BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Çelik'ten MİT açıklaması!

Hüseyin Çelik, "fişleme" adı altında yayınlanan güvenlik soruşturmasının MİT içinde çalışan bazı kişilerce sızdırıldığını söyledi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik NTV'de Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı.

Fişleme ilgili haberlerin MİT içinden sızdırıldığı konusuna yanıt veren Çelik şöyle konuştu:

Medyanın 'fişleme' olarak nitelendirdiği ama bizim fişleme olarak görmediğimiz hususlarla ilgili olarak 'MİT’in içinden bazı kişiler tarafından sızdırılmıştır' dedim. MİT’in kurumsal olarak böyle bir şey yapması söz konusu değil. Malum gazetelerde yer alan 'MGK kararını Mit sızdırdı' şeklinde beyanım olduğunu söylüyorlar, benim böyle bir beyanım olmadı.

Ama MİT’te yapılan bazı fişlemelerin olduğu iddia edildi. Malumunuz devletin gizlilik değeri olan yerlerde askerler, hakimle, savcılar, bakanlıklarda çalışanlarla ilgili olarak bir yere atanacakları sırada bir güvenlik soruşturmaları yapılır. AK Parti’den önce bu güvenlik soruşturmaları çok subjektif değerlendirmelere dayanıyordu. İnsanlar bunlarla mağdur edilebiliyorlardı. 58. hükümetin başbakanı olan Sayın Abdullah Gül tarafından MİT’e bir yazılı talimat verildi ve 'Bundan böyle somut olmayan bir şey yazılmayacak' denildi.

Gerçekten ispatlanabilir bilgi ve belgelerin dışında dedikoduya dayalı bilgilerin yazılmaması talimatı verildi. MİT’in bir veri tabanı var ve her taraftan bilgiler gelir buraya. Biraz önce söylediğim çerçevenin dışında MİT güvenlik soruşturması raporu hazırlayıp göndermez. Gönderirse suç işlemiş olur. Birileri -ki büyük ihtimal içerden birileri- MİT’in veri tabanına girip bunları servis ediyor.

'HİÇ KİMSE HAKKINDA BİR İŞLEM YAPILMADI'

Son günlerde özellikle AK Parti hükümetiyle girdiği tartışmalarla öne çıkan hükümete ters düşen bazı gruplar hasetsen seçilmiş ve bu kavgayı kızıştırmak isteyen, kendileri adına bir şeyler çıkarmak isteyen insanların ürünü olabilir. Bir de arz notu var orada; bundan sonra bu bilgiler nasıl sirküle edilecek nasıl değerlendirilecek nasıl gönderilecek meselesini içeriyor. Bu arz notu da üst düzey MİT yönetiminin bilgisi haricinde olan bir arz notudur ve buna göre de bir yerlerde işlem yapılmamıştır. Sözü edilen bilgiler de hiçbir kuruma gönderilmemiştir.

Örneğin, size muhabirlerinizden bir ton haber gelir, bilgi gelir. Yazı işleri veya haber merkezi bunları alır, hassasiyetlere veya medya etiğine göre bunu derler, toplarlar, haber haline getirir. 10 haber gelir belki ama bir haber televizyonlara veya gazetelere gelir. Bir çok bilgi gelmiştir, havuzda toplanmıştır ama Sayın Gül’ün gönderdiği yazılı evrak dışında bir yazı hazırlanırsa o kişi suç işlemiş olur.

2004 MGK kararı da, bu belge doğru bir belgedir. Orada bir iddia ortaya atılmış, cumhurbaşkanı, genelkurmay başkanı, hükümet bunu sahiplenmiş ve böyle bir iddia ortaya atılmış. Hükümet meseleyi kendisine havale etmiş. Sonra Bakanlar Kurulu'nda bir karar haline gelmemiş. Hiç kimse hakkında bir işlem yapılmamış ve bir karara dönüştürülmemiştir.