BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.441,73
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Asker Erbakan'ın cenazesine gider mi?

Ecevit'in cenazesine tam kadro giden askerin Erbakan tavrı merak ediliyor!

Abone ol

Saadet Partisi lideri Necmettin Erbakan'ın ölümünün ardından bir taziye mesajı yayınlayan TSK'nın, cenazeye katılıp katılmayacağı merak konusu oldu. Bülent Ecevit'in cenazesine tam kadro katılan askerin, İstanbul'da düzenlenecek cenazeye katılımının sürpriz olacağı belirtiliyor.

Yakın tarihe damga vuran 28 Şubat sürecini bitirdiği belirtilen TSK'nın Erbakan taziyesi, yeni bir tartışmayı daha alevlendirdi. Ankara kulisleri dün gün boyu, TSK'nın açıklamasını konuşurken, askerin Erbakan'ın İstanbul Fatih Camii'nde düzenlenecek cenaze töreni katılp katılmayacağı tartışmaları da günün konusu oldu.

TSK'NIN AÇIKLAMASI ÖZÜR MÜ?

Aslında TSK'da siyasi parti liderleri için taziye yayınlama geleneği bulunuyor. Org. Koşaner döneminde Erbakan için yayınlanan taziye mesajı ise bazı kesimler tarafından 28 Şubat özrü olarak nitelendirilirken, Ankara'daki en yaygın görüş ise bin yıl sürecek denilen bir dönemin tamamen bittiği yönünde.

TSK'nın taziye mesajını NTV'de değerlendiren İsmet Berkan ise, taziye mesajının yayınlanmaması gerektiği görüşünde. Berkan'a göre Devlit Su İşleri mesaj yayınlamıyorsa TSK'da yayınlamamalı. İşte o o sözler:

"TSK'nın Erbakan'ın ardından yayınladığı taziye mesajı için çok gecikmiş ve çok üstü kapalı bir 28 Şubat özrü diyenler oldu. Ben bir yönüyle normal bir yönüyle anormal buluyorum. Genelkurmay Başkanlığı'nın bir açıklama yapmasına gerek yok, nasıl Devlet Su İşleri veya Emniyet Genel Müdürlüğü başsağılı yayınlamıyorsa Genelkurmay Başkanlığı'nın da mesaj yayınlamasına gerek yok.

FATİH CAMİİ BALYOZ DARBE PLANINDA

Erbakan'ın cenaze namazının kılınacağı Fatih Camii, son olarak "Balyoz Darbe Planı" iddialarında yer almıştı. Taraf'ın gündeme taşıdığı iddialarda, Balyaz Darbe Planı'na göre Jandarma Yüzbaşı H.T. komutasındaki dokuz kişilik eylem timi, cep telefonu düzenekti patlayıcıyı Fatih Camii'nde cemaate en yakın ayakkabılığa yerleştirecek ve cuma namazının farzının kılınmasının ardından düğmeye basılacaktı. Bölgedeki ajanlar da provokasyon amacıyla harekete geçecekti.

Çarşaf Planı'na göre, patlama sonrası oluşacak panik havası iki kamera ile görüntülenecek, avluda toplanacak öfkeli kalabalığın da caddeye taşması sağlanacaktı. Ayrıca operasyonda kiralık araç kullanılması ve kiralamada gerçek isimle kayıt yapılmaması isteniyor. Darbe öncesi kaos ortamı yaratmak için yapılan dört eylem planı ile darbenin bizzat kendisinin nasıl organize edileceğini öngören Balyoz Güvenlik Harekât Planı'nda 29'u general, 133'ü subay olmak üzere toplam 162 askerin isimleri yer alıyor.

ASKER CENAZEYE KATILACAK MI?

Bülent Ecevit'in ölümünden sonra taziye mesajı yayınlamayan TSK, Ankara'da düzenlenen cenaze törenine tam kadro katılmıştı. Peki Erbakan'a yayınladığı taziye mesajıyla ayrıcalık tanıyan askerin, İstanbul'daki cenaze törenine katılacak mı? Ankara işte bu sorunun cevabını ararken, Saadet Partisi'ne yakın kaynaklara göre böyle bir ihtimal yok! Aynı kaynaklara göre Erbakan için resmi devlet töreni olmadığı için askeri katılım olmayacak. 

TAZİYE MESAJINDA NELER VAR


Orgeneral Koşaner, TSK askeri sitesinde yayınlanan mesajında şu ifadelere yer verdi:

Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlarımızdan Sayın Prof.Dr.Necmettin Erbakan'ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum.

Değerli bilim ve siyaset adamı olarak ülkemize yaptığı büyük hizmetleri daima hatırlanacaktır.

Şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına merhuma Tanrı'dan rahmet, kederli ailesine ve Ulusumuza başsağlığı dilerim.

BİN YIL SÜRECEK DENMİŞTİ!

28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısıyla başlayan 28 Şubat sürecinde Refahyol Hükümeti istifa etmek zorunda kalmıştı. 28 Şubat sürecinde hak ve özgürlüklere yönelik baskılar artmıştı. Genelkurmay eski Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, 28 Şubat süreciyle ilgili olarak ‘Bin yıl sürecek” açıklaması yapmıştı.