BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Zanalar devletten alacaklı çıktı

Yeniden yargılanan DEP’in eski vekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak’ın cezaları açıklandı.

Abone ol

Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 13 yıllık yargılama sonunda, ilk kararında ısrarcı oldu ve dört sanığı terör örgütüne üye olmaktan mahkum etti.

Fakat eski DEP’liler 9 yıl cezaevinde kaldığı için yeniden cezaevine girmeyecek.
  
Eski DEP milletvekilerinin mahkumiyetleri olduğu için yasa gereği milletvekili de olamayacakları öngörülüyor. Çünkü Anayasa'nın 76’ncı maddesi 1 yıldan fazla hapis cezası alanlar milletvekili seçilemez diyor.
 
DTP'nin kongresinde yeniden siyasete dönen eski 4 milletvekiliyle ilgili bir diğer tartışma ise siyaset yapıp yapamayacakları noktasında. Bu konuda ise hukukçular bölünüyor.
 
Bir gruba göre, 7.5 yıllık yeni mahkumiyet kararı Yargıtay sürecinin ardından kesinleşecek, dolayısıyla karar kesinleşmediği için eski milletvekileri siyaset de yapamazlar.
 
Karşı görüşe göre ise kısıtlılık hali infazın sona ermesiyle birlikte son bulduğundan eski milletvekillerinin siyaset yapmalarının önünde bir engel yok.
 
DEP’lilerin avukatı Yusuf Alataş ise siyaset kararını Yüksek Seçim Kurulu’nun vereceğini söyledi.
 
Alataş, müvekkillerinin şu anda herhangi bir kamu hakkından kısıtlı olmasının söz konusu olmadığını savunarak, ''Ancak milletvekilliği seçilme yeterliliği konusundaki kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına bağlı'' dedi.

Dava süreci
 
Ankara 1 No'lu DGM, 1994 yılında, eski milletvekilleri Zana, Dicle, Sadak ve Doğan'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimatlar doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun ''yasa dışı örgüt üyeliği'' fiilini düzenleyen 168 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ''ceza artırımını düzenleyen 5'inci maddesi uyarınca 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etmişti.
 
DEP'lilerin temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, kararı onamıştı. AİHM'nin ''ihlal'' kararı üzerine eski milletvekilleri, 28 Mart 2003 tarihinde Ankara 1 No'lu DGM'de yeniden yargılanmaya başlanmıştı.
 
DGM, 21 Nisan 2004 tarihinde ilk kararı onamıştı. Bu kararın sanıklar tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyanın gittiği Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, 9 Haziran 2004 tarihinde sanıklar hakkında tahliye kararı vermiş ve yerel mahkemenin kararını da bozmuştu.
 
Bunun üzerine dava, kapatılan Ankara 1 No'lu DGM'nin yerine kurulan Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanmıştı. //