BIST 9.928
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.440,42
HABER /  POLİTİKA

AKP hükumeti ciddiyetsiz ve samimiyetsiz!

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, çözüm süreci ümitlerle birlikte ilerlerken, AK Parti hükümetinin "savaş dönemlerini hatırlatacak şekilde uygulamalar yaptığını" öne sürdü.

Abone ol

İNTERNET HABER- BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, PKK'nın geri çekilmenin durduğuyla ilgili açıklamasının çözüm sürecinin bittiği anlamına gelmediğini söyledi.

Demokratik düzenlemelerin yapılması konusunda tek bir somut adımın ortaya konulamadığını savunan Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların da AK Parti'nin samimiyeti konusunda ciddi kuşkuları beraberinde getirdiğini ifade etti.

AKP HÜKUMETİ SAMİMİYETSİZ 

Geri çekilmenin durmasıyla ilgili açıklamanın "barış sürecinin bittiği anlamına gelmediğini" belirten Baluken, "Bu açıklamanın, AKP hükümetine, bugüne kadar sürece ciddiyetsiz ve samimiyetsiz yaklaşımıyla ilgili uyarı olduğunu görüyoruz. Özellikle bu durum AKP hükümetinden kaynaklı tıkanıklığı giderilmesi için var olan fırsatın devam ettiği anlamına geliyor" diye konuştu.

Demokratikleşme paketinin içeriğinin siyasi partiler ve ilgili toplum kesimleriyle ortaklaştırılamasının ardından hızla Meclis'te yasalaştırılması gerektiğini dile getiren Baluken, TBMM'nin heba edecek tek bir saati ve dakikasının bulunmadığını kaydetti.

Baluken, toplumsal taleplere karşı ortaya konulan polis vahşetinin dün gece de Hatay'da ortaya çıktığını öne sürerek, Ahmet Atakan'ın yaşamını yitirdiğini, 7 gencin ölümünden sorumlu tek bir kamu görevlesi hakkında cezai işlem yapılmadığını savundu.

Soruları da yanıtlayan Baluken, gelinen aşamada bir kriz durumu ile karşı karşıya olunduğunu, ancak bu krizin hükümetin tutumundan kaynaklandığını öne sürdü.

ÖCALAN'IN GÖRÜŞLERİ ÖNEMLİ

İki haftada bir Öcalan ile düzenli görüşme yapmaları gerektiğini belirten Baluken, "Ancak AKP hükümeti İmralı'ya heyetin ne zaman gideceğinde tutun da kimin gideceğine kadar, orada dile getirilen görüşlerin KCK heyetiyle paylaşılma yöntemine kadar her şeye müdahil olmuştur. Bugün böylesi bir durum olmasaydı, engelleme olmasaydı, düzenli gidiş gelişler olsaydı, avukatlarla düzenli görüşmeler yapma imkanı olsaydı, hükümetin hukuk dışı yaklaşımı olmasaydı belki de farklı bir takım sonuçlar şekillenmiş olabilirdi" dedi.

Öcalan ile bir an önce görüşme yapılmasının, mevcut durumla ilgili Öcalan'ın görüşlerinin Türk ve Kürt halkına, KCK'ya ve PKK'ya aktarılmasının önemli olduğunu ifade eden Baluken, "Mevcut durumu yaratan hükümetin tutum ve politikalarıdır. Hükümet bu politikalarından vazgeçecekse Öcalan'a karşı olan tutumundan başlayabilir" görüşünü savundu.

Öcalan'dan gelecek görüşlerin, süreç açısından son derece önemli ve katkı sağlayıcı olacağını belirten Baluken, İmralı'ya gitmek için Adalet Bakanlığı'nda sürekli başvurularının bulunduğunu bildirdi.

Bir başka soru üzerine, demokratikleşme paketiyle ilgili Başbakan Erdoğan ile BDP heyetinin birebir görüşmenin bir anlam ifade edeceğini söyledi. Baluken, "Neden Başbakan bugüne kadar bir BDP heyeti ile görüşmemiştir?" sorusunu yöneltti.

SÜREÇ DEVAM EDİYOR 

BDP ile görüşmeye gelen heyetlerin karar verme yetkisine sahip olmadıklarını ve inisiyatif alamadıklarını kaydeden Baluken, "Ya Başbakan'ın partimizle birebir görüşmeleri yapacak şekilde karar vermesi ya da bizimle görüşmeye gelen heyetlere yetki ve inisiyatif vermesi gerekir" diye konuştu.

Sürecin devam ettiğini, hükümetin süreçle ilgili adım atmamış olmasının bir kriz durumu olduğunu belirten Baluken, KCK'nın açıklamasını "demokratik bir uyarı" olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Baluken, sadece hasta, yaşlı ve kadınların sınır dışına çıktığı haberlerinin doğru olmadığını ileri sürdü.