BIST 9.878
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,70
HABER /  GÜNCEL

Çin, Afrika için kesenin ağzını açıyor

Afrika ile ticaret hacmini hızla artıran Çin, kıtaya ayırdığı kredi miktarını 3 yıl içinde 2 kat artıracağını duyurdu.

Abone ol

Afrika ülkeleri ile bağlarını ve ticari ilişkilerini geliştirmek için kesenin ağzını açan Çin, 3 yıl içinde 20 milyar dolarlık kredi açmaya hazırlanıyor.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, 50 Afrika ülkesinin liderlerini Pekin'de bir araya getiren zirvede yaptığı konuşmada, kredilerin altyapı, tarım ve küçük işletmeler için verileceğini söyledi.

Hu ayrıca Afrika ülkelerine, uluslararası ilişkilerde "büyüklerin küçüklere zorbalığına, güçlünün zayıf üzerindeki tahakkümüne ve zenginin fakiri ezmesine" karşı işbirliği çağrısı yaptı.

Çin böylece, 2009'dan bu yana Afrika'ya ayırdığı kredi miktarını iki katına çıkarmış oluyor.

Bu 3 yıl içinde Çin ile kıta ülkeleri arasındaki ticaret hacmi rekor kırarak 166 milyar dolara ulaştı.

Çin'in ekonomik patlamasının hammaddeyle beslenmesi açısından zengin bir kaynak olan Afrika, aynı zamanda ucuz Çin malları için önemli bir pazar.

BBC muhabiri Damian Grammaticas, Zimbabwe ve Zambia gibi ülkelerde işçi haklarının ayaklar altına alınmasına gözünü kapayan Çinli girişimcilerin, genellikle Çin uyrukluları çalıştırdığına dikkat çekiyor.

Yerel sorunlara eğilme sözü

Çin-Afrika İşbirliği Forumu ile birlikte düzenlenen ekonomik konferansta konuşan Çin Başbakanı Wen Jiabao, önümüzdeki dönemde yerel halk için yeni iş imkânları yaratmaya ve Afrika ülkelerinin sürdürülebilir büyümesine odaklanacakları sözünü verdi.

Wen, Çin pazarını Afrika ürünlerine daha fazla açacaklarını belirterek, "Çin ile Afrika arasındaki ticaretin gelişmesini dengelemeliyiz" dedi.

Çin Başbakanı, çevrenin korunmasına ve kültürel meselelere daha fazla eğileceklerini de sözlerine ekledi.