BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

2 saatte görevden alınırım sanmıştım!

Gözaltına alınan Emniyet Müdürü Yakup Saygılı, "Operasyona başlarken 2 saatte Anka beni görevden alır sanmıştım, 24 saatte aldı" demişti.

Abone ol

17 Aralık soruşturmasının polis şefi olan dönemin İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı, 22 Temmuz operasyonunu bir gün önce twitter'den duyurmuş, o gece gözaltına alınmayı beklemişti. Ancak Saygılı ve ekibi Sahur Operasyonu'nda gözaltına alınmamıştı. 

17 Aralık günü gözaltılar başladıktan 2 saat sonra görevden alınmayı beklediğini ancak bir gün sonra görevden alındığını açıklamıştı. Mali Şube Müdürlüğü döneminde çok sayıda başarılı operasyona imza atan Saygılı, hakkında açılan 30'dan fazla soruşturmanın ardından meslekten ihraç edilmişti. Saygılı, Avrupa Güvenlikve İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere 17 ülkenin polisine, yolsuzluk, kaçakçılık, organize suçlar ve ileri düzey takip gibi uzmanlık eğitimleri verdi. 

FİZİKİ VE ELEKTRONİK TAKİP UZMANI

Polis Koloji kökenli olan Yakup Saygılı, 
Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlar ve Mali Suçlarla Mücadele birimlerinde görev aldıktan sonra 2005 yılında 2 yıl süreyle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda ‘Uzman eğitici' olarak AB ülkelerindeki polisleri eğitmişti. Asıl uzmanlık alanı fiziki ve elektronik takip olan Saygılı, 17 ülkenin polisine kaçakçılık, organize suçlar ve ileri düzey takip gibi uzmanlık eğitimleri verdi.

HER ALANDA KURSLARA GİTMİŞ BİR İSİM

Saygılı, çilingirlik kursundan planör kursuna kadar oldukça farklı eğitimler aldı. 
Kamu diplomasisi, Eğiticilerin eğitimi, VIP Koruma kursu, Kritik olay yönetimi ve rehine müzakere eğitimi, Borsa, Kapanla araç durdurma, ileri ve güvenli sürüş teknikleri, Sigara Kaçakçılığı ve Stratejik iletişim kursları bunlardan sadece bir kaçı.

LÜKS OTOMOBİL ÇETESİNİ ÇÖKERTMİŞTİ

2010 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olan Yakup Saygılı, 2012 yılında ise aynı şubenin müdürü olmuştu. Bu süreçte aralarında Sibel Can gibi ünlülerin de bulunduğu isimlere satılan kaçak lüks araçlarla ilgili operasyonunda bulunduğu çok sayıda başarılı operasyona imza atan Saygılı, 17 Aralık operasyonunu yaptıktan bir gün sonra 18 Aralık 2013 günü görevden alınmıştı. 

BAKAN ÇOCUKLARI VE HALKBANK GENEL MÜDÜRÜNÜ GÖZALTINA ALDI

Aralarında dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Bora Bayraktar, İran asıllı Rıza Sarraf, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da bulunduğu isimleri 'yolsuzluk ve rüşvet' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve bu isimlerin çoğu tutuklanmıştı. 

17 ARALIK SONRASI MESLEKTEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

18 Aralık günü görevden alınan Yakup Saygılı, hakkında açılan 30'dan fazla soruşturmanın ardından meslekten ihraç edilmişti. Saygılı verdiği bir röportajda, "Operasyonun sonuçlarını öngörmüştüm. Ankara'nın iradesi ile 2 saat içinde görevden alınacağımı düşünmüştüm. Yanıldım. 24 saat sonra görevden alındım" demişti.