BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.408,75
HABER /  DÜNYA

AÜ, 4 alana odaklandı

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr Davut Aydın, üniversite olarak 4 alanda odaklanmış durumda olduklarını, bunların açık öğretim, ha...

Abone ol

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr Davut Aydın, üniversite olarak 4 alanda odaklanmış durumda olduklarını, bunların açık öğretim, havacılık ve uzay bilimleri, raylı sistemler ve demiryolu ile özel eğitimler olduğunu söyledi.
Rektör Prof. Dr. Aydın, üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet fonksiyonları olduğunu anlattı. Birinci kuşak üniversitelerin sadece eğitim yaptığını, eğitimin yanında araştırma da yapan üniversiteler ikinci kuşak, topluma hizmet fonksiyonun ise üçüncü kuşak üniversitelerin görevi olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, “Biz Anadolu Üniversitesi olarak üçüncü nesil üniversiteyiz. Önceliğimiz topluma hizmettir. Topluma hizmet ederken zaten araştırma yapmak zorundasınızdır. Araştırmaları yaparken eğitim-öğretim de beraberinde geliyor. Ayrıca bu faaliyetleri sürdürürken küresel bir rekabet olan dünyada yaşıyoruz. Küresel dünyada kaynaklar gittikçe azalıyor. Çok şiddetli üniversiteler çeşitleniyor. Vakıf üniversitesi, devlet üniversitesi, şirket üniversitesi, araştırma merkezleri gibi. Böyle bir süreç içerisinde her işi yapmanıza imkan yok, odaklanmanız gerekiyor. Neyi iyi yapıyorsanız onu yapmanız gerekiyor” dedi.

“HAVACILIK MÜKEMMELİYET MERKEZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Anadolu Üniversitesi olarak Cumhuriyetin 100’üncü yılında kendi uçak ve helikopterlerini yapacaklarını anlatan Prof. Dr Davut Aydın “Birincisi açık öğretim, ikincisi havacılık ve uzay bilimleri, üçüncüsü raylı sistemler ve demiryolu, dördüncüsü de özel eğitimlerdir. Odak alanı olmanız da yetmez, bunları projelendirmeniz gerekiyor. Biz bu 4 alandan iki tanesi olan havacılık ve raylı sistemleri projelendirdik. Yatırım programlarına da koyduk ve şuanda Eskişehir’den 2 Eylül Kampüsü’nden Cumhuriyet’in 100’üncü yılıyla ilgili kendi uçağını ve helikopteri yapma projesi içerisinde ilgili kuruluşlarla çalışıyoruz. Bir havacılık mükemmeliyet merkezi gerçekleştiriyoruz. Bu merkezin Cumhuriyet’in 100’üncü yılında uçacak olan uçak ve helikopterde imzası olacak. TAİ ve TEİ biliyorsunuz havacılık konusunda Türkiye’nin gözde alanlarındandır. Bunlarında katkısıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mükemmeliyet merkezi milli anlamda tek yetkili olmak demektir. Anadolu Üniversitesi olarak iki mükemmeliyet merkezi hem havacılıkta hem de raylı sistemlerde tek yetkili üniversiteyiz ama Türkiye’deki tüm sektörlerle birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

“ÇEKEN ÇEKİLEN ARAÇLARIN TÜMÜNÜN TESTLERİNİ AÜ YAPACAK”
Prof. Dr. Aydın, Alpu’da da raylı sistemler test merkezini kurduklarını, ihale süreci devam eden bu çalışma için 18 kişiyi bu ay itibariyle Çek Cumhuriyeti’ne doktoraya gönderdiklerini anlatarak şunları söyledi:
“İnşallah ekim ayı gibi temel atmış olacağız. Türkiye’de üretilen bütün hızlı tren, tramvay, metro, klasik trenler gibi çeken çekilen araçların tümünün testleri bizim merkezimizde gerçekleştirilecek. Bu test merkezinde 400 kilometre hıza kadar test yapılabilecektir. Dünyada henüz yok, bu coğrafyanın en büyük merkezi yapılıyor. Bunun için çok büyük bir projeyi yürütüyoruz. Proje maliyeti 240 trilyon lira ve tamamen üniversite kaynaklarından yapıyoruz. Şuanda yatırım süreci devam ediyor. İnşallah 3 yıl sonra birlikte açarız. Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık periyotta 10 bin kilometrelik hızlı tren, 5 bin kilometrede geleneksel hatların iyileştirilmesi olmak üzere 15 bin kilometrelik bir demiryolu yatırımı var. Türkiye’nin ne yazık ki 1950 yılında demiryolunu terk edip karayoluna geçtiğimiz, strateji değiştirdiğimiz için bugün gerçekten yetişmiş insan gücü sayısı çok sınırlı. Onun için bu merkezin önemli görevlerinden biri de Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. Bunun içinde şuan 18 kişiyi bu ay itibariyle Çek Cumhuriyeti’ne doktoraya gönderiyoruz. Onlar döndüğü zaman dünyanın en büyük teknolojisini alabilirsiniz. Bu bağlamda da ara eleman yetiştirmek üzere ulaştırma yüksekokulu kurduk, ulaştırma fakültesini kurduk öğrenci almadık ama hocalar yurt dışından döndüğünde buraya da öğrenci almayı düşünüyoruz. Çünkü değişen bu dünya koşulları içerisinde rekabette demiryolu çok önemli bir unsur. Demiryolu hem güvenli hem de maliyeti düşük olan bir ulaşım sektörü ve giderek de hızlanıyor. Bugün bir dünya trendidir ve bütün dünya ülkeleri bu alanda çok ciddi yatırımlar yapıyor. Türkiye’de de Eskişehir’de hızlı trenle tanıştık, şimdi bunun arkasını, insan gücünü ve teknolojik yapıyı da Anadolu Üniversitesi olarak yerine getiriyoruz. Aynı açık öğretimde yaptığımız gibi bunun da lideri biziz.”
(İHA)