BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.451,23
HABER /  GÜNCEL

Aygün'den Zaman'a ağır suçlama!

CHP'li Aygün CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'a konuştu!

Abone ol

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Zaman Gazetesi'nde yayınlanan röportajı için gazeteyi suçladı, açıklamalarının çarpıtıldığını iddia etti. Röportajında Dersim katliamının sorumlusunun CHP'dir demediğini asıl sorumlunun devlet olduğunu söylediğini anlatan Aygün, o dönemde katliamın birçok sorumlusu olduğunu ancak tek sorumlunun CHP gibi gösterilmeye çalışıldığını iddia etti.

CHP'li Aygün, Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın Zaman gazetesinde yayınlanan röportajıyla ilgili soruları cevapladı. 10 Kasım'daki röportajıyla ilgili tercihinin Zaman gazetesi olmasının kendisi için hata olduğunu söyleyen Aygün, gazetenin söylemediği cümleleri röportajın içerisine yerleştirdiğini iddia etti.

TEK SORUMLU CHP GİBİ GÖSTERİLDİ

Röportajında Dersim katliamının sorumlusu olarak CHP'yi söylemediğini, o dönemlerde

"Ulu Önder Atatürk" diyenler CHP'li mi oluyor?
Aygün, CHP'nin kapalı grubunda "Ben CHP'li değilim" demiş...

Barış Yarkadaş'ın bu iddiasını Hadi Özışık, Ahmet Hakan'ın yanındaki Aygün'e sordu. İşte bir telefonla başlayan ve yeni bir tartışmanın ilk kıvılcımlarının çaktığı o ilginç diyalog;

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

komünistlerin bile katliamı desteklediğini anlattı. Bütün olarak topyekün katliama destek verildiğini ifade eden Aygün, şöyle konuştu:

"Dersim katliamı sadece CHP ile ilgili bir olay değildir. Komünist Enternasyonal bile katliamı onaylamıştı, dönemin TKP'sinin raporu doğrultusunda...Dönemin Başbakanı, Genelkurmay Başkanı da sorumludur. Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Celal Bayar gibi dönemin bütün önemli isimlerinin işin içinde olduğunu, rol aldığını görüyoruz."

KILIÇDAROĞLU HESAP SORMADI

Gazetede yayımlanan röportajın ardından 21 milletvekilinin kendi aleyhine yaptığı açıklamaların aslında yönetimi hedef aldığını söyleyen Aygün, Kılıçdaroğlu'ndan kendisine herhangi bir uyarı gelmediğini söyledi. Erdoğan'ın özürünü olayların üstünü kapatılmak amacıyla yapılmış bir açıklama olarak nitelendiren Aygün, Meclis'ten tüm partilerin katılımıyla tarihe geçecek bir özür istedi.

"DERSİMLİLER ATATÜRK'ÜN KATLİAMDAN HABERİ YOK SANIYORLAR"

CHP'nin Dersim tartışmasın gereken refleksi göstermediği yönünde eleştiriler aldıklarını belirten Aygün, 'bence de CHP daha aktif bir şekilde tartışmaya katılabilirdi' dedi. Aygün, CHP'nin yüksek oy aldığı Tunceli bölgesindeki Atatürk sevgisine dair yapılan "stockholm sendromu" gibi yorumları da değerlendirdi.

"Bence Dersimliler Atatürk'ü gerçekten seviyorlar. Yani kimilerinin söylediği gibi takiye yapmıyorlar. Gerçekten seviyorlar bence. Atatürk'ün katliamdan haberi olmadığına inanıyorlar. Celal Bayar'ın Başbakan olmasıyla geniş kitlesel kırımlar başladı zaten. Dönemin gerçek panaromasıyla halkın algısı farklı gelişti. Oysa Dersim'de süreç sadece 1938'den oluşmuyor, 3 yıl öncesinden başlıyor ve o dönem Atatürk otoritesi var...."

SEYİT RIZA İNGİLİZLERE MEKTUP YAZMADI

Aygün, Dersim katliamına gerekçe olarak gösterilen "isyan vardı devlet de bastırdı" tezinin gerçeğe dayanmadığını söylerken "Dersim'de isyan yoktu" dedi. Bazı noktalarda sınırlı kimi direnişlerin gösterildiğini ancak isyan denebilecek bir durum olmadığını savunan Aygün "o dönem yaşayan tanıklar ile yapılmış bütün sözlü tarih çalışmaları da ortada bir isyan falan olmadığını gösteriyor" dedi. Devletin resmi arşivi dışında halkın da bir arşivi olduğunu söyleyen Aygün, tanıkların anlatımlarının katliama dair en önemli veriler arasında bulunduğunu kaydetti.

Resmi tarihin gerçekleri çarpıttığını belirten CHP'li vekil, idam edilen Seyit Rıza'nın İngilizlere mektup yazdığı yönündeki iddiaların da yalan olduğunu söyledi. Seyit Rıza'nın sözkonusu mektubu yazacak birikimi olmadığına vurgu yapan Aygün, mektuptaki imzaya dikkat çekti. "'Dersim Generali Seyit Rıza' imzasından anlaşılıyor ki mektup bir kurgunun parçası olarak yazılmış" diyen Aygün, mektubu başkalarının kaleme aldığını söyledi.