BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Zeytinyağında yapılan 3 sahtecilik

Gıda sahteciliğinin sonu gelmiyor. Baldaki sahtekarlık zeytinyağında da yapılıyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağında üç türlü sahtekarlığın yapıldığını açıkladı.

Abone ol

Sahte bal benzeri olay, yıllardır zeytinyağında da yaşanıyor.

Taklit ve tağşiş, zeytinyağı sektörünün en büyük sıkıntılarının başında geliyor. Sahtecilikte sınır tanımayanlar, kanola ve ayçiçeği yağına gıda boyası karıştırarak zeytinyağı diye satma boyutuna kadar götürdü.

Sektör temsilcilerine göre zeytinyağındaki sahtekarlığın kaynağını, karışım (tağşiş) oluşturuyor. Türkiye'de bitkisel yağlarda karışım yağ satmak serbest, zeytinyağında ise yasak. Sektör temsilcilerine göre yeterli denetim olmadığı için karışım kötü amaçlı kullanılıyor.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağında üç türlü sahtekarlığın yapıldığını belirtti.

Güreli'ye göre en yaygın yöntemlerden biri, sızma olmayan bazı zeytinyağlarının ısıtılıp sızma diye satılması. Diğer bir yöntem ise Prina yağının zeytinyağı diye satılması. Üçüncü bir şık ise ucuz olan başka yağların, zeytinyağı ile karıştırılarak zeytinyağı adı altında satılması.

Güreli, tespit ettikleri firmaların bakanlığa bildirildiğini belirterek, son dönemde çok sayıda firmaya ceza kesildiğini dile getirdi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Metin Ölken ise, sahte ürün sattığı kesinleşen firmaların isimlerinin Tarım Bakanlığı tarafından açıklanmasının önemli olduğunu söyledi.