BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Bu haberi mutlaka okuyun

Lüks lokantalarda 20 TL'ye kadar çıkan döner fiyatları kimi yerlerde 1 TL'ye kadar inebiliyor. Peki bu nasıl oluyor?

Abone ol

Konunun uzmanları, işin sırrının dönere katılan maddelerde saklı olduğunu söylüyor. Dönere katılan soya ve sakatat fiyatların da aşağı çekilmesini sağlıyor.

Döneri ucuza satmak isteyen işletmeler genellikle soya kıyması da denilen yağı alınmış soya küspesini ete katarak döner satıyor. Soya küspesinin kilo maliyeti 50 kuruş ile 1 lira arasında değişirken, yarım kilogram soya kıyması sıcak suyun içinde beklediğinde 3 kilogram ağırlığına ulaşıyor.

Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği (YESİAD) Başkan Yardımcısı ve Ankara Sanayi Odası Gıda Komite Üyesi Serdar Erler, ucuz olan her et ürününe mutlaka soya katıldığının altını çizdi.

Gerçek et denilerek halkın kandırıldığını söyleyen Erler, soya kullanımının yasaklanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca Erler, özellikle tavuk dönerlerde son kullanma tarihi geçmiş olan beyaz etlerin tekrar işlenip döner olarak satıldığını iddia etti. Erler, "Bir döner satıcısı günde en az 200 döner ekmek satıyor. Döneri ucuza mal edebilmek için halkın sağlığıyla oynuyorlar. Dönerin içinde gerçek et dışında her şey var.'' ifadesini kullandı.