BIST 10.267
DOLAR 32,21
EURO 34,73
ALTIN 2.406,84
HABER /  DÜNYA

Zerkavi nereye gömülecek?

Ürdünlü terörist Ebu Musab Zerkavi'nin ailesi, oğullarının ülkesinde gömülmesini istiyor.

Abone ol

Irak'taki El Kaide'nin lideri Ürdünlü terörist Ebu Musab Zerkavi'nin ailesi, oğullarının ülkesinde gömülmesini istiyor.

Zerkavi'nin erkek kardeşi Sayel El Haleyle, AP Ajansı'na telefonla yaptığı açıklamada, ''Ben ve tüm aile üyelerimiz, onun memleketi Zerka'da gömülmesini istiyoruz. Herkes, onun yerinin ailesinin yanı olması gerektiğini anlamalı'' diye konuştu.

Bu arada Ürdünlü üst düzey bir güvenlik yetkilisi, hükümetin, Zerkavi'nin hiçbir koşul altında Ürdün'de gömülmesine ve Ürdün topraklarını kirletmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Gerçek adı Ahmed Fazıl Haleyle olan, Ürdün'ün Zerka kentinde doğan 39 yaşındaki Zerkavi, örgütünü 2004'ün sonlarında Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütüyle birleştirdi. Bin Ladin, Ocak 2004'te Zerkavi'yi yardımcılığına getirdi. Ürdün'de monarşik rejimi devirerek yerine şeriat getirme planları yapmaktan 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Zerkavi, cezasını çektikten kısa süre sonra ülkesinden kaçtı.

Yine Ürdün'de bu kez ABD ve İsrailli turistlere yönelik saldırılar düzenlemekten gıyabında yargılanan Zerkavi, 2002'de idama mahkum edildi. ABD'li diplomat Laurence Foley'in 2002'de Amman'da öldürülmesini planlamakla suçlanan Zerkavi, Nisan 2004'te yine ölüme mahkum edildi. Zerkavi, Aralık 2005'te Irak sınırındaki bir intihar girişimi nedeniyle 3. kez idam cezasına çarptırıldı.