BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  DÜNYA

ABD uçakları IŞİD'i Türkiye'den vuracak!

Türkiye'den İncirlik Üssü için ABD'ye onay! İddialara göre koalisyon güçleri IŞİD'i bundan sonra İncirlik'ten vuracak.

Abone ol
Türkiye ile ABD arasındaki IŞİD mutabakatının ayrıntıları belli oluyor! İddialara göre Türkiye, İncirlik Üssü'nün koalislon güçleri tarafından kullanılmasına izin verdi. Böylelikle ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri Türkiye konuşlanmış olacak. İddialarla ilgili Türkiye ise henüz açıklama yapmadı.

BBC'ye konuşan bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, İncirlik Üssü'nün koalisyon güçlerinin kullanımına açılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını söyledi. ABD yetkilisi, "İncirlik Hava Üssü gibi Türk üslerine erişim, koalisyonun, hava saldırıları da dahil olmak üzere IŞİD'le mücadele çabalarında operasyonel etkinliğini artıracaktır” dedi.
 
Yetkili ayrıca, "Müttefikler olarak Türkiye sınırına yönelik tehditleri çok ciddiye alıyoruz" diye konuştu.
Reuters, AP ve AFP'ye konuşan ABD'li yetkililer de iki ülkenin, İncirlik Üssü'nün koalisyon güçlerine açılması konusunda uzlaştığını belirtti.
 
BBC'ye ve ajanslara konuşan yetkililer isim vermedi.

TÜRKİYE İDDİAYI DOĞRULAMADI
 
Türkiye'den ise bu konudaki haberlerle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Dün akşam saatlerinde ABD'den yapılan açıklama ise Başkan Barack Obama ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba günü yaptıkları telefon görüşmesinde IŞİD'e karşı mücadeleyi derinleştirme çabalarını değerlendirdikleri belirtildi.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise günlük basın brifinginde, İncirlik Üssü'nün koalisyon uçakları için kullanımı konusunda bir anlaşmaya varılıp varılmadığına dair bir yorum yapmadı.
 
İNCİRLİK ÜSSÜ
 
İncirlik Üssü’nün inşası, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasından bir yıl önce, 1951'de başladı. ABD’li inşaat şirketlerince Adana’nın 10 kilometre doğusunda başlanan inşaat 1952'de tamamlandı. ABD 7216. Hava Üssü Filosu personeli 1954'te üsse yerleşti. İncirlik ilk kez ABD’nin 1958'de Lübnan’a yaptığı çıkarmada kullanıldı.
 
1974 Barış Harekatı sonrası ABD Kongresi’nin Türkiye’ye yapılan silah satışlarını ve kredileri durdurma kararı almasından sonra ilk kez üssü kapatma kozu masaya sürüldü. NATO görevi saklı kalmak kaydıyla üsteki faaliyet durduruldu. ABD’nin ambargoyu kaldırmasıyla İncirlik’in de aralarında bulunduğu üsler yeniden kullanıma açıldı.
 
1991 Irak Savaşı ve Afganistan harekatı sırasında da İncirlik Hava Üssü hem operasyonel, hem de lojistik üs olarak kullanılmıştı.
 
ABD’nin İncirlik’i önemsemesinde Ortadoğu politikası açısından strateji öneme sahip olmasıyla birlikte Amerika’ya mali ve zaman avantajı sağlaması etkili. Geçtiğimiz günlerdeIŞİD’inSuriye'nin kuzeyinde Tel Abyad’ı ele geçirmesi üzerine ABD, YPG güçlerine hava harekatıyla destek vererek örgütün püskürtülmesini sağladı. Hava harekâtına katılan uçaklar Kuveyt’teki üsten havalanmıştı. Bu olay, İncirlik’in neden tercih edildiğine iyi bir örnek sayılabilir.