BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.429,27
HABER /  DÜNYA

Zana ve Baydemir Barzani'ye aracı oldu

Barzani ve Müslim'in sert çıkışlarıyla ilişkileri gerilen KDP-PYD, Rojava'nın geleceği için tekrar biraraya geldi. Hedef, Yüksek Kürt Konseyi'ni canlandırmak.

Abone ol

Suriye'nin uluslararası düzeyde tartışlılacağı Cenevre- 2 Konferansı öncesi Barzani'nin başında olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile Suriye’de Kürt bölgesi Rojava'yı kontrol eden Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında buzlar eriyor. 

BAYDEMİR VE ZANA ARACI OLDU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu bir arabulucu heyetinin girişimleri sonucu başladığı belirtilen görüşmeler bugün Radikal gazetesinde yer buldu. Radikal gazetesinden Rifat Başaran'ın haberine göre PYD Dış İlişkiler Temsilcisi Hassan Muhammed Ali, “Kürtlerin lehine olacak her türlü girişime hazırız” mesajı verirken, görüşmelerin ardından gerçekleştirilecek toplantının 2012’de kabul edilen Erbil Mutabakatı’nı daha üst seviyeye taşıyarak aktif hale getireceğini belirtti. 

İLK TOPLANTI ERBİL'DE

Gayri resmi düzeyde gerçekleşen görüşmelerin ardından ilk toplantının bu hafta sonu Erbil’de gerçekleşeceği öğrenildi. Karşılıklı sert açıklamalarla ilişkileri kopma noktasına getiren Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in Erbil’deki toplantıya katılması bekleniyor. 

Barzani geçen ay Başbakan Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Diyarbakır’a gelirken Müslim’i ‘oyunbozanlık yapmak ve Erbil Mutabakatı’na uymamakla’ suçlamıştı. Kuzey Irak’ta yer alan diğer siyasi partilerin KDP’yi, PYD’ye yönelik tutumu nedeniyle eleştirmesi ve Türkiye ’den giden Baydemir ve Zana’nın da içlerinde yer aldığı heyetin girişimleriyle taraflar arasında köprüler yeniden kuruldu.

PYD’DEN YEŞİL IŞIK

Radikal’e konuşan PYD temsilcisi Muhammed Ali, yapılan görüşmelerin ve ardından gerçekleşecek konferansın Kürtlerin bir araya gelmesi için iyi bir adım olduğunu belirterek “Tarihi bir dönemden geçiyoruz ve bu dönemden geçerken Kürtlerin kazanımları için bir araya gelmemiz iyi olacak. Görüşmeler için araya önemli şahsiyetler girdi. Kürtlerin lehine olacak her türlü adıma razıyız” dedi.

MUTABAKAT ÜST SEVİYEYE TAŞINACAK

Şartların ve yol haritasının görüşmeler sırasında ortaya çıkacağını ifade eden Muhammed Ali, “Bizim için Kürtler arasında dayanışma ve yardımlaşma önemlidir. Kürtlerin oynadığı bu rol, Suriye’de yaşayan bütün halklara da fayda getirir. PYD olarak Kürtlerin geleceği için üzerimize düşen ne varsa hazırız” dedi.

Muhammed Ali, yapılacak görüşme ve ardından gerçekleşecek konferans ile Erbil Mutabakatı’nı güçlendirmeyi ve daha üst seviyeye taşıyarak aktif hale getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

KÜRT YÜKSEK KONSEYİ CANLANDIRILACAK

Görüşmelerle, tüm Kürt gruplarının temsil edildiği, 2012’de kurulan ve daha sonra işlevsiz hale gelen Desteya Bilind a Kurd’un (Kürt Yüksek Konseyi) yeniden canlandırılması bekleniyor. 22 Ocak’ta gerçekleştirilecek Cenevre-2 Konferansı’nda Kürtleri bu konseyin temsil edebileceği konuşuluyor.

KCK SÜRECİ DESTEKLİYOR

Gelişmeler üzerine KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı görüşmelere destek açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: “Hem Rojava’daki siyasi güçler üzerinde etkisi olan güçlerin hem de Rojava’daki siyasi güçlerin bir araya gelmesi için çaba gösterilmiştir. PKK ile KDP arasındaki ilişki ve görüşmeler sonucunda Rojava’daki her iki meclisin bir araya getirilip Desteya Bilind’in yeniden canlandırılması durumunun sağlanması önemli bir adım olmaktadır. Eğer bu toplantıyla Desteya Bilind iradesinde devlete, muhalif güçlere ortak bir yaklaşım gösterilerek Cenevre konusunda ortak tutum alınır ve geçici ortak yönetim bu temelde güçlendirilirse Kürt sorununun çözümü ve Suriye’nin demokratikleşmesinde başat ve temel bir rol oynanacaktır.”

Müslim de Sterk TV’ye demecinde Batı Kürdistan Halk Meclisi ve Kürt Ulusal Konseyi’nin Desteya Bilind a Kurd’u yeniden canlandırmak amacıyla Erbil’de bir araya gelmesinin tarihi bir adım olduğunu söyledi. Müslim “Katkılarından dolayı PKK ve KDP’ye teşekkür ediyoruz” dedi.