BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.393,16
HABER /  GÜNCEL

Zeus Sunağı kaçırılmadı

Tarihçi yazar Bingöl: ' Bergama Zeus Sunağı kaçırılmadı zamanın basiretsiz yöneticileri tarafından götürülmesine izin verildi.'.

Abone ol

Tarihçi-Yazar Dr. Yüksel Bingöl, 'Zeus Sunağı Almanlar tarafından kaçırılmadı, zamanın basiretsiz yöneticileri tarafından götürülmesine izin verildi'' dedi. Bingöl, Bergama'nın Düşman İşgali'nden kurtuluşun 83. yıldönümü kapsamında Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) tarafından bastırılan ''Belleten'' kitabının tanıtım toplantısında yaptığı
konuşmada, Zeus Sunağı'nın 14 yılda 1917 parça olarak Almanya'ya
götürüldüğünü kaydetti.

Zamanında ülkeyi yönetenlerin tarihe sahip çıkamadığını öne süren
Bingöl, Almanya'daki Pergamon Müzesi'nde sergilenen Zeus Sunağı'nı
yılda 5 milyon turistin ziyaret ettiğini söyledi. Zeus Sunağı'nın 1871 ile 1885 yılları arasında İzmir'in Dikili lçesi'nden gemilerle Almanya'ya taşındığını hatırlatan Bingöl, ''Bugün Zeus Sunağı kaçırıldı diye geri getirmeye çalışıyoruz. Zeus Sunağı kaçırılmadı, zamanın basiretsiz yöneticileri tarafından götürülmesine izin verildi. Bergama'ya ve tarihine bundan sonra sahip çıkılmalı'' diye konuştu.

Toplantıda, Bergama Kaymakam Hüseyin Eren, Belediye Başkanı Raşit
Ürper ve BERKSAV Başkanı Erol Hamamcıoğlu, Tarihçi Yazar Yüksel Bingöl ile TBMM Milli Saraylar Dairesi Başkan Yardımcısı Feyzullah Özcan ve M. Ali Çevik'e ''BERKSAV Sanat Ödülü'' nü verdi.