BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.435,85
HABER /  GÜNCEL

Artık ibadetin de kolayı var

Kıbleli seccade, cep seccadesi, zikirmatik ve pratik eşarp... İbadeti kolaylaştıran bu ürünler, tartışmalara cevap veriyor..

Abone ol

Şehirlerarası yolcu taşıyan tren ve deniz otobüsü gibi araçlarda mescit bulunması, buralarda kıblenin nasıl belirleneceği ile ilgili konular geçtiğimiz hafta bazı basın organları tarafından tartışmaya açıldı.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş'in yaptığı açıklamada da olduğu gibi kıbleyi bulmanın mümkün olmadığı zamanlarda, herhangi bir yöne doğru dönülerek namaz kılınabiliyor. Havanın karanlık olduğu ve soracak kimse bulunmadığı durumlarda ise, “Gönlün nereye istiyorsa o tarafa dön.” açıklaması yapılmıştı.

Bu tartışmalar bir yana aslında günümüzde ibadetleri kolaylaştıran o kadar çok ürün var ki... Hem de bu ürünler medyada tartışılan derin mevzulara çok basit çözüm öneriyor.

Mesala kıbleli seccade. Konyalı bir esnaf tarafından yapılan kıbleli seccade, bildiğimiz seccadenin üzerine kıble bulmayı sağlayan pusulanın monte edilmesinden oluşuyor. Ayrıca Londra'da yaşayan Soner Özenç tarafından bulunan ışıklı bir seccade bile var. ‘Sajjadah 1426' adlı pusulalı bu seccadenin Mekke yönüne döndükçe fosfor desenleri parlaklaşıyor. Çünkü içinde dijital pusula bulunuyor.

Ama bu ürünler sadece kıble bulma araçları ile sınırlı değil. Günümüzde ibadetleri kolaylaştıran birçok ürün var. Bunlar neler mi? Cep seccadesi, cep Kuran'ı Kerim, dijital zikirmatik, pratik eşarp, dua kartları, ezan saatlerini gösteren kol saati, piyasaya yeni sunulan ıslak tuvalet kâğıdı ve elbette en nostaljik ürün olan mesh.

Yanında kocaman bir seccade taşımak istemeyenler için yapılan cep seccade katlanıp cebe girebilecek kadar küçük. Cep seccadenin fikir babası Cepse Pazarlama Müdürü, “Öncelikle kendi ihtiyacımızı karşılamak için böyle bir ürün yapmaya karar verdik. Aslında birileri yapar mı diye bekledik; ama çıkmayınca biz yaptık.” diyor.

Zonguldaklı esnaf Muharrem Yücel tarafından bulunan pratik eşarp da örtülü bayanların işini kolaylaştıran bir ürün.

Eşi ve kızları başörtülü olan Muharrem Yücel, başörtülü kadınların zaman kaybını sıfıra indirmek ve iğne yutma sorunlarına bir çözüm bulma arayışı sonucunda pratik eşarbı bulmuştu. Kendinden boneli olan eşarbı kullanırken iğneye gerek kalmıyor. En nostaljik ürünümüz ise dedelerin ve babaannelerin kullandığı mesh. Artık herkesin kullandığı mesh, özellikle soğuk kış günlerinde dışarıda abdest almak zorunda olan insanların işine çok yarıyor.

Kaynak: Zaman