BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

10 numara hala tamgaz

'10 numara yağ' skandalına karşı polisin art arda yaptığı operasyon kaçakçılığı bitiremiyor...

Abone ol

Radikal'in dün yayımladığı '10 numara kamuflaj' haberini ihbar sayarak dün Esenler Otogarı'na operasyon düzenleyen Mali Şube ekipleri, yakıt olarak kullanılan 1364 litre '10 numara yağ' ele geçirdi. Gözaltına alınan Ahmet Aydın, Gürcan Güler ve Musa Çanakçı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ahmet Aydın'ın geçen mart ayında da yakalandığı öğrenildi.

10 numara yağların sadece sanayi sektöründe kullanılmak amacıyla üretildiğini belirten PETDER Genel Sekreteri Erol Metin, yağ satıcılarının mevcut yasal boşluğu kullanarak atık yağları akaryakıt haline dönüştürdüklerini ifade etti.

YASAL BOŞLUK

"Yasal boşluğun doldurulması gerekiyor. EPDK diyor ki; 'Benim sorumluluğum tüketici tarafından teslim alındığında biter.' EPDK piyasadan sorumlu, sonrası piyasanın dışına çıkıyor. Dolayısıyla tüketicinin aracının deposundaki yakıttan EPDK sorumlu olmuyor. Tüketici sorumluluğuna geçtikten sonraki süreç için yasal düzenlemeler yapılmalı."

Esas olarak '10 numara yağ'ların üretildiği yerlere cezai işlem yapılması gerektiğinden bahseden Metin, şöyle devam etti:

"Bu yağın geldiği, üretildiği yerler belli. Bunları üretenlerin 10 numara yağı yakıt olarak kullanılması amacıyla ürettiği de açık. Üreticiler normalde bu fiyata satamaz. Sanayide kullanılıyor gibi fatura edilerek, bir yandan vergi kaçakçılığı yapılıyor. Fiyatı normalde motorinden farklı değil, ÖTV'den muaf tutulunca ucuz hale geliyor. Hatta yağ iyi kalitede olursa, motorinden de pahalı olabilir."

EPDK yetkilileri ise, dünkü habere konu olan kaçak akaryakıt dolumu yapan minibüsün kendilerine bildirilmesi halinde gerekeni yapacaklarını ifade ederek, "Bu minibüsten satış yapanlara, lisansı olmadan satış yaptıkları ve kaçak akaryakıt sattıkları gerekçesi ile idari işlem yaparak para cezası keseriz. Buna benzer çok sayıda ceza kesiyoruz" dedi.

1.5 MİLYAR TL'LİK KAYIP

* 800 binin üzerinde araç 10 numara kullanıyor.

* Enerji Bakanlığı rakamlarına göre trafikte dolaşan 800 binin üzerinde araç, yakıt olarak 10 numara yağ kullanıyor.

* Akaryakıt fiyatları son 10 yılda ciddi bir artış gösterdiği için madeni yağlar, bitkisel ve baz yağların içine solvent karıştırılarak elde edilen ve 10 numara yağ adı altında yapılan sahte akaryakıt üretimi 1 milyon tonun üzerine çıktı.

* Bir kamyonun deposu 10 numara yağla mazota göre 700-1000 TL arasında daha ucuza doluyor.

* 10 numara yağın Türkiye ekonomisine verdiği zarar 1.5 milyar TL.