BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  SAĞLIK

Zor insanlar bu hastalığa dikkat

Uzmanlar, karakter ve mizaçların insanlarda bel ve boyun fıtığına yol açabileceğini açıkladı.

Abone ol

Son yıllarda kişilerin karakter ve mizaçları, çeşitli hastalıkların oluşumunda risk oluşturuyor. Bel ve boyun fıtığı hastalarının çoğunda hassas, titiz, aşırı mükemmeliyetçi, alınganlık, esnek olamayan, affetmekte zorlanan yapının görülebileceğini anlatan Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, insanların öfkelendiğinde bunu kontrol edemeyen ya da içine atan mizaçların olabileceğinin altını çizdi.

Fiziksel tedavilerin yanı sıra, bu yönde psikososyal rehabilitasyonların ilave edilmezse, fıtık gibi hastalıkların ileride tekrar nüksedebileceğini açıklayan Şahabettinoğlu, “Psiko biyolojik kişilik kuranının sahibi Prof. Dr. Robert Cloninger’in geliştirdiği mizaç ve karakter envanteri (temperament and character inventory) bu konu ile ilgilidir ve kendisi Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Genetik Uzmanı olup, insanların karakterleri ve hastalıklar arasında kesinlikle ilişki bulunduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Robert Cloninger, kişilik ve karakter özelliklerinin, hastalıkların tek başına sebebi değil, ama hastalıklar için büyük bir risk oluşturduğunun bu yüzden de davranışlarımızı, mizacımızı değiştirerek, kontrol ederek daha sağlıklı olmamızın mümkün olduğunu ifade ediyor. İnsanların zihinlerindeki negatif yüklenmeler, aynı fiziksel yük taşıyormuşçasına omurga çevresi kaslarda önce mikrospazmlara, kasılmalara, daha sonra omurlar arası disklerde aşınmalara ve bel ve boyun fıtığı oluşumuna zemin hazırlamakta ya da tetiklemektedir” dedi.

TEDAVİSİ MÜMKÜN
Bel ve boyun fıtığı tedavisinde, özellikle manipülasyon yani elle fizik tedavinin oldukça başarılı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, fıtık tedavisinin yüzde 98 oranında başarıya ulaştığına işaret etti. Şahabettinoğlu, manipülasyon tedavisinin kişiye özel bir tedavi olması ve bizzat doktor tarafından uygulanmasının, hastalarda fiziksel iyileşme yanında psikolojik rahatlama ve daha fazla güven duygusu sağladığını belirtti. Ali Şahabettinoğlu, hastalığın tedavisinde ve tekrar oluşumunu önlemede psikososyal rehabilitasyonun ihmal edilmemesini, bel ve boyun fıtığını tetikleyici risk oluşturan, karakter ve mizaç özelliklerinin rehabilite edilmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Bursa’daki tedavi merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarını tedavi eden Şahabettinoğlu, manipülasyon (elle) tedavisinin dünyada çok yaygın olmasına karşın Türkiye’de az sayıda uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını da belirtti.