BIST 9.936
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.449,45
HABER /  GÜNCEL

Bakanlık KENTGES projesini açıkladı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından daha yaşanabilir kentsel çevre başlattığı KENTGES'in tanıtımı yapıldı.

Abone ol
Kentleşmenin yapısal sorunlarının çözümüne, sağlıklı, dengeli ve yaşanabilir kentsel gelişmenin sağlanmasına yönelik ilke, strateji ve eylemleri ortaya koyan ve bunların uygulama esaslarını belirleyen bir eylem ve strateji programı olan KENTGES açıklandı. Projede 19 hedef, 42 strateji ve 100 eylem yer alıyor.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) Strateji Belgesi'nin bir yol haritası olduğunu belirterek, “Bu sürece geldiğimiz gibi, heyecanlı ve iletişim içinde, mevcut bilgi ve birikimlerimizi bir araya getirerek taşın altına elimize koyamazsak strateji belgesi hedefe ulaşamaz” dedi.
Demir, KENTGES'in Hilton Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kentleşmenin Türkiye'nin yıllardan beri konuşulan en problemli alanı olduğunu belirtti. Türkiye'nin güçlü bir inşaat sektörüne sahip olmasına rağmen bu konuda mühendislik ve mimarlığı etkin ve verimli bir şekilde kullanamamadan kaynaklanan birçok sorun yaşadığını ifade eden Bakan Demir, bu konuda yaşanan sorunların aşılması noktasında çok önemli ve kapsamlı KENTGES Strateji Belgesi'ni hazırladıklarını anlattı.
KENTGES'e yönelik çalışmaların 2008'de başladığını hatırlatan Demir, planlanan zamanı fazla aşmadan belgenin ortaya konduğunu söyledi. Bakan Demir, en iyi planlar yapılsa, en iyi belgeler oluşturulsa bile uygulanmadıkları sürece bir işe yaramayacağına dikkati çekerek, “Bu bir yol haritasıdır. Bu sürece geldiğimiz gibi, heyecanlı ve iletişim içinde, mevcut bilgi ve birikimlerimizi bir araya getirerek taşın altına elimize koyamazsak strateji belgesi hedefe ulaşamaz” dedi.
Planlama, projelendirme ve yapım süreçlerinde mutlaka mimarlık ve mühendisliğin ön planda tutulması gerektiğini vurgulayan Demir, mimarlık ve mühendisliği en iyi şekilde sergilemek için ise kimin, ne zaman, ne yapacağına ilişkin mekanizmaya ihtiyaç olduğunu ve bunun en kısa sürede sağlanması gerektiğini ifade etti.