BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.438,97
HABER /  POLİTİKA

CHPli Yıldızdan özürlülere destek

CHP milletvekili Sacit Yıldız, kamu kurumlarının yüzde 79'unda özürlü kadrosunun olmadığını söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında özürlü istihdamına ilişkin tutumları nedeniyle hükümeti “Bu onların özürü” diyerek eleştirdi. Hiç özürlü çalıştırmayan bakanlığın da Sağlık Bakanlığı olduğunu belirtti.

ÖZÜRLÜ KADROSUNUN YÜZDE 79’U BOŞ
Yıldız, resmi verilere göre, kamu kurum ve kuruluşlarında yüzde 3 özürlü çalıştırma kuralına uyulmadığını, 48 bin 549 özürlü istihdam edilmesi gerekirken bu kadroların 38 bin 192'in boş olduğunu söyledi. Bunun, özürlü kadrolarının yüzde 79'unun kullanılmadığı anlamına geldiğini belirten Yıldız, Adalet, İçişleri, Sanayi ve Ticaret, Dışişleri, Ulaştırma ve Sağlık Bakanlıkları'nda hiç özürlü çalıştırılmadığını söyledi. Yıldız, 75 özürlü çalıştırması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ise sadece 8 özürlüyü istihdam ettiğini vurguladı.

Yıldız, ''Mevcut kadroların yüzde 3'ü kadar özürlü çalıştırması gerekirken başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere buna hiç uymayan bakanlıkların bu tutumlarını kendi özürleri olarak kabul ediyoruz” dedi.

ÇALIŞTIRILMAYAN HER ÖZÜRLÜ İÇİN 500 TL CEZA
Özürlülere ilişkin sınavın merkezi olarak yapılması ve kadro tahsis edildiği halde özürlü çalıştırmayan kamu kurum ve kuruluşlarına her özürlü için aylık bin 500 TL ceza kesilmesini öngören yasa teklifini hükümetin desteklemesi gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın, soru önergesine verdiği yanıtta, kamu kurum ve kuruluşlarının alacakları özürlüler için ayrı ayrı sınav yapmaları gerektiğini, bunun da istihdamda sorunlara neden olduğunu belirttiğini kaydeden Yıldız, daha önce verdikleri yasa teklifinde, bu sınavın merkezi olarak yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Yıldız, ''Umarız verdiğimiz teklif, Hükümet tarafından sadece muhalefet partisinin verdiği bir teklif olarak algılanmaz'' dedi.