BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.440,32
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Altan Tan : 'agu, mugu, dıgıl, mıgıl...'

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 6-7 Ekim tarihlerinde Diyarbakır'da meydana gelen olaylara değindi.

Abone ol

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Başbakan Bingöl'de Emniyet Müdürü'ne yapılan suikastten 2 saat sonra çıktı, 'katiller öldürüldü' dedi. Bu da doğru çıkmadı. Çıkıp bir özür de dilemedi. Bu karanlığı aydınlatmazsanız, bu işin sorumlusu sizsiniz" dedi.

Tan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 6-7 Ekim tarihlerinde Diyarbakır'da meydana gelen olaylara değindi.

Üç gencin bir evde öldürüldüğü, birinin pencereden atıldığı, bir diğerinin ise üzerinden otomobille geçildiği iddialarına ilişkin televizyonlarda görüntüler yayınlandığını ve bu kayıtta yaklaşık 60 kişinin net görüntülerinin bulunduğunu ifade eden Tan, ancak hala herhangi bir gözaltı ya da tutuklama yapılmamış olmasını eleştirdi. Olayın üzerinden 30 gün geçtiğine işaret eden Tan, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve soruşturmayı yürüten savcılarla görüştüğünü, kendisine tatmin edici bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Tan, şöyle devam etti:

 DENİZ BİTTİ

"Buradan bir suç duyurusunda bulunuyorum; Sayın Başbakan, Sayın İçişleri Bakanı, Diyarbakır Valisi, Emniyeti ve soruşturmayı yürüten savcılık hakkında. Bunlar hakkında işlem yapacak bir hukuki merci varsa suç duyurusunda bulunuyorum. Yoksa da deniz bitti diyorum. 30 gün, 60 görüntü ve tek bir gözaltı, tutuklama yok. Soruyorum, neden? Yüzü maskeli insanlar her tarafta cirit atarken, 'derin devlet hortladı, Ergenekon iddiasındaki yapılar tekrar geri geldi'. 'Acaba yeni bir Jitem mi var? Yabancı istihbarat örgütleri mi ortada?' Bunların hepsi medyada. Bunları dillendirenler de Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı. Peki 30 gündür ne yapıyorsunuz. Sayın Başbakan Bingöl'de Emniyet Müdürü'ne yapılan suikastten 2 saat sonra çıktı, 'katiller öldürüldü' dedi. Bu da doğru çıkmadı. Çıkıp bir özür de dilemedi. Bu karanlığı aydınlatmazsanız, bu işin sorumlusu sizsiniz."

HDP Parti Meclisi Ahmet Karataş'a yapılan bıçaklı saldırıya da değinen Tan, "Bu olayların önünü alabilmenin birinci yolu karanlığı aydınlatmak. Eğer karanlığı aydınlatamazsanız bu olayın birinci derecede sorumlusu sizsiniz. Kim? Hükümet, Başbakan, İçişleri Bakanı" diye konuştu.

BUNLARI KONUŞMAK BİLE ZİYAN ŞEYLERDİR

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tan, HDP'ye yönelik parti kapatma davası iddiasına ilişkin soru üzerine, "Parti kapatmak Türkiye'nin tekrar Tansu Çiller dönemine, 12 Eylül'e dönmesidir. Bunları konuşmak bile akla ziyan şeylerdir" değerlendirmesinde bulundu. Tan, bir başka soruyu yanıtlarken de "PKK ile Oslo'da ne konuştu? Neyin üzerinde anlaştı? Önce bir anlatması lazım. Bilmiyorum. Neyin üzerinde anlaştılar? Ne bozuldu, niye bozuldu, kim bozdu? Ondan sonra oturup konuşmak lazım" ifadesini kullandı.

AK Parti'nin Afyonkarahisar'daki toplantısında partinin Kürt kökenli milletvekillerine atfen çıkan haberlerle ilgili soruları da yanıtlayan Tan, şunları söyledi:

AGU MAGU DA DEMELERİ OLUMLUDUR

"Kürt milletvekillerinin konuşmaya başlamaları olumludur. Ne konuşmuşlar, ne kadar konuştukları sonraki bir iştir. Konuşma önemlidir. Bir çocuk bile önce agu, mugu, dıgıl, mıgıl der, ondan sonra anne baba der, yavaş yavaş doğru düzgün konuşur. Agu, mugu, dıgıl, mıgıl da olsa konuşmaya başlamaları olumludur. Hayırlı olsun."