BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,75
ALTIN 2.436,52
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adana'da bir festival böyle geçti

Ulusal Film Yarışması'nda En İyi Film Ödülü'nü yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı "Bal" aldı.

Abone ol

Adana Büyükşehir Belediyesi 17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali, dün gece gerçekleşen Büyük Ödül Töreni ile kapanırken, Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması'nda En İyi Film Ödülü'nü yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı "Bal" aldı.

Festival, kusursuz organizasyonu ile sinema etkinliğinin yanısıra, müzik ve sanatın diğer dalları ile Adanalılar’a dolu dolu bir hafta yaşattı.

1. GÜN: Adana Büyükşehir Belediyesi 17. Uluslararası Film Festivali, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın, Büyük Jüri, SİYAD Jürisi, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması Jürisi, Ulusal Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışması Jürisi üyeleri ile kent protokolü ve Adana eşrafına verdiği “Hoşgeldiniz Yemeği" ile start aldı. Aynı saatlerde sanatçı Gülay, Merkez Park Amfi Adanalılar’a müzik ziyafeti çekti.

Bu arada, festival süresince Seyhan Baraj Gölü, DSİ Sulama kanalı ve Seyhan Nehri’nde özel teknikle su hareketlerinden elde edilen su perdesinde gösterilen filmler, halkın beğenisini kazandı.

2. GÜN: “Sinema Okullarda, Okullar Sinemada” etkinliği ile yaklaşık 60 bin öğrencinin film izlenmesi sağlandı. Bunun yanısıra festivalde yarışam tüm filmler, Adana’daki sinemalarda bir hafta boyunca halka ücretsiz gösterime sunuldu. Özel uçakla gelen ulusal sinema ve medya konukları Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz tarafından, havaalanında çiçeklerle karşılandı.

Açılış filmi etkinliği Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleşti. Sinema konukları, salona kırmızı halıda yürüyerek girerken, halktan yoğun ilgi gördü.

Öykü Serter’in sunuculuğunu yaptığı gecede “Piyanosu Olmayan Kadın” filmi izlenime sunuldu.

Aynı saatlerde sanatçı Göksel’in, Çukurova İlçesi Hayal Park yanında oluşturulan platformda verdiği konserde on binler buluştu.
Aynı gece Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın ev sahipliğinde ulusal sinema konukları, yabancı konuklar ile ulusal ve yerel basın mensuplarının katılımıyla Aqualand’da kokteyl verildi.

3. GÜN: Vali Vekili Fikret Deniz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve sinema konukları, sabah saatlerinde Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Festivalin 3’üncü gününde de “sinema okullarda, okullar sinemada” etkinliğinin yanısıra, festivalde yarışan filmleri vatandaşlarımız ücretsiz izleme imkanı buldu.

Akşam saatlerinde Mimar Sinan Amfi Tiyatrosu’nda tam anlamıyla ünlüler geçidi vardı. 1969 yılında başlayan Altın Koza Film Festivali’nin ilk sunucusu Mesut Mertcan’a Başkan Vekili Aldırmaz tarafından plaket verilirken, Sinema Dayanışma Gecesi'ne katılan 150’ye yakın sinema konuğu halkı selamladı.

Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın talimatı üzerine engelli vatandaşlar etkinliği sahne gerisinde izleme imkanı bulurken, ünlü sanatçı Sibel Can, Mimar Sinan Amfi Tiyatrosu’nu dolduran on binlerce vatandaşa müzik ziyafeti çekti.

4. GÜN: Sinema yazarı Atilla Dorsay sergisi Adana Kültür Sanat Merkezi’nde izlenime sunuldu.

Akşam saatlerinde de Saba Tümer’in sunuculuğunu yaptığı Onur Ödülleri Gecesi gerçekleşti. Gecede sinema sanatçısı Müjde Ar ile sinema yazarı Atilla Dorsay’a “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verildi.

Ünlü sanatçı Erol Evgin, seslendirdiği birbirinden güzel eserlerle Onur Ödülleri Gecesi’ne katılan konuklara unutulmaz anlar yaşattı.

5. GÜN: Adana Büyükşehir Belediyesi 17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin 5. Günün de dolu dolu geçti. Onur Ödülü sahibi Atilla Dorsay, Adana Kurttepe Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle söyleşi yaptı.
Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, Filistinli sinemacıların katılımıyla gerçekleşen “Filisten'de Sinema Yapmak” konulu söyleşi Adanalı sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile sinema konuklarının katılarak halkı selamladığı, çiçekler attığı “Sevgi Korteji” bu yıl deyim yerinde ise mükemmeldi. Turgut Özal Bulvarı, Kenan Evren Bulvarı, Baraj Yolu’nda üstü açık arabalarla halkla buluşan festival konuklarını, vatandaşlar bağırlarına bastılar.

