BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.437,09

Amerika’nın 11 Eylül'le teknoloji yatırımı

Teknolojimiz çok hızla ilerliyor ve bilgilerin depolanması giderek kolaylaşsa da daha önemli problemleri de beraberinde getiriyor. Günümüzde akıllı telefonlarımızın hafızası, 50 yıl öncenin oda büyüklüğündeki hard disklerin kapasitesini aşmış durumda.

Teknolojimiz çok hızla ilerliyor ve bilgilerin depolanması giderek kolaylaşsa da daha önemli problemleri de beraberinde getiriyor. Günümüzde akıllı telefonlarımızın hafızası, 50 yıl öncenin oda büyüklüğündeki hard disklerin kapasitesini aşmış durumda. Shakespeare’in hayatı boyunca söylediği sözler yazı olarak depolanması sadece 5 Mega Byte denk gelirken sadece digital dünyadaki veriler 2020 yılına kadar 10 kat büyüyerek 44 trilyon gigabayta ulaşması bekleniyor. Kişisel bir telefonun ya da bilgisayarın kaybı telefon rehberi, fotoğraflar, kişisel çalışmaların geri döndürülemez şekilde kaybına neden olabilmekteyken, bu kayıp bir şirket için olduğunda ise ticari faaliyetinin durmasına bile neden olabiliyor.

2001 yılındaki terör saldırısı bu alanda ne kadar savunmasız olduklarını gösterdi. Verilerini dünyanın depreme, yangına ve hırsızlığa en güvenli binalarından birinde yok oluşunu izlediler.

Güvenin olmazsa olmaz olduğu ticarette, verinin korunması da güven için olmazsa olmazıdır. Şirketler verilerini hacker saldırılarından koruyacak yatırımları yaparak, ofis içinde ek yedeklemeler yaparak, ofislerinin hırsızlığa karşı korumasını sağlayarak güvende olduklarını düşündükleri bir dönemde 11 Eylül saldırıları oldu. 2001 yılındaki terör saldırısı bu alanda ne kadar savunmasız olduklarını gösterdi. Verilerini dünyanın depreme, yangına ve hırsızlığa en güvenli binalarından birinde yok oluşunu izlediler. Güvendikleri yedekleme sistemlerinin birçoğu yangın sırasında yanarak yok oldu. Felaketlere karşı en hazırlıksız yakalanan küçük ve orta ölçekteki şirketlerdi. Felaket sırasında kaybettikleri digital verilerden dolayı coğu şirketlerini iş sürdüremez halden dolayı kapatmak zorunda kaldılar. Dünya devlerinden Morgan Stanley ekibi muhtemel sistem ve veri kurtarma açısından en iyi hazırlanan ofis tesislerinden biriydi ve günler içinde ayağa kalkabildiler.

Uzaktan Yedekleme (Bulut Teknolojisi)

Yedeklemenin belki de en önemli noktası, yedeklerimizin, verilerimizin bulunduğundan farklı bir yerde saklanmasıdır.

 Yedeklemenin belki de en önemli noktası, yedeklerimizin, verilerimizin bulunduğundan farklı bir yerde saklanmasıdır. Ama yinede herhangi bir felaket yada hırsızlık yaşarsanız, bilgisayarınızın üstünde yada yanında saklanıyorsa muhtemelen bunlar, bilgisayarınızla aynı ölçüde değerlerini yitirmiş olurlar. Teyp ya da CD şeklinde ofis dışında saklanması çözüm gibi gözükse de sürekli yedekleme, yedeklerin düzenlenmesi zahmetinin yanı sıra olası bir sıkıntıda yeniden yapılanmada zaman kaybına neden olabilir. Uzaktan yedekleme sayesinde verileriniz, birbirinden yüzlerce kilometre uzakta bulunan birden fazla lokasyonda, daima güvenli şekilde saklanmış olabilir. Özellikle A.B.D başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke Eyül 2001 Dunya Ticaret Merkezi saldırılarından sonra kendilerine ders çıkararak, veri güvenliği konusunun ne kadar hassas olduğunu farkedip veriyi internet tabanlı uzaktan yedeklemeyi mümkün kılan yazılımlar ile ofis dışına, birden fazla lokasyona taşıma kararı almışlardır.

Verilerinize isteğiniz zaman Ulaşabilirsiniz 

Bir sistem hatasından sonra işletmenizi sadece birkaç saat içerisinde ayağa kaldırıp işlerinize devam edebilirsiniz.

Bir felaket anında yedekleme teyplerini depodan almanız için bir kaç gün beklemeniz gerekir. Verilenizin kurtarılması ve işinize geri dönebilmeniz için günlerce hatta haftalarca beklemeniz gerekebilir.Diyelim ki sadece tek bir dosya kurtarmak istiyorsunuz.Aradığınız dosyayı bulmak için kaç tane CD’yi araştırmanız gerekir? Uzaktan yedekleme sayesinde haftanın 7 günü, günün 24 saati, tüm dosyalarınıza erişebilirsiniz. İhityacınız olan dosyayı bir kaç saniyede geri alabilirsiniz. Bir sistem hatasından sonra işletmenizi sadece birkaç saat içerisinde ayağa kaldırıp işlerinize devam edebilirsiniz.

Şirketler maalesef teknolojik yatırımlar eğer para kazandırmıyorsa önemsemiyorlar. Hackerlar tarafından sistemlerine girilen bir çok KOBİ yüklü ödemelerle verilerini kurtarınca önemini anlıyor ve yatırım yapıyorlar. Maalesef bu yatırım bir kez yapılıyor. Hacker ve virüs yazılımlarına karşı yapılan yatırım teknolojinin bu hızla ilerlediği dünyamızda hep geride kalıyor. IBM gibi bilgisayar üretiminde bir dünya devinin, bilgisayar üretim kısmını Çinlilere satarak sadece veri depolamaya yoğunlaşması, Steve Jobs un ölmeden en büyük hayallerinden olan ve daha da geliştirmek istediği İcloud bulut teknolojisi boşuna değildir. Ülkemiz dünya ticaretinde söz sahibi olmak istiyorsa veri güvenliğine daha fazla önem vermelidir.