BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Vakıf arazilerinde 26 bin işgalci var

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, vakıf arazisi üzerinde 26 bin işgalci bulunduğunu belirtirtti.

Abone ol

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, 2006 yılı itibariyle onarılacak eser sayısının zirveye ulaştığını belirterek, "2007 yılında büyük eserler de dahil olmak üzere 750 eseri onarcağız" dedi.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt Ulusta bulunan Çengelhan Müzesi'nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısıyla 2006 yılı faaliyetlerini ve 2007 yılı için hedeflerini anlattı. Beyazıt, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün en önemli hizmetlerinden birisinin imaret, muhtaç maaşları ve burslar olduğunu ifade etti. Bugün itibariyle bütün il merkezlerinde 82 bin aileye her gün sıcak yemek verildiğini ve yardımların muhtaç sahiplerinin rahatsız edilmeden komşularının dahi haberi olmadan yardım yapıldığını söyledi. Bu yardımları devletten para almadan yaptıklarının altını çizen Beyazıt, ramazan ayında da 81 ilde 793 ilçenin tamamında 71 bin aileye ramazan paketleri gönderdiklerini ve Ocak ayı itibariyle tüm ilçelerde kuru gıda yardımına devam edeceklerini bildirdi. Beyazıt, vatandaşlarında etraflarındaki fakirleri vakıflar genel müdürlüğüne bildirmeleri için çağrıda bulundu. Şu anda tüm ortaöğretim öğrencilerine aylık 50 YTL olmak üzere öksüz, yetim ve şehit çocuklarına burs verdiklerini 2007 yılında da burs verdikleri öğrenci sayısının da 5 bine çıkaracaklarını belirtti. 2006 yılı vakıf medeniyeti yılı olarak ilan etmelerinin en önemli nedeninin tarihi eserlerin onarılmasıyla ilgili yürütülen çalışmalar olduğunu kaydeden Beyazıt, 2003 yılında göreve başladığı sırada Türkiye'deki vakıf eserlerinin sayısının 9 bin 483 olduğunu şu anda Vakıf eserlerinin sayısının ise 18 bin 500'e ulaştığını söyledi. "Bir kurum düşünün ne kadar belgesi olduğundan haberdar değil" diyen Beyazıt, daha önce 4 yılda 46 eserin onarıldığını şu anda ise bin 111 eserin onarıldığını belirtti. Yenikapı Mevlevi Hanesi, Piyale Paşa Camisi ve Yavuz Sultan Selim Camisi gibi Türkiye genelinde çok büyük çaplı eserlerin onarılacağının müjdesini verdi.
Vakıfların gelirlerine de değinen Beyazıt, "Devletten bir kuruş para almadan gelirlerimizi her sene on kat artırdık. Para sorunu olmayan bir kurumuz. Hiç kimseden para istemeden Türkiye'deki eserleri onarabilme gücümüz var. Bunu ecdadın bize bırakmış olduğu vakıf sistemine bağlıyız. Dünya'nın en zengin kurumuyuz" açıklamasında bulundu.

2003 yılında ilk olarak gayrimenkulları tespit ettiklerini belirten Beyazıt, coğrafi bilgi sistemiyle Türkiye'deki bütün tapu kayıtlarını bilgisayar ortamına aktardıklarını kaydetti. Coğrafi bilgi sistemi sayesinde fazladan arsaları oldukların gördüklerini ifade eden Beyazıt, bu sistem sayesinde 178 binden 203 bine çıkan bir gayrimenkul tespit ettiklerini belirtti. Beyazıt, Yap-İşlet-Devret modeline göre değerlendirilen taşınmazların Formula 1-pisti, 7 akaryakıt İstasyonu, 19 İş Merkezi, 5 Hastane 7 Otel ve 1 Apart Otel olmak üzere 50 adet taşınmazın Yap-İşlet Devret modeline göre değerlendirildiğini söyledi. Yap-İşlet Devret ve kat karşılığı yatırımlarıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesinden bir kuruş harcanmadan 650 milyon YTL yatırım yapıldığını ve 19 milyon kira geliri elde edildiği ve 40 bin kişiye istihdam olanağı sağlandığını kaydeden Beyazıt, Yap-İşlet Devret ve Restore Et-İşlet-Devret modelleri ile de 240 milyon YTL kümülatif kira geliri elde edildiğini belirtti. Beyazıt sözlerine şöyle devam etti:

"2006 yılımız Türkiye genelinde final yılı olmuştur. 2007 yılı ise 2006 yılını daha da sollayacak bir yıl haline gelecek. 2007 yılında en az 750 eseri onaracağız. 2007 yılında onaracağımız eserler arasında bizi en fazla ilgilendiren büyük eserler olacaktır. Fatih Külliyesi, Yavuz Sultan Selim Külliyesi, Süleymaniye Külliyesi, Nuri Osmaniye Camisi onarılacaktır. 2007 yılında bin 111 eserin devam olarak 2007'nci eserin açılışını yapacağız. 12 ilimizde vakıf müzelerimiz açılacak ve bunların orijinalleri burada sergilenecek."