BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu: Bunu içime sindiremiyorum

Başbakan Ahmet Davutoğlu TRT Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu Anayasayla ilgili bir soruya; ''Hayır oyu verdiğim 12 Eylül Anayasası'nı içime sindiremiyorum'' şeklinde cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu TRT Haber'de Gazeteci Nasuhi Güngör'ün gündeme dair sorularını yanıtladı.

Davutoğlu Başkanlık sistemi, yeni Anayasa, Suriye meselesi, terör sorunu, G20 Zirvesi ve 1 Kasım Genel seçim sonuçlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu Anayasayla ilgili bir soruya ise; ''Hayır oyu verdiğim 12 Eylül Anayasası'nı içime sindiremiyorum'' dedi.  Davutoğlu şöyle konuştu:

1 Kasım akşamı rahattım çünkü görevimi yapmıştım. Bize destek veren milletimize bir kez daha şükran borçluyum. Yanlış bir adım atmış olsaydık 1 Kasım'da başarıyı elde edemezdik. 

"BİZ SEÇİMİ 7 HAZİRAN'DA KAZANDIK"

Biz aslında 1 Kasım seçimini 7 Haziran akşamı kazandık. Genel olarak 13 yıllık iktidarın ardından 7 Haziran'dan zafer konuşması yapmak kolaydır dedim. Esas konuşmam 7 Haziran akşamı yapmış olduğum konuşmamdı. Milletimize dönüp mesajınızı aldık dedim.

AYASAL MEŞRUİYET İÇİNDE KALDIK

Hep anayasal meşruiyet içerisinde kaldık. 7 Haziran'da millet bize aynı zamanda kendinize çeki düzen verin demişti, o anlamda da kongreye gittik. Kongrede eğer partimizin birliğini bütünlüğünü koruyamamış olsaydık istemediğimiz bir sonuçla karşı karşıya kalabilirdik. Parti içinde de istişarelere devam ettik. 

"TÜRKİYE'Yİ KAOSA SÜRÜKLEYEBİLİRLERDİ"

20 Temmuz da kritik eşikti. Suruç saldırısında biz gerekli tepkiyi vermemiş olsaydık. Terörle mücadeleyi başlatmamış olsaydık, daha sonra DEAŞ ve PKK'ya yakın unsurlar Türkiye'yi kaosa sürükleyebilirlerdi. Şu ana kadar terörle mücadelede mükemmel bir gelişme sergiledik. 

Ankara saldırısının ardından da yasımızı tuttuk. İlkeli ve ahlaki bir tutumun içinde olduk. Burada katkıda olan parti yönetimine teşekkürü bir borç bilirim. 

"BİZ NEREDE HATA YAPTIK DİYE DÜŞÜNSÜNLER"

Korku siyasetini egemen kılmak isteyenler DAEŞ ve PKK gibi terör örgütünü kullananlardır. Korku siyasetini egemen kılmak isteyenlerle mücadele ettiğimiz için Doğu ve Güneydoğu'da oylarımız arttı. Son derece açık ve net bir zafer kazandık. Kimse bu zaferin üstünü örtmeye kalkmasın. Muhalefet partilerine tavsiyem 'biz nerede hata yaptk' diye düşünsünler.

"SEÇİMLER ÜZERİNDEN KİMSE SPEKÜLASYON YAPMAYA KALKMASIN"

Seçimleri izlmeye gelen hiçbir gözlemcinin raporunda seçimlerin adil olmadığına dair bilgi yok. Türkiye'de seçimlerin adil olmadığına dair tek bir ölçü gösteremezler. Türkiye'de seçimlerin üzerinden kimse spekülasyon yapmaya kalkmasın.

"ÖNÜMÜZDE KEMİKSİZ DÖRT YILLIK SÜREÇ VAR"

Diğer partiler dalgalanma içindeyken AK Parti yoluna devam ediyor. Türkiye'de kutuplaşmadan uzlaşarak, sevgi tohumları ekerek tekrar kader birliği içerisinde olmalıyız. Önümüzde kemiksiz dört yıllık bir süreç var.  Önümüzdeki dönemde hedefim her kesimle konuşarak tansiyonu düşürmek. 

"HAYIR OYU VERDİĞİM 12 EYLÜL ANAYASASI'NI İÇİME SİNDİREMİYORUM"

Orta ve uzun vadede yapısal reform süreci başlatacağız. İlan ettiğimiz tüm projelerin takvimlendirilmesini yapacağız. Hükümet kurulmasından kısa bir süre sonra hükümet programını açıklayacağız.  Yargı bir reform sürecinden geçmek zorunda.  Kimse kendi geleceği ile ilgili kaygı duymamalı. Hayır oyu verdiğim 12 Eylül Anayasası'nı içime sindiremiyorum.

MUHALEFET LİDERLERİNE ÇAĞRI 

Hükümeti kurduktan sonra Yeni Anayasa da dahil bütün konuları görüşmek üzere muhalefet liderleriyle görüşmek istiyorum.  Hiç kimsenin siyaset kurumunun alanına girmesine izin vermeyeceğiz. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ounusunda hepimizin aynı hassasiyeti göstermesi lazım.

"ŞAHSİ BİR HESABIMIZ YOK"

Özgürlükçü, vesayete karşı, evrensel değerlerle uyumlu bir anayasa yapmalıyız. Biz kimsey eşu ve ya bu modeli dayatacak değiliz. Yeni anayasayı tartışabileceğimiz bir ortam hazırlamak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve benim şahsi bir hesabımız yok.

"TERÖRLE MÜCADELE KARARLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEK"

Birinci gündem maddesi yeni ayasa değil, önce gerililimin düşürülmesi herşeyin sukunetle tartışılır hale gelmesi gerekiyor.Yüzde 49,5 oy almamızın nedeni çözmemiz ve reform sürecini başlatmamızdır. Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında problem çıkarmaya ayarlı bir yapı var şu anda sistem benim ve cumhurbaşkanımızın yapısı nedeniyle yürüyor. Terörle mücadele sonuç alınıncaya kadar kararlı bir şekilde devam edecek.

BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Birinci gündem maddesi yeni ayasa değil, önce gerililimin düşürülmesi herşeyin sukunetle tartışılır hale gelmesi gerekiyor.Yüzde 49,5 oy almamızın nedeni çözmemiz ve reform sürecini başlatmamızdır.  Parlamenter sistemin tam olarak işlediği söylenemez.

KANAATİMİZ İYİ TANIMLANMI BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi Cumhurbaşkanımızın yetkileri açısından tartışılmalı. Bizim kanaatimiz iyi tanımlanmış bir Başkanlık sistemi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında problem çıkarmaya ayarlı bir yapı var şu anda sistem benim ve cumhurbaşkanımızın yapısı nedeniyle yürüyor. Terörle mücadele sonuç alınıncaya kadar kararlı bir şekilde devam edecek.

"YPG BİZİM İÇİN PKK UZANTISIDIR"

Terör ve şiddet üzerinden siyaset yapma dönemi bitti. Türkiye'yi tehdit eden hangi terör örgütü olursa olsun hepsine aynı muameleyi gösteririz. Türkiye'yi kim tehdit ediyorsa bizim için hısımdır. YPG bizim için PKK'nın uzantısıdır. Biz verilen silahların kimin eline geçeceği konusunda teminatı görmek isteriz. PKK ile ilişkili gruplara yardım edilmesine müsamaha göstermeyiz.