çağrıda bulunuyorum. Bu grev onlar için yapılıyor. Bu grev Tek-Gıda İş Sendikası üyelerini tatmin etmek için yapılmıyor. Bu grev Çaykur işçisinin rızkına bir simit daha katmak için yapılıyor. Bu greve Çaykur işçisi devam etme kararı içerisinde olduğu sürece Tek-Gıda İş Sendikası devam edecektir. Çünkü biz onlar adına karar alanız. Onlar adına uygulayanız. Grev sürecinde iş yerlerinde arkadaşlarını yalnız bırakarak makine başına geçenlere çağrı yapıyoruz. Akşam eve gittiğinizde çocuklarınız ve eşiniz size sorduğunda ‘senin arkadaşların fabrika önünde grevde babacığım sen greve katıldın mı’ dediğinde o babanın çocuklarının gözüne bakarken yaşayacağı utancı kaldırabilecekler mi? Arkadaşlarını burada grev gözcüsü olarak yalnız bırakanlar bu mücadeleye katkı vermeleri halinde bu grevin yarın bitmesini sağlayabilirler. Bu şekilde yaşadıkları o utançtan çabuk kurtulacaklarını düşünüyorum. Onların bu greve oldukça çabuk destek vermelerini bekliyoruz. Çünkü bu grev onlarla birlikte daha çabuk sonuçlanır. Onlarla birlikte burada ki çalışanların gelecekleri daha güvenli olacaktır.” şeklinde konuştu.
Kendileri ile uzlaşılması halinde grevi bir dakika içerisinde bitirebileceklerini kaydeden Türkel, “Bu grevi biz başlattık, elimizi havada tutuyoruz. Çaykur iş vereni, Kamu İşverenler Sendikası; sendika olarak biz ortak akılda buluşmaya hazırız. Bizimle uzlaştığınız anda grevi 1 dakika içerisinde tamamlarız” dedi.