BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.439,83
HABER /  SPOR

Zico Feneri neden bıraktı?

Fenerbahçe'nin eski teknik direktörü Zico, ayrılığın perdearkasını anlattı. Bakın Zico neden ayrılmış?

Abone ol

Fenerbahçe ile yollarını ayıran Brezilyalı teknik direktör Zico, yeni sezonda sarı-lacivertli takımın başına geçeceği öne sürülen İspanya Milli Takımı Teknik Direktörü Luis Aragones'i tanıdığını ve sarı-lacivertli kulübe gelmesi halinde başarılı olmasını umduğunu belirtti.

İnternetteki Fenerbahçe taraftar sitesi “www.antu.com”a konuşan Zico, “Sizden sonra takımın başına büyük ihtimalle İspanyol Luis Aragones gelecek. Kendisiyle ilgili ne demek istersiniz” sorusu üzerine, “Aragones'i tanıyorum tabii ki. Şu anda zaten İspanya Milli Takımı ile kendisini takip ediyoruz. Büyük isimlerden bir tanesi. Geldiği zaman da umarım ki Fenerbahçe'de başarılı olur” dedi.

“Ben bu ülkede, bu şehirde ve Fenerbahçe'de çok iyi bir şekilde ağırlandım. Bu yüzden güzel şeyleri benimle birlikte götüreceğim” diyen Zico, “Burada çalıştığım ve yaşadığım iki sene bende çok güzel anılar bırakıyor. Gittiğim ve burada olmadığım zamanlarda da bu güzel anıların özlemini yaşayacağım. Bu güzel taraftarın sevgisini hiçbir zaman unutmayacağım. Burada yaşadıklarım benimle hayat boyu kalacak tecrübelerden bir tanesi olacak. Gittiğim zaman yanımda burayla ilgili çok güzel şeyler götüreceğim” diye devam etti.

“KULÜPTEN KİMSE YOKTU...”

Zico, İstanbul'a eşyalarını toplamak için geldiğini kaydederek, “Buraya geldiğimde benimle birlikte kimse olmadı. Kimse eşyalarımı toparlamamda, buradaki düzenimi ülkeme taşımamda bana yardımcı olmadı. Kulüpten hiç kimse yoktu. Mesela evimin anahtarını kime bırakacağımı bile bilmiyorum. Düşünün yani” dedi.

Durumun böyle olmasına rağmen, hiçbir şekilde burada yaşadığı güzel anıları, taraftarın kendisine olan sevgisini, kulübün büyüklüğünü göz ardı edemeyeceğini ifade eden Zico, “Fenerbahçe'ye ve bu ülkeye olan sevgimi hiçbir zaman değiştirmez. Sadece içimde bir burukluk olarak kalır” açıklamasını yaptı.

ANLAŞAMAMA NEDENİ

Brezilyalı teknik adam, Fenerbahçe ile neden anlaşamadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Benimle devam edilmek istendiği zaman ben tek başıma değilim. Bu bir ekip işi ve ben bu ekiple çalışıyorum. Devam etmek istenmesi sadece benimle devam edilmesi anlamına gelmez. Benim yardımcılarım da var. Fizik kondisyonerim var, yardımcılarım var, diğer ekibim de var. Bu insanlar da benim için önemlidir.

Bizim finansal anlamda herhangi bir sıkıntımız olmadı. Bu konuyu kısa bir sürede hallettik. Bizim sıkıntımız daha fazla teknik ekiple ilgili ufak tefek anlaşmazlıklar olması oldu. Görüşmeler, bu anlaşmazlıklar sonucunda, çalışmanın bir ekip çalışması olduğunu göz önüne alarak olumsuz olunca anlaşma sağlanamadı. Ekip her zaman önemlidir. Ben anlaşabilirdim fakat ekip çalışması olduğu için, benim ekibimdeki bazı kişiler hakkında da sıkıntı çıktığı için anlaşma sağlanamadı.”

