BIST 9.884
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,41
HABER /  POLİTİKA

Başbakan gençlere ne tavsiye etti?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da öğrenci temsilcilerine hitap ediyor...

Abone ol

Universiade 2011 Kış Oyunları'nın açılış törenleri için Erzurum'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, öğrenci temsilcileriyle bir araya geldi. Öğrencilere 12 Eylül öncesi dönemde üniversitelerde yaşanan kargaşa dönemini anlatan Erdoğan, "Gençlerin arasına nasıl nifak sokulduğunu gördük. Siz bu oyuna gelmeyin' uyarısında bulundu.

Erdoğan, siyasi hayatının ilçe gençlik kollarında başladığını da anlatan Erdoğan, "Siyaset hayatına en alttaki merdivenden başladım. Yukarıdan birileri bizi indiripte, sipariş üzerine gelmedik" dedi.

Başbakan Erdoğan, Erzurum'da üniversite öğrencileriyle biraraya geldi. Öğrencilere kendi gençlik yıllarını anlatan Erdoğan, eğitimden sağlığa, öğrenci protestolarından 12 Eylül askeri darbesine kadar bir çok konuya değindi. Erzurum'daki toplantının Dolmabahçe toplantılarının bir devamı niteliğinde olduğunu söyleyen Erdoğan, toplantıların süreceğini söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan bölümler özetle şöyle:

SİPARİŞLE GELMEDİM

"Siyasetteki hayatım merdivenin en altında başladı. İlçe gençlik kollarından başlayarak buralara geldik. Yukarıdan birileri bizi indiripte, şipariş üzerine gelmedik. Bu yüzden gençliğin durumunu bilirim. Gençlerin sorunlarını anlamak ve çözmek için daha fazla gayret göstermemiz gerektiğini biliyoruz."
 

Polis müdahalesi durmuyor!
Başbakan Erdoğan'ın Erzurum'da öğrenci temsilcileriyle yaptığı toplantı İstanbul ve Ankara'daki öğrenciler tarafından protosto edildi.



İstanbul'daki gösterilere yine polisin müdahalesi damga vurdu.

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...


'VİCDANSIZLIKTIR'                                                          

12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi yaşanan öğrenci olaylarını ve cinayetleri de anlatan Erdoğan, "Bizler sokakların kan gölüne döndüğü süreçlerden geliyoruz" dedi. Son dönemde artan öğrenci eylemlerine de değinen Erdoğan, 68 olaylarını, 12 Eylül dönemini gençlere örnek gösterenleri 'vicdansızlıkla' suçladı.

"Bizler, okullara gidemediğimiz günlerden geliyoruz. Gençlerin hiç uğruna birbirlerinin canına kast ettiği, üniversitelerin tatil edildiği, kitlesel eylemlerle hayatın durdurulduğu dönemlerden geliyoruz. En sevdiğimiz arkadaşlarımızın Konya'da İstanbul'da öldürüldüklerini gördük. Bu kargaşanın bir 12 Eylül sabahı radyo yayınıyla bıçak gibi kesildiğini gördük. Ama gençlerin üzerindeki baskılar bitmedi. Ardından idamlar ve yasaklar geldi. Arkadaşlarımızı morgta tespit ettik. Bugün birileri o günlerde yaşananları bugünün gençliğine örnek gösterme vicdansızlığını yapıyorlar. 30 yıl öncesine baktığımızda kimin kazandığını, kimin kaybettiğini daha net görüyoruz. Türkiye üzerine karanlık tezleri olanlar kazandı. Kaybedenler ise anadolunun güzel çocukları, anneler babalar oldu. "

KİMSEYE PROTESTO ETME DEMEYİZ

"Biz 1980 öncesinde genç olduk. Bugün gençlerimize 'protesto etme' demeyiz. 1980 yasaklamaların baskıların içinden geldik. Şiir okumanın nasıl mapusluk gerekçesi olduğu dönemleri gördük. Gençlerin arasına nasıl nifak sokulduğunu gördük. Biz bugünün gençlerine 'siz bu oyuna gelmeyin' diye nasihat ediyoruz. Ben protestolara değil, belediye otobüsünde Serapları kaybettiğimiz anlayışa karşıyım. İstanbul'da polis ve öğrenciler arasında yaşanan o görüntüler Türkiye'nin gerçeğini yansıtmıyor."

EN BÜYÜK SORUN TERÖR

"Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun terördür. Türkiye'nin kalkınmasına engel teşkil eden bu meseleyi ortadan kalkırmaya çalışıyor. Bu sorunun tek başına güvenlik önlemleriyle çözülemeyeceğinin farkındayız. Bunun sosyo-ekonomik, eğitim, kültürel boyutu var. Terörle mücadele topyekün mücadele gerekir. İşsizliği, yoksulluğu dışlanmışlığı çözmediğimiz sürece, demokratik standartları ileri seviyelere ulaştırmadığımız sürece terörün beslendiği bataklığı kurutamayız. Amacımız bu birliği bütünlüğü sağlamak.
Artık, anneler babalar evlerinde oturup yavrularının ölüm haberini beklesin istemiyoruz. Anne ve babalalar, çocuklarının cesetlerini değil, düğünlerindeki  çoşkuyu sevinçleri kucaklasın. Torunlarını sevebilsin istiyoruz."

MİLLİYETÇİ VE SOSYALİST GENÇLERE ÇAĞRI

Gençlere 'empati kurun' çağrısında bulunan Erdoğan, "Kimse kültürünü, dilini, dinini seçme şansına sahip değil" dedi.

"Başta empati kuracağız. Ben kendim için ne istiyorsam karşımdaki için de onu isteyeceğim. Kimse annesini, babasını, dilini, kültür kodlarını seçerek dünyaya gelmiyor. Dilimiz, kültürümüz, ideolojimiz dışında hepimiz öncelikle insanız. Herkes kendini doğudakinin batıdakinin güneydekinin yerine koysun. Milliyetçi bir genç kendini bir sosyalist gencin yerine koysun. Sosyalist genç, bir an olsun muhafazakarla, dindarla empati kurmaya çalışsın. 'Benim ideolojim tekdir, üstündür' diyenler nasıl bir zalimliğin içine girdiklerini görsünler."