BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.439,36
HABER /  GÜNCEL

Antalya hafif raylı sistemle tanıştı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hafif Raylı Sistem Projesinde (ANTRAY), yolculu seferlerine başladı.

Abone ol

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Fatih depolama alanından bindiği tramvayla Dönerciler Çarşısı kavşağına kadar yolculuk yaptı. Fatih depolama alanında vatmanlarla ve teknik ekiple tanışan Akaydın, belediye bürokratları ve basın mensuplarıyla birlikte tramvaya bindi.

Yolculuk esnasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akaydın, 28 Aralık Pazartesi gününden itibaren biletle yolcu taşınacağını belirterek, "Antalyalıların heyecanla bekledikleri tarihi bir an... Kanunen 3 günden fazla ücretsiz yolcu taşımak yasak. Daha fazla ücretsiz yolcu taşımak isterdik. Ancak ’kamuyu zarara uğratmaktan’ soruşturma açılabiliyor" dedi.

Akaydın, henüz Halkkart sistemine geçilmemesinden dolayı vatandaşların bir süre için biletlerini hafif raylı sistem araçları içerisine yerleştirilen ve "validatör" denilen ücret toplama cihazına okutarak seyahat edeceklerini kaydetti.

Antalyalıların raylı sisteme alışma süresinin 6 ayı geçmeyeceğini ifade eden Akaydın, dünyada raylı sistemle ilk kez tanışan kentlerde birtakım olumsuzluklar yaşanabileceğini vurgulayarak, "Antalya halkı raylı sistem güzergahlarında dikkatli olmalı. Beni en çok korkutan bir trafik kazası olmasıdır. Bu, tramvay kültürüyle tanışan tüm şehirlerde olabilmektedir. Bunların olabildiğince az boyutta olmasını diliyoruz" dedi.

ANTRAY seferlerinin 300 yolcu kapasiteli raylı sistem araçlarıyla her gün sabah 06.00’da başlayacağını belirten Akaydın, "Seferler 24.00’e kadar karşılıklı olarak gerçekleştirilecek. Pazartesiden itibaren toplu ulaşımda ANTRAY’ı kullanan vatandaşlar, normal bilet için 1,25 lira, öğrenci, öğretmen, emekliler için 75 kuruş ödeyecek" diye konuştu.

ANTRAY’ın, yolcu yoğunluğu olduğu 07.00- 09.00 ile 18.00- 20.00 saatleri arasında 5 dakikada bir, diğer saatlerde 8 dakikada bir sefer yapacağı, sefer sıklıklarının yolcu talebine göre düzenleneceği bildirildi. Kepez-Fatih Mahallesi’nden Meydan’a uzanan 11.1 kilometrelik 16 duraklı hattın ortalama seyir süresinin 30 dakika olacağı ve tramvayın her durakta 20 saniye beklemesinin planlandığı kaydedildi.

İleri düzeyde güvenlik sistemine ve teknolojiye sahip olarak çalışmaya başlayacak raylı sistem araçlarının güzergah boyunca tüm hareketlerinin sinyalizasyon sisteminden ve makasların durumlarının kumanda merkezinden izleneceği bildirildi.