BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,95
ALTIN 2.451,39
HABER /  GÜNCEL

Bomba taşıyan 10 metreden tespit edilecek

Türk mühendisler tarafından geliştirilen sistemle bomba ve uyuşturucu taşıyan insanlar uzaktan tespit edilecek.

Abone ol

TÜBİTAK’tan bir yerli teknoloji daha... Türk mühendisler tarafından geliştirilen sistemle bomba ve uyuşturucu taşıyan insanlar uzaktan tespit edilecek. 2015’te tamamlanacak proje, havaalanlarında da devrim yaratacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen projede Türk mühendisler tarafından x-ray cihazlarından çok daha üstün özellikli bir sistem geliştirildiğini kamuoyuna duyurdu. Ergün, uzaktan algılama olarak bilinen sistem ile bomba, silah, bıçak ve uyuşturucu taşıyan insanların 10 metre uzaklıktan tespit edilebileceğini bildirdi. Türkiye’de ilk kez geliştirilen cihazın hem sivil hem de askeri tesislerde kullanılabileceğini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni sistemin insan sağlığı üzerinde de hiçbir zararının bulunmadığını söyledi.

BIÇAK BİLE GÖRÜNTÜLENEBİLECEK

Türk mühendislerin geliştirdiği sistemde “terahertz” teknolojisinin kullanıldığını ifade eden Bakan Ergün, “Sistem ile 10 metre uzaklıkta 3 santimetre çözünürlükte görüntü alınacak. Elde edilecek görüntüyle üzerinde silah, bıçak ve bomba gibi tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. Bunun yanında savunma sanayi, ulusal güvenlik, havacılık ve uzay sanayisinde kullanılan fiber kompozit malzemelerin üretim öncesi kalite ve homojenite kontrolü, biyoloji ve sağlık bilimleri, tahribatsız ölçümlendirme, gıda ve tarımsal ürünlerin kalite kontrolü yapılabilecek. Uyuşturucu ve yasa dışı kimyasal malzemelerin tespiti de 10 metreye kadar yapılabilecek” dedi.

SAĞLIĞA HİÇBİR ZARARI YOK

Sistemin diğer teknolojilere göre üstün yönlerinin olduğunu da açıklayan Bakan Ergün, şunları söyledi: "Sağlık için zararsız olması ve güvenli bir mesafeden görüntü alabilmesi nedeniyle hamile bayanlar ve çocuklara yönelik de kullanılabilecek. İlgili frekans bandında alıcı ve sensör sistemlerinin geliştirilmesi ile de ülkemizde bu teknolojinin geliştiril-
diği ilk proje olacak"

HAVAALANLARI İÇİN DEVRİM

Havaalanı ve güvenlik tesislerinde kullanılan x-ray cihazlarının çanta, giysi ve eşyaları kontrol etmekte kullanıldığını, insanların ise manyetik algılayıcı çemberlerden geçirildiğini anımsatan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, gerektiği durumlarda yolcuların ayakkabılarının dahi x-ray cihazına gönderildiğini vurguladı. Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Bahattin Türetken de projenin 2015 yılında tamamlanarak teslim edileceğini duyurdu.