BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.412,47
HABER /  GÜNCEL

Tüpraş Meclis gündeminde

Hafta başında 'rekor' fiyata satılan Tüpraş'ın yüzde 14'lük kısmı geçtiğmiz aylarda ihale açılmadan yabancılara satılmıştı. CHP'li Karademir konuyu Meclis'e taşıdı.

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, TÜPRAŞ'ın hisse senetlerinin bir kısmının İsrail katılımlı bir ortaklığa satılmasını TBMM gündemine taşıdı. Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, bu yılın Mart ayı sonunda TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sına denk gelen hisse senetlerinin İsrail katılımlı bir ortaklığa 446 milyon dolara satıldığını belirtti.

TÜPRAŞ'ın ihale sonuçları dikkate alındığında İsrailli Ofer Ailesi'nin 5 ayda yüzde 55 kazanç elde ettiğini ve 446 milyon dolara aldıkları yüzde 14.76'lık hissenin şu anda 1 milyar 200 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Karademir, şu sorularına cevap verilmesini istedi:

TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 hissesinin 6 yabancı fona verilmesinden haberdar olan hükümet üyesi var mıdır?
Bu devir işlemi bilginiz içerisinde mi gerçekleşmiştir?
Hisselerin yabancı fonlara ihalesiz satıldığı iddiaları doğru mudur?
Daha önce İsrail katılımlı ortaklığa satıldığı öğrenilen hisseler halen aynı hissedarlar üzerinde midir?
Yabancı fonlara ihalesiz satışı ile devletin yaklaşık 800 milyon dolar zarar ettiği bu satıştan sorumlu olanlar hakkında bir işlem yapılmış mıdır?
Son gerçekleşen ihale sonuçları göz önüne alındığında geçen yıl ihaleye katılan firmaların, (TÜPRAŞ'ı ucuza kapatmak) için aralarında anlaştıkları yönünde sizlere ulaşmış herhangi bir bilgi var mıdır?