BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  GÜNCEL

Fransanın katıldığı ihale bugün

Savunma Sanayi İcra Komitesi, 10 yıldır karar verilemeyen saldırı helikopteri ihalesi için toplanıyor.

Abone ol

Ankara, son yılların en büyük silah alımı için karar aşamasında. Savunma Sanayi İcra Komitesi, 10 yıldır karar verilemeyen saldırı helikopteri ihalesi için toplanıyor.

Maliyeti 2 milyar doları aşan saldırı helikopteri ihalesinde son sözü söylemeye hazırlanan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin bugün ele alacağı teklifler arasında, Fransız malı motor kullanan Güney Afrika’nın ‘Rooivalk’ modeli de var. Güney Afrika’nın ‘Rooivalk’ modelinin, motorunun Fransız yapımı olması dolayısıyla bu ülkeyle “Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa” nedeniyle sorunlar yaşanıyor.

Maliyeti 2 milyar doları aşan ihale için İtalya, Mangusta, Fransa ve Almanya ‘Tigre’, Rusya ‘MI-29’, Güney Afrika da ‘Rooivalk’ modeliyle yarışıyor. ABD firmaları ise teknoloji transferi konusunda yaşanan bir dizi sorun nedeniyle ihale sürecinden çekilmiş, ortak üretim yerine doğrudan satış konusunda girişimlerini hızlandırmışlardı. İhale, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı için öncelikle 50 helikopterin alımını öngörüyor. Daha sonra 20 ve 21’lik iki ayrı pakette üretim de söz konusu olacak.
Komitenin bir önceki toplantısı Başbakan Erdoğan’ın aniden rahatsızlanması üzerine iptal edilmişti.