“HUZURLU HİSSEDİYORUM”

Fenerbahçe'ye gelişinde taraftarların kuşkularını nasıl giderdiği sorusu üzerine de Zico, şunları anlattı:

“Ben ilk geldiğim zaman bana sevgi vardı. Fakat bu sevgi daha fazla benim Zico olmamdan dolayıydı. Büyük futbolcu olmam, belli bir geçmişimin olmasından dolayı insanlar sevgi gösteriyordu. Fakat benim amacım Zico olarak değil de Fenerbahçe'nin teknik direktörü olarak, başarılı bir teknik direktör olarak insanların bana ilgi ve sevgi göstermesiydi. Bu benim için çok önemliydi ve sonuç olarak baktığımızda da bunu az da olsa başarabildim diye düşünüyorum. Zaten sokağa çıktığımda da insanların bana olan sevgisinden, ilgisinden benim bu isteğime onların karşılık verdiğini kesinlikle söyleyebilirim.

Başardığım şeyler sonucunda da baktığımızda kendimi daha huzurlu hissediyorum. Çünkü geçen iki sene içinde Fenerbahçe ile olan birlikteliğimizde mutlu olduğumuz anlar, mutsuz olduğumuz anlardan daha fazlaydı. Bu yüzden bu benim için ayrı bir mutluluk. Ben de bunun mutluluğunu yaşıyorum. Kaldığım süre içinde elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. İnsanlar belki beni başta acemi olarak gördüler. Fakat daha sonra insanların o büyüyen saygısını hissettim.”

“FENERBAHÇE İSMİ HER ŞEYDEN ÜSTÜNDÜR”

Brezilyalı çalıştırıcı, Fenerbahçe isminin her şeyden üstün olduğunu ifade ederek, “Yeni gelecek hocaya da yeni gelecek insanlara da desteğin en fazlası verilmelidir. Gereksiz karşılaştırmalardan kaçınılmalıdır. Bu kulüp için çalışan herkese saygı gösterilmelidir. Bütün bunlar yapılıp destek de verildiği zaman zaten kulübün ismi ortaya çıkar. Dediğim gibi Fenerbahçe ismi herkesin üzerindedir, benim de üzerimdedir. Önemli olan kulübün başarısıdır. O yüzden elden gelen bütün destek yeni gelecek hocaya da bütün profesyonellere de verilmelidir” dedi.

KALSAYDI HANGİ BÖLGELERE TRANSFER YAPARDI?

Zico, “Fenerbahçe'de teknik direktörlüğe devam etseydiniz hangi bölgelere takviye isterdiniz” sorusuna da şu karşılığı verdi:

“Appiah ve Tümer'in yerine oyuncu almamız gerekirdi. Onun haricinde çok iyi bir santrfor almamız gerekirdi. Kezman`ın durumuna göre, gidip gitmeyeceğini şu anda bilmiyorum, bir oyuncu almamız gerekirdi. Önder, bildiğimiz kadarıyla takımdan ayrıldı. Önder hem stoper ve hem sağ bek görevi gördüğü için, ki şu anda sağ bek olarak sadece Gökhan var, bir sağ bek ve bir de stoper takviyesi yapabilirdik. Deniz'in durumu da belli değil, çok büyük bir sakatlıktan çıktı, uzun zamandır da oynamıyor. Onun durumuna göre de bir takviye yapabilirdik. Yani ben kalsaydım 4-5, belki de daha fazla takviye yapılması gerekebilirdi.”

“MALDONADO ÇOK YETENEKLİ BİR OYUNCU”

Maldonado konusuna da değinen Zico, “Maldonado çok yetenekli bir oyuncu. Onu ben yakından tanıdığım ve geçmişini de takip ettiğim için, eğer ona gerekli sabır gösterilirse, destek de verilirse o seneye özellikle Fenerbahçe'nin en önemli futbolcularından biri olabilir. Onun hem insan olarak kalitesine hem de mevkisinde futbolcu olarak kalitesine ben oldukça güveniyorum. Zaten öyle olmasaydı Brezilya gibi bir ülkede 3-4 sene oynadığı mevkinin en iyi futbolcusu seçilmezdi” dedi.

Brezilya'ya gideceğini ve bir süre evinde vakit geçireceğini belirten Zico, herhangi bir kulüple anlaşmadığını ve şu anda görünen işinin torununa bakmak olduğunu belirtti.