Akşam saatlerinde Sarıçam ilçesinde “Türkü Baba” olarak adlandırılan Fatih Kısaparmak’ın konserinde yine onbinler buluştu, söylediği türkülerle coştu.

6. GÜN: Adana Büyükşehir Belediyesi 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, muhteşem finalle kapandı. Hafta boyunca çeşitli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Adana’ya gelen dünyaca ünlü yönetmen Theo Angelopulos’un film setlerinde çekilen fotoğraflardan oluşan sergi, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde izlenime sunuldu.

Altın Koza Film Festivali’nin “Onur Konuğu” Theo Angelopulos’un, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’ndaki söyleşisi, büyük ilgi gördü.
Altın Koza Film Festivali Büyük Ödül Töreni ise görülmeye değerdi. CNNTürk Televizyonu’nun tüm dünyaya canlı yayınladığı Merkez Park Amfi Tiyatrosu’ndaki törenin sunuculuğunu Oktay Kaynarca ile Öykü Serter yaptı.

Kırmızı Halı Yürüyüşü ile başlayan muhteşem gece, nefeslerin tutulduğu ödüllerin açıklanmasıyla yine muhteşem tamamlanırken, ünlü sanatçı Zühal Olcay, geceye katılanlara unutulmaz dakikalar yaşattı. Ödül töreninin ardından Hiltonsa’da kapanış kokteyli verildi.

Festivalin kapanışı nedeniyle de Seyhan Nehri üzerindeki tarihi Taş Köprü üzerinde ışık ve havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Gösteriyi binlerce kişi izledi.

İŞTE ÖDÜL KAZANANLAR

17. Altın Koza Uluslararası Film Festivali'nde ödüle layık görülenlerin isimleri ve aldıkları ödüllerin kategorileri şöyle gerçekleşti:


"En İyi Film Ödülü: Bal / Yönetmen: Semih Kaplanoğlu
Yılmaz Güney Özel Ödülü: Denizden Gelen / Yönetmen: Nesli Çölgeçen
Jüri Özel Ödülü: "Bal" filmindeki rolü ile Bora Altaş
Adana İzleyici (Halk) Jürisi Ödülü: Nefes / Yönetmen: Levent Semerci
En İyi Yönetmen Ödülü: Selim Demirdelen / Kavşak ve Levent Semerci / Nefes
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Emre Erkmen / Kıskanmak
En İyi Senaryo Ödülü: Onur Ünlü / Beş Şehir
En İyi Müzik Ödülü: Selim Demirdelen / Kavşak
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Nergis Öztürk / Kıskanmak & Sezin Akbaşoğulları / Kavşak
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Tansu Biçer / Beş Şehir
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Beste Bereket / Beş Şehir
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Bülent Emin Yarar / Beş Şehir
Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü: Suzan Genç / Büyük Oyun
Umut Veren Erkek Oyuncu Ödülü: Umut Kurt / Kavşak
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Soner Caner / Nefes & Nilüfer Çamur Giritlioğlu / Kıskanmak
En İyi Kurgu Ödülü: Çiçek Kahraman, Natalin Solakoğlu / Ses
SİYAD En İyi Film Ödülü: Bal / Semih Kaplanoğlu"
Bu arada, 'Festival Onur Konuğu' olarak etkinliğe katılan Yunanistanlı Film Yönetmeni Theo Angelopoulos’a “Onur Ödülü” verildi. Yunanlı yönetmen, "Bu ödülü, genç kuşak Türk sinemacılarına atfediyor ve onlardan daha başarılı eserler beklediğimi dile getirmek istiyorum” dedi.

‘YILMAZ GÜNEY’ İSMİ KÜLTÜR MERKEZİ’NE VERİLECEK…
Ödül töreni sırasında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Yılmaz Güney ile ilgili kendilerine yöneltilen eleştirileri dikkate aldıklarını, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kente yapılması planlanan iki kültür merkezinden birine Yılmaz Güney'in adını vereceklerini dile getirdi. Aldırmaz, "Yılmaz Güney, Altın Koza'nın temel taşıdır. Bu ihmalle ilgili gerekeni yapacağım. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türk sinemasının önemli organizasyonlarından biri olan 'Altın Koza Uluslararası Film Festivali'ne katkı koyan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.