BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

3 bölge için korkutan uyarı!

Türkiye'de mevsimler birbirine karıştı. Uzmanlar ders kitaplarının bile değişebileceğini söyledi.

Abone ol

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu küresel ısınmanın çok ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

Kadıoğlu "Sıcaklıkla birlikte yağış artsa sorun yok. Ancak yağmur artışı sadece Karadeniz'de olacak. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu kavrulacak" dedi İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklimdeki olağan dışı değişikliklere dikkat çekti.

Normal şartlarda Dünyanın yaklaşık 150 bin yılda 1 derece ısındığını belirten Kadıoğlu, "Ancak 1850'den 2000 yılına kadar ise 150 yılda aynı oranda bir ısınma oldu. Yani bu sürede bin kat daha hızlı ısındık. Bunun sebebi insan ve daha çok kuzeyde yaşayan insanlar. İklimdeki bu değişikliğin yüzde 75 sebebi onlara ait" dedi.

DERS KİTAPLARI DEĞİŞSİN

Türkiye'nin de iklim değişikliğinde önemli risk grubunda yer aldığına işaret eden Kadıoğlu şöyle devam etti: "2030 yılında Türkiye'nin kışın ortalama hava sıcaklığı 2 derece artmış olması bekleniyor. Kışın ortalama 2 derece artması çok büyük bir rakam. Bir de yaz var. Yazın ise ortalama 3 derece artması bekleniyor. Burada hem sıcaklık ortalaması hem de yağmurlar artmış olsa sorun yok. Ama öyle değil. Sadece Karadeniz'deki yağmurlar artacak. Esas problem Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da. Akdeniz iklimini ders kitaplarında 'yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı' diye anlatıyoruz. Bu değişti. Artık tekerleme de değişiyor. Kışlar ılık ve kurak, yazları çok sıcak ve çok kurak demek lazım. Ders kitaplarında da böyle anlatmalıyız." Avrupa'ya göç korkusu Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğinden çok korktuğunu belirten Prof. Kadıoğlu, "Sebebi göç. Çünkü kuraklaşan Afrika Avrupa'ya hücum edecek. Bu endişelerinden dolayı KYOTO Protokolünü önemli oranda savunuyorlar" ifadelerini kullandı.

Sıcaktan kanaryalar ölüyor Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu kuşların iklim değişikliğinin en önemli işaretlerinden biri olduğunu söyleyerek bir tehlikeye daha vurgu yaptı. Kadıoğlu "Kanarya, bülbül gibi narin, nadir kuşlarda çok büyük kitlesel ölümler söz konusu" dedi.