BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bağış'tan CNN'e Gezi Parkı açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili soruları yanıtladığı CNN International'da değerlendirdi.

Abone ol

Aşırı güç kullanımını soruşturduklarını belirten Bakan Bağış "Biz 75 milyon kişinin hükümetiyiz, hem bize oy verenlerin hem de vermeyenlerin" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'ın olaylar konusundaki son açıklamalarına değinen Bağış, "Türkiyede gördüğünüz şey, her mahallede, her sokakta ve her kentte olan bir şey değil, Türkiye 75 milyon nüfuslu çok büyük bir ülke" dedi.

Bağış, mevcut hükümetin seçimlerde yüzde 50'den fazla oyla iktidara geldiğini, kamuoyu yoklamalarının bugün seçim olsa yüzde 55'den fazla oy alacaklarını gösterdiğini hatırlatarak, yaptıkları şeyin demokrasiyi güçlendirmek olduğunu söyledi.

AKDAMAR HATIRLATMASI

Türkiye'de 20 yıl önce insanların etnik kökenlerini kabullenmeye korktuklarını belirten Bağış, şu anda ise 24 saat Kürtçe yayın yapan devlet televizyonu olduğunu ve Ermeni asıllı vatandaşların Akdamar Kilisesi'nde ibadet edebildiklerini belirtti.

Bağış, sunucunun, ülkede ekonomik veriler iyiyken ve kişi başına düşen milli gelir artmışken insanların neyi protesto ettikleri sorusu ile göstericilerin laiklik konusunda endişe taşıdıkları yorumunu ise Türkiye'nin laik bir devlet olduğu, şu anda Kuzey Afrika'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın da daha önce bölgeyi ziyaretinde laiklik tavsiyesinde bulunduğu, kimsenin kendilerine laiklik dersi vermesi gerekmediği sözleriyle yanıtladı.

Polisin Taksim Gezi Parkı 'nda ağaçları korumak isteyen samimi insanlara karşı talihsiz biçimde biber gazı kullanması sonucu bu kimseleri destekleyen kişilerin gruba eklendiğini belirten Bağış, barışçıl gösterilerden çıkar sağlamak isteyen grupların da bulunduğunu, sosyal medyada çok sayıda kişinin yaralandığı gibi çok yanlış suçlamalar ortaya atıldığını, tüm bunların karmaşaya neden olduğunu dile getirdi.

Bağış, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bugün hükümetin konuyla ilgili görüşlerini aktardığını, aşırı güç kullanımının ve hata yapan kişilerin soruşturulduğunu, kendilerine oy veren vermeyen 75 milyon kişinin hükümeti olduklarını vurguladı.

HÜKÜMET PROTESTOCULARI DİNLEYECEK

Egemen Bağış, protestolardan ne gibi mesajlar alındığı yönündeki soruya da, "insanların sorunları olduğu ve hükümetin onları dinleyeceği" yanıtını verdi. Türkiye'nin çok hassas bir dönemden geçtiğini fark ettiklerini, yıllardır süren ve 40 binden fazla kişinin canına mal olan terörizm problemine son verdiklerini anlatan Bağış, bunun ülkeye ekonomik getirisinin çok büyük olacağını, bölgede Türkiye'nin büyümesini istemeyen bazı hükümetlerin Ankara'daki güçlü hükümetten ve ekonomiden rahatsız olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Bağış, göstericiler arasında Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçları korumak isteyen samimi insanlar, muhalifler ve samimi duygulardan çıkar sağlayarak bunu vandalizme çevirenler bulunduğunu, kamu mülklerine ve özel mülkiyete saldırıldığını, 200'den fazla polis memurunun yaralandığını kaydetti.