BIST 10.257
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.401,32
HABER /  DÜNYA

Önder’den sağduyu çağrısı

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Ben olumlu bir izlenim edindim. B...

Abone ol

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Ben olumlu bir izlenim edindim. Bu, eğer alanlara yansımazsa bunun doğuracağı vebalin altından hiçbirimiz kalkamayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Köşk çıkışı gazetecilere açıklamalarda bulundu. Önder, "Ben olumlu bir izlenim edindim, şimdilik bunu söyleyebilirim. Bu, eğer alanlara yansımazsa bunun doğuracağı vebalin altından hiçbirimiz kalkamayız" dedi. Eylemcilere yönelik bir mesajının olmayacağına işaret eden Önder, bu direnişin demokratik bir zeminde ve barışçıl bir biçimde yürütülmesi gerektiğini dile getirdi. Önder, "Esas olarak kitleyi ajite eden de polisin fütursuz yaklaşımıdır. İdarecilerin kayıtsız ve olayı idrak etmekten özellikle İstanbul Valisi’nin bence derhal soruşturma açılması gereken insanların başında geliyor" şeklinde konuştu. Birazcık ferasetin bu meseleyi çok daha baştan demokratik bir zemine çekebileceğine işaret eden Önder, gerekli kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Önder, eylemcilerin protestolarını sona erdirme konusunda kendi kararlarını kendilerinin vereceğine dikkati çekerek, doğrusunun da bu olduğunu dile getirdi.
Önder, "Bu eylem, iki halka şöyle bir özgüven getirmiştir. ’Bizi karar süreçlerine katmazsanız, her işi Ankara’dan hele insanların böyle nefes alma hakkı gibi tarzı şeylerde bize dayatmalarda bulunursanız bu olmaz’ denilmiştir. Bir ülke parti teşkilatınızı yöneteceğiniz gibi yönetilemeyecek kadar karmaşık bir organizmadır. Bunun böyle olduğu hem herkes tarafından fark edildi hem de bu konuda sürecin denetlenebileceği görüldü" dedi. Eylemlerin bir merkezinin olmadığına dikkati çeken Önder, sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti. Halkın bu konuda özgüveninin geldiğine işaret eden Önder, bunu herkesin gördüğünü anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül’e başından sonuna kadar süreci aktardığını belirten Önder, "Kendisi de izlediğini ve bir kısmını da benden duyduğunu aktardı. Sayın Başbakan da burada olsaydı kendisine aktarmak isterdim" dedi.
Önder, konuşmasında şunları kaydetti: "Kentsel sit alanı düzenlenirken yayaya kaldırım başlangıçta unutulmuştur, bu kadar derbeder başlatılmıştır. Adı yayalaştırma projesi olan bir yerde yayaya yer olmadığının görülmesi de bir oldu bitti ile bir burayı keseriz’ anlayışı vardır. Bu, halkın sadece oradaki ağaca gösterdiği bir tepki değildir. Bu kadar yaygınlaşmasından herkesin çıkaracağı dersler olmalı. Bu, ’ülkeyi yönetme ruhsatı hayatın her alanına ölçüsüz yaklaşma hakkını size vermez’ itirazıydı."
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye seslenen Önder, "Sürekli İmralı’nın postacısının başrol oynadığı bir işin içinde olamayız’ diyordu. ’Sen orada ne yapıyorsun’ diye soruyordu. Bahçeli bilmeli ki orada evlatlarımızın canını burada ağaçlarımızın canını kurtarmak için oradaydım. Orada da burada da hukukun dışına çıkmamaya, meseleyi demokratik bir çerçevede çözmek için oradaydım. 4 aydır hiçbir evladımızı kaybetmiyoruz, dilerim ki sonsuza kadar bütün evlatlarımız sadece eceliyle ölsün" ifadelerini kullandı.