BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  SPOR

Zicodan doğru teşhisler

Fenerbahçe'de inanılmaz değişim. Sezon başındaki takım ile şimdiki takım arasında dağlar kadar fark var..

Abone ol

Fenerbahçe en yakın rakibinin 7 puan önünde ilk yarıyı tamamladı. Bunu sezon başında birisi söylese ona deli gözüyle bakarlardı. Hayal gibi görünen tabloyu gerçeğe çeviren ise Zico oldu. Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim edelim Bu başarıda en büyük pay ona ait.

 
Teşhis doğru olursa

Yerden yere vurduğumuz takımın dirilişi Newcastle United ile oynanan UEFA maçı ile başladı. Başarılı bir cerrahın ameliyatta neşteri ustalıkla kullandığı gibi Zico da takımına gerekli operasyonu uyguladı. Takımın hastalıklı taraflarını doğru teşhis etti ve doğru müdahaleler ile takım rayına oturdu. Futbolcularının özelliğini ve takımın kadrosunun hangi oyuncularla sonuca gidebileceğini iyi etüd etti.

 
Takımı tanıyana kadar

Aslında onu eleştirmek için çok erkendi. Kariyerinin ilk takımıydı. Üstelik ilk Avrupa deneyimiydi. Takımı ve Türkiye’yi bilmiyordu. Dahası futbolcu transferleri bile yapılmamıştı. Anelka sorunu baş ağrıtıyordu. Ligin 5. haftasında yeni transferleri ilk defa bir arada oynatma fırsatı buldu. Takımın neredeyse yarısını oluşturacak oyunculara alışana kadar 3-4 maç daha geçti. Hazırlık döneminde yapacağı ayarlamaları Avrupa ve lig maçlarında yaşamak zorunda kalmıştı. Bu Zico’nun bir talihsizliğiydi.

 

Newcastle United maçı milat oldu

Ankaraspor beraberliği Zico’yu müdahaleye mecbur bıraktı. Savunma ve kanatları değiştirdi. Hücuma tek forvet sürdü, arkasına Alex’i bıraktı. Maça ve performansa göre Devid ve Kezman’dan birisi ile Tümer ve Kerim’i kesti. Yerlerine Önder Turacı, Deniz Barış ve Aurelio’yu monte etti. Takımın savunma yönü kuvvetlendi. Sahada mücadele eden oyuncu sayısı arttı.

 

Yıldızlara acımadı
Sezon başından beri vasat oynayan Aureilo’yu kesti. Bu mesajı alan Brezilyalı geçen sezonki performansına ulaştı. Yıllardın kaptanı Ümit Özat’ı bile kesti. Yerine Uğur Boral’ı koydu. Sezon başında ‘bundan futbolcu olmaz diyenleri’ özellikle son maçlardaki oyunuyla utandırdı. Tümer Metin gibi bir futbolcuyu yedek kulübesine yolladı. Bitti denilen Deniz Barış’ı takımın banko oyuncusu yaptı. Yeri geldi yıldız Kezman’ı bile kesti. En önemli mesajı da Alex’e son Ankaragücü maçında verdi. Yorgun Alex’i çıkararak yerine Deivid’i alma cesaretini gösterdi.

 

Garip bir tablo

Hücum futbolunu sevdiğini sık sık söyleyen Zico ne gariptir ki savunma yönü ile sivrildi. Özellikle de bu neşteri vurduktan sonra. Tümer ve Alex’i beraber oynatan üstüne iki forveti kullanan Zico, takımın kadro yapısının bu tür fantezilere müsait olmadığını gördü. Zico’lu Fenerbahçe’nin Daum’lu Fenerbahçe’den farkı iç ve dış saha maçlarında oldu. Geçen sezon içeride fark atan deplasmanda zorlanan sarı lacivertliler her iki tarafta da dengeli gittiler.

 

Deniz, Appiah ve Aurelio üçgeni

Deniz Barış, Appiah ve Aurelio’nun ile bir arada oynamasından sonra rakipler pozisyon bulmakta zorlandı. Son 8 maçta 6 gol yedi. Buna karşın ilk 9 maçta ise 9 gol yedi. Ligin 10. haftasından itibaren Deniz Barış’ın oynadığı maçlarla birlikte takım daha az gol yemeye başladı. Geçen sezon 90 gol atan takım ilk yarıda 35 gol attı. Appiah ve Aurelio’nun bu sezon ofansif yönü daha ön  plana çıktı. Appiah geçen sezonu 8 asistle kapatırken ilk yarıyı sadece 1 asistle tamamladı. Aurelio ise geçtiğimiz yıl 5 asist ile tamamlarken, ilk yarıyı 1 asistle bitirdi.

Takımın iskeleti tamam
En önemlisi sokaktaki adama bile sorsanız size artık sarı lacivertlilerin onbirini sayar. Son Galatasaray ve Ankaragücü maçları Fenerbahçe’nin ideal kurgusudur. Yapılacak değişiklikler yerlerine girebilecek oyunculardır. Deivid, Ümit Özat, Mehmet Yozgatlı, Kemal, Tümer Metin bunların başında geliyor. Şu anda ideal onbiri ise şöyle: Volkan, Appiah, Kezman, Tuncay, Aurelio, Can Önder, Alex, Deniz, Uğur, Lugano

Yazı: Oktay Sağlam-İnternethaber